30 συμβουλές για εξαιρετικά ευαίσθητους ανθρώπους

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

«Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι συχνά θεωρούνται αδύναμοι ή αποτυχημένοι. Τα έντονα συναισθήματα δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των πραγματικά ζωντανών και συμπονετικών ανθρώπων.» (Anthon St. Maarten)

Υπάρχουν κάποιες λέξεις που χαράσσονται στη μνήμη μας. Για εμένα, μεγαλώνοντας, αυτές οι λέξεις ήταν «είσαι πολύ ευαίσθητη». Συχνά αυτή η φράση με πλήγωνε, αφού κάποιος την έλεγε με αναλγησία και υπεροψία ως μέσο για να δικαιολογήσει τη σκληρότητά του.

Μπορεί να έχουν γίνει κακόβουλα, υποτιμητικά σχόλια ή να έχουν ειπωθεί ψέματα για εμένα. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια: το έπαιρνα προσωπικά, με φόρτιζε συναισθηματικά και μετά είτε θύμωνα είτε έκλαιγα με λυγμούς.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η σκληρότητα που προκαλούσε την ευαισθησία μου. Καλοπροαίρετοι άνθρωποι οι οποίοι μου φέρονταν ευγενικά, μου υπενθύμιζαν ότι είμαι πολύ ευαίσθητη όταν υπεραναλύω τα πιο μικρά πράγματα που έκαναν οι άλλοι άνθρωποι, όπως το ότι άργησαν να μου τηλεφωνήσουν ή ότι έκαναν «γκριμάτσες» όταν είπα κάτι που μπορεί να ακούστηκε χαζό.

Αυτή η παρατήρηση για τον χαρακτήρα μου προέκυπτε όταν έπαιρνα κατάκαρδα την κριτική, αγωνιζόμουν να ξεπεράσω κάτι επώδυνο ή βίωνα τον πόνο κάποιου άλλου βαθιά και έντονα, σαν να ήταν δικός μου. Ήταν σαν όλος ο κόσμος να έβλεπε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μαζί μου. Ωστόσο, δεν μπορούσα να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμουν τα πράγματα και αντιδρούσα.

Δεν είχαν ιδέα ότι στο μυαλό μου υπήρχε διαρκής προβληματισμός, που αφορούσε όχι μόνο τις δικές μου εμπειρίες, αλλά και τον πόνο των γύρω μου. Δεν είχαν ιδέα πόσο συχνά ένιωθα εξαντλημένη και παραφορτωμένη και ότι και μόνο το να εμφανιστώ σε ένα περιβάλλον γεμάτο κόσμο και φωνές απαιτούσε τεράστια δύναμη. Δεν είχαν ιδέα πόσο συχνά αισθανόμουν αγχωμένη, ανήσυχη και νευρική, επειδή το νευρικό μου σύστημα βρισκόταν σε υπερδιέγερση.

Από την άλλη, εγώ δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε βιολογική εξήγηση για όλα αυτά. Χρόνια αργότερα βρήκα τον όρο «ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο» και τελικά κατάλαβα ότι ο εγκέφαλός μου επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τις αντανακλά βαθύτερα από τους εγκεφάλους των άλλων ανθρώπων.

Με τα χρόνια έμαθα να αποδέχομαι ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές μου είναι απλώς μέρος του ότι είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο.

Έχω μάθει ότι οι εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι:

  • Έχουν υψηλή αντίληψη και ενσυναίσθηση
  • Νιώθουν τα πάντα σε έντονο βαθμό
  • Απορροφούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και μπορούν να καταλάβουν πότε κάτι δεν πάει καλά
  • Αντιλαμβάνονται τις λεπτομέρειες που μπορεί να διαφεύγουν σε άλλους ανθρώπους
  • Έχουν αυξημένη διαίσθηση
  • Νιώθουν εύκολα εξαντλημένοι ή καταβεβλημένοι σε πολύβουα, χαοτικά ή με άλλο τρόπο υπερδιεγερτικά περιβάλλοντα.

Έμαθα, επίσης, ότι ορισμένες από τις προηγούμενες συμπεριφορές μου ήταν αντιδράσεις στην ευαισθησία μου, για παράδειγμα:

  • Υπερβολική ανάλυση όσων είπαν ή έκαναν άλλοι άνθρωποι.
  • Εσωτερίκευση των κρίσεων ως αλήθεια.
  • Έκρινα τον εαυτό μου για τις ανάγκες μου αντί να τις ικανοποιώ.
  • Έπινα για να μουδιάζω σε υπερδιεγερτικά περιβάλλοντα αντί να τα αποφεύγω ή να καταβάλλω προσπάθειες να ηρεμήσω τον εαυτό μου
  • Αγνοούσα τη διαίσθησή μου για ανθρώπους ή καταστάσεις που δεν ήταν καλές για εμένα
  • Αναλάμβανα τον πόνο όλων των άλλων αντί να θέτω όρια

30_symvoyles_gia_eksairetika_euaisthitous_anthropous

Αν και δεν είμαι σε καμία περίπτωση ειδική στην καθοδήγηση, ως ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος, ξέρω ότι έχω διανύσει πολύ δρόμο με τα χρόνια.

