2 ελληνικές ανακαλύψεις στην παγκόσμια λίστα με τις σημαντικότερες για το 2016

Συντάκτης: Ραφαέλλα Α. Μπούχλα

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην λίστα με τις 10 καλύτερες ανακαλύψεις αρχαιολογικών ευρημάτων για το 2016, σύμφωνα με το διάσημο περιοδικό archaeology.

Ανάμεσα στα πλέον διάσημα ευρήματα όπως, π.χ. το αρχαιότερο φόρεμα στον κόσμο –Αίγυπτος , ή την Περουβιανή γυναίκα στο Περού, η Ελλάδα βάζει και αυτή το λιθαράκι της στην αποκάλυψη δύων μεγάλων ανακαλύψεων με το σημαντικότερο αντίκτυπο της χρονιάς που μας πέρασε . Σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση της λίστας, είναι ο ανθρώπινος σκελετός που αναδύθηκε από το ναυάγιο των Αντικυθήρων και η ανακάλυψη της νεκρόπολης στο φαληρικό Δέλτα.

Παρακάτω παραθέτουμε μια μίνι παρουσίαση και των δύων ελληνικών ανακαλύψεων.

Ο σκελετός των Αντικυθήρων: Η πρώτη αφορά το μεγαλύτερο και μυστηριώδες αρχαίο ναυάγιο των Αντικυθήρων, που θεωρείται έως και σήμερα, το διασημότερο και το πλουσιότερο όλου του κόσμου.

Ανακαλύπτοντας το περίπου το 1900 ανοιχτά των Αντικυθήρων, ξεβράζοντας τους πολύτιμους θησαυρούς του και το γνωστό σε όλους Μηχανισμό των Αντικυθήρων (θεωρείται ως παλαιότερος υπολογιστής σε παγκόσμια κλίμακα) ανοίγει σιγά, σιγά τις πύλες του σε μια νέα πολύκροτη και σημαντική ανακάλυψη, η οποία είναι η εύρεση ενός ανθρώπινου σκελετού.

Ο ανθρώπινος σκελετός φέτος το καλοκαίρι ανακαλύφθηκε και αναδύθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας των Αντικυθήρων σε πολύ καλή κατάσταση, κάτι που βοήθησε αρκετά τους αναλυτές να προβούν στις κατάλληλες εξετάσεις για να αποκομίσουν σημαντικά πορίσματα για την εξέλιξη της αρχαιολογικής υπόθεσης.

Σύμφωνα με τα υπολείμματα που βρέθηκαν (κρανίο, γνάθος, δόντια και μικρότερα οστά χεριών) εκτιμάται σε πρώτη φάση, ότι ανήκει σε άνδρα μέσης ή και νεαρής ηλικίας.

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ναυαγίου, κάθως πρώτη φορά ύστερα από περίπου 40 χρόνια, βρίσκεται σκελετικό υλικό, το οποίο καθιστά εφικτή την ανάλυσή του με DNA.

Υπό την αιγίδα λοιπόν της επιστημονικής ομάδας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού ινστιτούτου wood Hole, ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η πρώτη ανασκαφική αποστολή, προβαίνοντας ακριβώς την ίδια περίοδο σε μια δεύτερη αποστολή ανασκαφής, εντοπίζοντας κι άλλα μικρά αντικείμενα καθώς και άλλα σκελετικά μέλη ενός ατόμου, που όπως εικάζεται είχε εγκλωβιστεί κατά την διάρκεια του ναυαγίου.

Η ανασκαφική αποστολή, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων θα προβεί σύντομα και σε περαιτέρω ανθρωπολογικές εξετάσεις στα νέα εξειδικευμένα εργαστήρια της στην Αθήνα, έτσι ώστε να αναγνωριστεί μέσα από γενετικές αναλύσεις, το φύλο του σκελετού, η ηλικία του, καθώς και η ηλικία θανάτου του.

Η ανακάλυψη της νεκρόπολης στο Φαληρικό Δέλτα: Εν όψει των εγκαινίων του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», μια νέα συγκλονιστική για τα αρχαιολογικά δεδομένα της Ελλάδας ανακάλυψη βλέπει το φως του ήλιου, ξυπνώντας μέσα από το χώμα του Φαλήρου έναν τόπο μαρτυρίου που υπήρξε αιώνες πριν.

Ένα απόκοσμο αλλά προκλητικό παρελθόν ξεδιπλώνεται μέσα από τις ανασκαφές, αποκαλύπτοντας δεκάδες σκελετούς, σιδηροδέσμιους ο ένας δίπλα στον άλλον.

Αυτή η ακατανίκητη εικόνα μαγνητισμού γεννά διάφορα ερωτήματα.

Οι εικόνες των σκελετών σοκάρουν, καθώς μαζί με τα ευρήματα των άψυχων σωρών τους βρέθηκαν και διάφορα εργαλεία βασανισμού, όπως χειροπέδες, καρφιά, και άλλα, μαρτυρώντας θεωρίες για αποτρόπαιες τιμωρίες τραγικών εγκλημάτων.

Για άλλη μια φορά η ελληνική γη έκανε το θαύμα της, αναβιώνοντας από το παρελθόν ίσως την πιο σημαντική αρχαϊκή νεκρόπολη που εντοπίστηκε ποτέ σε ελληνικά εδάφη. Σε συνολική έκταση 3.000 τ.μ. περίπου και απαριθμώντας έναν αριθμό 1.000 ταφών με εκατοντάδες βασανισμένους σκελετούς στο πέρασμα των χρόνων και της τραγικής κατάληξής τους, το μεγαλείο της αρχαιολογίας συσσωρεύει όλη την τέχνη του, ανακαλύπτοντας ότι η Νεκρόπολη του Φαλήρου καλύπτει μια χρονική περίοδο από τον 8ο αιώνα Π.Χ. έως την αυγή του 5ου αιώνα Π.Χ.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η ομαδική ταφή των 80 ανδρών έχει καθαριστεί έως και 50% και εκτιμάται ότι ήταν νέοι άνδρες, με άριστη οδοντοφυΐα, χωρίς κατάγματα στα οστά τους.

Τα ιστορικά στοιχεία για τηΝ ώρα παραμένουν ελάχιστα αλλά όλες οι θεωρίες γυρνούν γύρω από το Κυλώνειο Άγος, για την σφαγή πολλών ανδρών με την γνωστή τότε βάναυση μέθοδο του φριχτού αποτυμπανισμού.

Ο χρόνος όμως θα τα αποκαλύψει όλα, κάθως τα ευρήματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση κάτι που βοηθά κατά το ήμισυ τους ερευνητές, μέσα από μια σειρά αναλύσεων να ρίξουν φως στην υπόθεση των Δεσμωτών του Φαλήρου και τι ακριβώς είχε πραγματικά συμβεί στο παρελθόν.

Συντάκτης: Ραφαέλλα Α. Μπούχλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.