3+1 κατηγορίες βιταμινών που σου είναι απαραίτητες

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, κάτω από όλες τις συνθήκες που μπορεί να βρεθεί, οι βιταμίνες είναι ο μεγαλύτερος μας σύμμαχος. Κάθε μία ομάδα από τις βιταμίνες αυτές έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό στο σώμα και στο μυαλό μας.

3+1 κατηγορίες βιταμινών που σου είναι απαραίτητες

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α βοηθά στην ταχύτερη ανάπλαση των κυττάρων.Είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού, αποθηκεύεται κυρίως στο συκώτι και λαμβάνεται μέσω της διατροφής.Είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων,  για τη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης, για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για την υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων, για την κυτταρική διαφοροποίηση (τα κύτταρα έχουν διαφορετικές λειτουργίες) και για τον μεταβολισμό του σιδήρου. 

Η αντιφλεγμονώδης και ανοσορυθμιστική δράση της βιταμίνης Α είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία, προστατεύοντας από πλήθος παθολογικών καταστάσεων που αφορούν όλα τα όργανα. Δρα προστατευτικά στο αναπνευστικό σύστημα, στην εντερική υγεία και στην εγκεφαλική λειτουργία.

3+1 κατηγορίες βιταμινών που σου είναι απαραίτητες

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Το σύμπλεγμα των βιταμινών B περιέχει μερικές από τις πιο απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό και την καλή υγεία μας. Η πρόσληψή τους μπορεί να ικανοποιηθεί από την διατροφή. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι υδατοδιαλυτές, ότι ο οργανισμός μας αδυνατεί να τις αποθηκεύσει και ότι για τον λόγο αυτό οφείλουμε να προσλαμβάνουμε τις βιταμίνες Β σε καθημερινή βάση.Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως της εγκυμοσύνης κ.ά., συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, προκειμένου να καλυφθούν οι εκάστοτε ιδιαίτερες ανάγκες ενός οργανισμού.

  • Β1-θειαμίνη: Έχει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, καθώς συμβάλλει στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Την βρίσκουμε στο χοιρινό κρέας και στους ηλιόσπορους.
  • Β2-ριβοφλαβίνη: Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Τροφές πλούσιες σε ριβοφλαβίνη είναι το βοδινό κρέας και τα μανιτάρια.
  • Β3-νιασίνη: Διαδραματίζει ρόλο στην κυτταρική σηματοδότηση, στον μεταβολισμό και στην παραγωγή και επισκευή του DNA. Βρίσκεται στο κοτόπουλο, τον τόνο και τις φακές.
  • Β5-παντοθενικό οξύ: Και η βιταμίνη Β5 συμβάλλει ώστε ο οργανισμός μας να αποκτήσει ενέργεια από τα τρόφιμα. Επίσης, εμπλέκεται στην παραγωγή χοληστερόλης και ορμονών. Καλές πηγές βιταμίνης Β5 είναι το συκώτι, τα ψάρια, το γιαούρτι και το αβοκάντο.
  • Β6-πυριδοξίνη: Συμβάλλει στον μεταβολισμό των αμινοξέων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών. Τη βρίσκουμε στα ρεβίθια, στον σολομό και τις πατάτες.
  • Β7-βιοτίνη: Πρόκειται για μία από τις απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει στον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων. Τα αυγά, ο σολομός, το τυρί και το συκώτι είναι πλούσιες πηγές της.
  • Β9-φολικό οξύ: Το φολικό οξύ είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη και τη σωστή διαίρεση των κυττάρων, όπως επίσης για την παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων. Τα φασόλια και τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φολικό οξύ.
  • B12-μεθυλοκοβαλαμίνη: Η βιταμίνη αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και την παραγωγή DNA. Φυσικές πηγές της βιταμίνης Β12 είναι το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά.

3+1 κατηγορίες βιταμινών που σου είναι απαραίτητες

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μία ακόμα από τις απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό, καθώς είναι αναγκαία στον σχηματισμό και την διατήρηση υγιών οστών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί μόνο εφόσον ο οργανισμός μας διαθέτει βιταμίνη D.

Βιταμίνη D συνθέτει το σώμα μας όταν έρχεται σε άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Τη βρίσκουμε σε λίγες μόνο τροφές, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες.Η παραγωγή βιταμίνης D εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως από το μέρος και τον τρόπο ζωής κάθε ανθρώπου. Εάν οι συνθήκες αυτές δεν ευνοούν την παραγωγή βιταμίνης D, η πρόσληψή της μπορεί να ικανοποιηθεί και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

3+1 κατηγορίες βιταμινών που σου είναι απαραίτητες

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη. Βασική της λειτουργία -ως ισχυρό αντιοξειδωτικό- είναι να προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.Το σώμα χρειάζεται επίσης βιταμίνη Ε για να βοηθήσει να κρατήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια.

Η βιταμίνη Ε είναι επίσης σημαντική για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και βοηθά το σώμα να αξιοποιήσει την βιταμίνη Κ.Βοηθάει επίσης στην διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και στην αποφυγή της πήξης του αίματος (σχηματισμός θρόμβων) μέσα τους.Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Ε για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν πολλές σημαντικές λειτουργίες.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.