Εξακολουθώ να βιώνω έντονα τον κόσμο και τα συναισθήματά μου. Ωστόσο, έχω μάθει να φροντίζω τον εαυτό μου, να αναγνωρίζω τις ανάγκες μου και να ανησυχώ λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμένα. Δεν κρίνω πλέον τον εαυτό μου τόσο αυστηρά όσο κάποτε.

Διαβάστε επίσης: Ευαισθησία – ποιούς ανθρώπους χαρακτηρίζει

Αν ταυτίζεστε με όσα μοιράστηκα και αν νιώθετε συχνά εξάντληση, ντροπή ή ότι σας επικρίνουν, ίσως αυτές οι συμβουλές σας φανούν χρήσιμες.

Όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι

  1. Είστε υπεύθυνοι μόνο για τα δικά σας συναισθήματα. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τον πόνο όλων των άλλων, και αν μπορούσατε, θα τους στερούσατε την ευκαιρία να αναπτυχθούν.
  2. Δεν χρειάζεται να διορθώνετε τα προβλήματα κανενός άλλου.
  3. Δεν χρειάζεται να βάζετε τον εαυτό σας σε περιβάλλοντα που σας προκαλούν υπερδιέγερση και η επιλογή να κάνετε κάτι διαφορετικό δεν σας κάνει παράξενους ή λιγότερο διασκεδαστικούς.
  4. Δεν αξίζει τον κόπο να αναγκάσετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι, αν ξέρετε ότι δεν θα το απολαύσετε και στο τέλος θα νιώθετε εξαντλημένοι.

Γίνε διεκδικητική γυναίκα: Θέσε ξεκάθαρα όρια και πάρε τον έλεγχο της ζωής σου

  1. Μπορείτε να επιλέξετε να ακούσετε το ένστικτό σας, αντί για το άγχος σας. Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να φύγετε, αλλά ανησυχείτε μη σας παρεξηγήσουν, επικεντρωθείτε στην εσωτερική φωνή σας, που ξέρει τι είναι καλύτερο για εσάς.
  2. Οι άλλοι άνθρωποι και οι εξωτερικές καταστάσεις μπορούν να σας εξαντλήσουν, μόνο αν το επιτρέψετε. Έχετε το δικαίωμα να θέτετε όρια ανά πάσα στιγμή και μπορείτε να αποκτήσετε και την ικανότητα.

Δωρεάν σεμινάριο Believe in You: “Πώς να θέτεις ξεκάθαρα όρια και να τα τηρείς, χωρίς να νιώθεις ενοχές και να μπαίνεις σε σύγκρουση”

  1. Δεν είναι εγωιστικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Όπως λέει και η παροιμία, δεν μπορείς να πιεις από ένα άδειο ποτήρι.
  2. Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια. Χρειάζεται να ξεκουράζεστε επαρκώς για να μπορείτε να διαχειριστείτε τα καθημερινά ζητήματα που σας εξαντλούν συναισθηματικά.
  3. Η πιο σημαντική ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, ανά πάσα στιγμή, αλλά ιδιαίτερα όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, είναι «Τι χρειάζομαι αυτή τη στιγμή;».
  4. Δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα. Ακόμα και πέντε λεπτά μιας χαλαρωτικής διαδικασίας, όπως οι βαθιές αναπνοές ή η γιόγκα, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

Όταν ντρέπεστε

  1. Δεν μπορείτε να ελέγξετε ή να αλλάξετε το γεγονός ότι έχετε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο νευρικό σύστημα και ότι επεξεργάζεστε τα πάντα σε βάθος, βιώνοντας έντονα τα συναισθήματα. Δεν θα ντρεπόσασταν για το χρώμα των μαλλιών ή των ματιών σας. Οπότε, γιατί να ντρέπεστε για κάτι άλλο με το οποίο γεννηθήκατε;
  2. Η ευαισθησία δεν είναι αδυναμία· είναι πηγή της κατανόησης, συμπόνιας, βάθους και δημιουργικότητας– στην πραγματικότητα είναι δύναμη.
  3. Δεν υπάρχει τίποτα «κακό» σε εσάς. Αξίζετε αγάπη και σεβασμό, όπως ακριβώς είστε.
  4. Δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Elaine Aron, η οποία έγραψε το βιβλίο για τους ιδιαίτερα ευαίσθητους ανθρώπους, αυτοί αποτελούν το 15 – 20% του πληθυσμού.
  5. Αν κάποιος σας έκανε να ντραπείτε για την ευαισθησία σας ή για την αναποτελεσματική αντιμετώπισή της επειδή δεν γνωρίζατε κάτι καλύτερο, δεν το αξίζατε.
  6. Η ντροπή σας προέρχεται από την ιστορία που λέτε στον εαυτό σας – μπορείτε να αλλάξετε αυτή την ιστορία για να γίνετε πιο συμπονετικοί ανά πάσα στιγμή.

