30 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα Τζαζ

Συντάκτης: Βαρβάρα Κουφή

Τον Νοέμβριο του 2011, η UNESCO ανακήρυξε την 30η Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα της Τζαζ μουσικής. Βασικός στόχος ήταν να τονιστούν οι αρετές και οφέλη της μουσικής αυτής, η οποία αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, και να προωθηθούν ο διάλογος, η ειρήνη και η ανθρώπινη συνεργασία. 

Λίγα λόγια για την Τζαζ μουσική

Η Τζαζ μουσική έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ και έχει ρίζες αφρικανικές. Πιο συγκεκριμένα, οι σκλάβοι που έρχονταν από την Δυτική Αφρική στην Αμερική έφερναν μαζί τους, όπως ήταν φυσικό, στοιχεία της κουλτούρας και του πολιτισμού τους. Παρόλα αυτά, από αρκετά νωρίς η αφρικανική παράδοση αναμείχθηκε και επηρεάστηκε από την παράδοση των «λευκών» και συγκεκριμένα από την ισπανική, την γαλλική και την αγγλοσαξονική. 

Έπειτα από την πρόσμιξη αφρικανικών και ευρωπαϊκών στοιχείων δημιουργήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα το πρώτο αναγνωρίσιμο είδος της τζαζ μουσικής, το ράγκταϊμ. Το ράγκταϊμ ήταν μουσική κυρίως με συνοδεία πιάνου και λιγότερο ορχήστρας. Αργότερα, ακολούθησαν κι άλλα είδη τζαζ μουσικής και η εξέλιξη αυτή συνεχίστηκε για πολλά χρόνια. 

Μερικοί από τους κορυφαίους τζαζίστες ήταν ο Charles Mingus, o John Coltrane, o Herbie Hancock, η Billie Holiday και ο Miles Davis

Οφέλη της Τζαζ μουσικής

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί η Τζαζ, όπως και άλλα είδη μουσικής, εκτός από την ευχαρίστηση που προσφέρει, έχει σημαντικά οφέλη προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα:

  • Μειώνει το άγχος και το στρες
  • Ενεργοποιεί τις εγκεφαλικές λειτουργίες και κάνει τον άνθρωπο πιο παραγωγικό
  • Αυξάνει τη δημιουργική σκέψη
  • Βοηθά στην συγκέντρωση

Συντάκτης: Βαρβάρα Κουφή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.