3+1 συμβουλές για να μην έχεις άγχος στη συνέντευξη για δουλειά

Συντάκτης: Flowmagazine

Υπάρχουν τρία πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν σε κάθε συνέντευξη και φυσικά να σε κάνουν να χαρείς στο επόμενο τηλεφώνημα!

Ποια είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό αν σκεφτείς ή ακούσεις τη λέξη συνέντευξη; Δουλειά; Άγχος; Πανικός; «Επιτέλους! Τα κατάφερα;, Υπέροχα νέα!, Ήρθε η ευκαιρία μου;

Πόσοι από εσάς σκεφτήκατε θετικά και πόσοι αρνητικά; Έχοντας πραγματοποιήσει χιλιάδες συνεντεύξεις και συνηθίζοντας να ρωτάω πάντοτε τους συνεντευξιαζόμενους «Πώς αισθανθήκατε όταν σας καλέσαμε για τον προγραμματισμό της συνέντευξης;» κατέληξα πως οι περισσότεροι άνθρωποι αγχώνονται και δεν χαίρονται, ενώ έχουν επιλεχθεί, τις περισσότερες φορές μέσα από έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων.

Η συνέντευξη δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια εξαιρετική ευκαιρία για να παρουσιάσεις τον εαυτό σου και να έρθεις πιο κοντά στον προσωπικό σου στόχο. Συγκεκριμένα είναι η διαδικασία αξιολόγησης που θα σε οδηγήσει στην επιθυμητή θέση εργασίας. Στην θέση που έστειλες το βιογραφικό σου και που μόνο με την συνέντευξη μπορείς να πας πιο κοντά της.
Υπάρχουν τρία πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν σε κάθε συνέντευξη και φυσικά να σε κάνουν να χαρείς στο επόμενο τηλεφώνημα!

«Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς»: ο χρυσός κανόνας

Οι περισσότερες συνεντεύξεις ξεκινούν με αυτή την ευγενική προτροπή, σου δίνουν τον λόγο και τη δυνατότητα να μιλήσεις για εσένα. Αν δεν το ξέρεις, τώρα το έμαθες και το μόνο που σου μένει να κάνεις είναι να προετοιμαστείς! Είναι σημαντικό και απαραίτητο να μάθεις να παρουσιάζεις τον εαυτό σου δυναμικά, δίνοντας την αξία που έχει. Χτίσε μια μικρή αφήγηση που θα επιτρέπει στον συνεντευξιαστή να σε ακολουθήσει με ενδιαφέρον. Μόνο εσύ, καλύτερα από τον καθένα, μπορείς να αναφερθείς σε όσα έχεις κάνει, στις εκπαιδευτικές και στις εργασιακές σου επιλογές, μα και σε όσα σήμερα σε ενδιαφέρουν διεκδικείς στο σήμερα.

Σημεία αναφοράς και εργασιακές αξίες

Σε μια συνέντευξη θα κληθείς να δώσεις απαντήσεις για το εκπαιδευτικό σου υπόβαθρο, την επαγγελματική εμπειρία και τις δεξιότητες σου. Αναζήτησέ όσα θέλεις να μοιραστείς και εστίασε στα σημεία αναφοράς που ξεχωρίζεις και που σαφώς χτίζουν τις εργασιακές σου αξίες. Είναι η ομαδικότητα, η ταχύτητα, η εστίαση στις λύσεις, η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση; Μόνο εσύ το ξέρεις και μόνο εσύ μπορείς να συντονιστείς με τις αξίες σου, ώστε όσα θα αναφέρεις να εκτείνονται από αυτές κι έτσι να σου επιτρέψουν να παρουσιάσεις με αυθεντικότητα τον εαυτό σου.

Δεν χρειάζεται να μιλήσεις αλλά να ακούσεις

3+1-symvoules-gia-na-mhn-exeis-anxos-sth-synenteyksh-gia-douleia

Ένα μεγάλο πρόβλημα που το άγχος δημιουργεί είναι η αποδυνάμωση των 5 αισθήσεων. «Λόγω άγχους δεν τα είπα όπως ήθελα, δεν είδα τι έγραφε το τεστ, δεν άκουσα καλά…», έχουμε πει σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας. Στην επόμενη συνέντευξη, δοκίμασε να ακούς με προσοχή τον συνεντευξιαστή σου. Δώσε σημασία σε ό,τι λέει, στις ερωτήσεις, στο ύφος και στον τόνο της φωνής του. Ακολούθησε τον, μείνε στον ίδιο ρυθμό με τη δική του φωνή και μη μένεις σε αυτά που εσύ ήθελες να αναφέρεις, αλλά απάντησε σε αυτό που πραγματικά σε ρωτάει. Κάθε ερώτηση έχει μια καλή απάντηση, αρκεί να την ακούσεις!

Προετοιμασία συνέντευξης με έναν έμπειρο επαγγελματία

Η διαχείριση του άγχους πριν τη συνέντευξη περνάει μέσα από την κατάλληλη προετοιμασία συνέντευξης. Προετοιμάσου επαγγελματικά για την επόμενη συνέντευξή σου και μάθε tips & τακτικές για να χρησιμοποιείς κάθε φορά που πας σε μια συνέντευξη.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…