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις και πώς ξεπερνιούνται

  1. Δεν χρειάζεται να «διορθώσετε» τη συναισθηματική σας ένταση. Χρειάζεται απλώς να παρατηρείτε τα συναισθήματά σας, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να παγιδευτείτε σε αυτά.
  2. Δεν είστε αυτό που κάνετε. Αν ενεργείτε με τρόπο για τον οποίο μετανιώνετε όταν αισθάνεστε συναισθηματικά καταβεβλημένοι ή βρίσκεστε σε υπερδιέγερση, μπορείτε απλώς να ζητήσετε συγγνώμη, να συγχωρήσετε τον εαυτό σας, να μάθετε από την εμπειρία και να προχωρήσετε παρακάτω.

Life Skills Academy: Η 1η online Ακαδημία δεξιοτήτων ζωής στην Ελλάδα

  1. Το κλάμα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Στην πραγματικότητα βοηθά στην απελευθέρωση του στρες και των συσσωρευμένων συναισθημάτων και είναι σημάδι τεράστιου θάρρους αν αφήσετε τον εαυτό σας να κλάψει αντί να αντιστέκεστε στην ευαλωτότητα.
  2. Αν καθίσετε με τη ντροπή σας αντί να προσπαθείτε να τη μουδιάσετε, τελικά θα περάσει από μέσα σας. Κανένα συναίσθημα δεν διαρκεί για πάντα.

Όταν αισθάνεστε ότι σας κρίνουν

30_symvoyles_gia_eksairetika_euaisthitous_anthropous

  1. Για κάθε άτομο που μπορεί να σας κρίνει, υπάρχει κάποιος άλλος που θα σας αγαπήσει, θα σας εκτιμήσει και θα σας αποδεχτεί όπως ακριβώς είστε.
  2. Δεν χρειάζεται να σας καταλαβαίνουν ή να σας συμπαθούν όλοι· χρειάζεται απλώς να καταλαβαίνετε και να συμπονάτε τον εαυτό σας.
  3. Το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για εσάς είναι δική τους δουλειά και οι απόψεις και οι κρίσεις τους μπορούν να σας βλάψουν μόνο αν το επιτρέψετε.
  4. Επειδή κάποιος άλλος λέει ότι είστε «πολύ ευαίσθητοι», αυτό δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος ή ότι πρέπει να αλλάξετε.
  5. Αν οι άλλοι άνθρωποι δεν σας εκτιμούν, χάνουν την ευκαιρία για μια βαθιά, ουσιαστική σχέση με κάποιον που θα είναι πάντα εκεί και δεν θα τους πληγώσει ή θα τους κρίνει ποτέ.
  6. Αν κάποιος σας κρίνει, αυτό αντικατοπτρίζει το πού βρίσκεται στη ζωή και την εξέλιξή του, όχι το ποιος είστε εσείς.
  7. Επειδή κάποιος υποτιμά τα συναισθήματά σας, αυτό δεν σημαίνει ότι τα συναισθήματά σας δεν είναι έγκυρα.
  8. Έχετε το δικαίωμα να τερματίσετε μια συζήτηση ανά πάσα στιγμή αν κάποιος απορρίψει τα συναισθήματα ή παραβιάσει τα όριά σας.
  9. Δεν πειράζει να φύγετε από μια σχέση αν κάποιος σας υποτιμά, δεν σας σέβεται ή σας πληγώνει συνεχώς.
  10. Επειδή νομίζετε ότι κάποιος σας κρίνει, αυτό δεν σημαίνει ότι το κάνει. Η σιωπή, η απόσταση ή η διάθεσή του μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με εσάς.

Δεν είμαστε ελαττωματικοί. Δεν χρειάζεται να σκληραγωγηθούμε ή να γίνουμε πιο χοντρόπετσοι· δεν χρειάζεται να «το πάρουμε απόφαση», να «το καταπιούμε» ή να σταματήσουμε να νοιαζόμαστε τόσο βαθιά.

Ο κόσμος δεν χρειάζεται περισσότερους φυλακισμένους ανθρώπους, οπλισμένους από την απάθεια και την πικρία. Χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους που δεν φοβούνται να σκεφτούν, να νιώσουν και να αγαπήσουν με καρδιές τόσο ανοιχτές που ξεχειλίζουν από ενσυναίσθηση και καλοσύνη.

Ο κόσμος χρειάζεται εμάς τις ευαίσθητες ψυχές, για να βλέπουμε την ομορφιά που οι άλλοι δεν θα μπορούσαν να δουν και να δημιουργούμε ομορφιά εκεί που δεν θα υπήρχε ποτέ.

Μπορούμε, όμως, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας μόνο αν φροντίζουμε τον εαυτό μας – ακόμη και αν οι άλλοι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες,  αν εκτιμούμε τον εαυτό μας – είτε το κάνουν οι άλλοι είτε όχι – και αν θυμόμαστε ότι η κρίση είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν χρειάζεται να μας ελέγχει ή να μας καθορίζει.

Πηγή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.