3 ταινίες γουέστερν που δεν πρέπει να χάσεις

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Δείτε τις 3 ταινίες του Σέρζιο Λεόνε, οι οποίες μετέτρεψαν το Γουέστερν σε υψηλή τέχνη. Την μουσική υπογράφει ο φημισμένος Έννιο Μορικόνε, ο οποίος δημιούργησε μερικά από το πιο γνωστά  soundtrack όλων των εποχών.

Ο κινηματογράφος είναι μια από τις πιο γνωστές μορφές διασκέδασης παγκοσμίως. Site όπως το Netflix,  έχουν πλέον αποκτήσει μεγάλη φήμη και προβολή, ενώ ταυτόχρονα ταινίες όλων των ειδών και όλων των θεματικών προβάλλονται σε αυτό. Ένα από τα πρώτα είδη τα οποία αναπτύχθηκαν ευρέως είναι το γουέστερν. Μέσα από την συνεισφορά του  σκηνοθέτη Σέρζιο Λεόνε, δημιουργήθηκε μια τριλογία ταινιών η οποία κυριολεκτικά τάραξε τα νερά του γουέστερν, ενώ ο Έννιο Μορικόνε υπογράφει την ενορχήστρωση των ταινιών αυτών που έμεινε στην ιστορία.

3 ταινίες γουέστερν που δεν πρέπει να χάσεις

Η μονομαχία στο Ελ Πάσο (1965)

Ο  Μάνκο (Γκλιντ Ιστγουντ) είναι ένας  κυνηγός επικηρυγμένων ο οποίος πληροφορείται ότι ένας διαβόητος κακοποιός,ο Ελ Ίντιο, έχει αποδράσει από την φυλακή με την βοήθεια της συμμορίας του. Ο Ελ Ίντιο έχει σαν στόχο την τράπεζα του Ελ Πάσο και να πάρει εκδίκηση από τον άνθρωπο ο οποίος τον έβαλε στην φυλακή. Αφού ολοκληρώσει την εκδίκησή του, επικεντρώνεται στην ληστεία της τράπεζας. Ο Μάνκο από την άλλη, εισχωρεί στην συμμορία του Ελ Ίντιο ελπίζοντας να χαλάσει τα επικείμενα σχέδιά του και να παραδώσει την μεγάλη συμμορία του στον νόμο είτε ζωντανή, είτε νεκρή.


Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα στον Ταραντίνο


3 ταινίες γουέστερν που δεν πρέπει να χάσεις

Ο καλός ο κακός και ο άσχημος (1966)

Δύο τυχοδιώκτες στην άγρια Δύση βγάζουν χρήματα με τον πιο περίεργο τρόπο. Ο ένας είναι κυνηγός επικηρυγμένων και ο άλλος είναι επικηρυγμένος. Ο  πρώτος παραδίδει τον δεύτερο στις τοπικές αρχές, κάθε φορά και σε διαφορετική πόλη. Στην συνέχεια, επειδή ο επικηρυγμένος Τούκο  (Ελάι Γουάλας- άσχημος)  επρόκειτο να απαγχονιστεί δημόσια, ο Ξανθούλης (Κλίντ Ιστγουντ –καλός) πυροβολεί το σχοινί και μέσα στην σύγχυση καταφέρνουν να ξεφύγουν. Όλα αυτά μέχρι που ο καλός αποφασίζει να σπάσει την συμφωνία τους και να συνεταιριστεί με κάποιον άλλο πράγμα που εξοργίζει τον Τούκο.

Σε μια προσπάθεια να τον εκδικηθεί, τον αιχμαλωτίζει και τον αναγκάζει να περπατήσει μια εξαντλητική πορεία μέσα στην έρημο όπου εκεί βρίσκουν ένα ασυνήθιστο θέαμα.  Μια άμαξα με νεκρούς στρατιώτες και έναν ημιλιπόθυμο, ο οποίος υπόσχεται ότι σε αντάλλαγμα με λίγο νερό θα τους αποκάλυπτε την τοποθεσία ενός θησαυρού. Όμως, προτού ξεψυχήσει, αποκαλύπτει στον έναν το όνομα του νεκροταφείου στο οποίο είναι θαμμένος και στον άλλο το όνομα του τάφου.  Έτσι, μέσα στον Αμερικανικό Εμφύλιο και με τον Αγγελομάτη (Λι Βαν Κλιφ-Κακό) να τους κυνηγάει σε όλη την πορεία, οι τρεις άνδρες πλέον θα βρεθούν σε μια αναμέτρηση για αυτόν τον θησαυρό.


Διαβάστε επίσης: Οι καλύτεροι και πιο ακριβοπληρωμένοι σκηνοθέτες


3 ταινίες γουέστερν που δεν πρέπει να χάσεις

Για μια χούφτα δολάρια (1964)

Ένας ξένος  (Γκλίντ Ιστγουντ) μπαίνει στην μικρή επαρχιακή πόλη του Σαν Μιγκέλ, όπου μαίνεται άγρια διαμάχη μεταξύ δύο συμμοριών λαθρεμπόρων που έχουν και τον έλεγχο της πόλης. Ο ξένος αποφασίζει να παίξει με τις δύο οικογένειες και να πουλήσει τις υπηρεσίες του ως πιστολάς. Οι μεταξύ τους διαμάχες και η έντονη έχθρα τους θα οδηγήσει τις δύο συμμορίες στο να αποδεκατιστούν. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να απελευθερώσει μια ντόπια κοπέλα, η οποία έχει πιαστεί ως όμηρος για τα χρέη του άντρα της στην μία από τις δύο οικογένειες.  Όμως ο τρόπος να το πετύχει αυτό είναι μόνον ένας. Να σκοτώσει κάθε μέλος από τις δύο συμμορίες χρησιμοποιώντας το μυαλό του και τις ικανότητες του.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.