27 απαντήσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού

Συντάκτης: Flowmagazine

27 απαντήσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητούΗ 17η Οκτωβρίου, έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Η μη κυβερνητικό οργάνωση «Μπορούμε» συνέταξε το παρακάτω κείμενο το οποίο θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τη σπατάλη του φαγητού και να στηρίξουμε ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχειας και μας έχουν ανάγκη. Ο καθένας από εμάς με τον τρόπο του, με το χρόνο του, με την ειδικότητά του, με τα μέσα που διαθέτει μπορεί σίγουρα να βοηθήσει λίγο ή πολύ. Εμείς σκεφτήκαμε και προτείνουμε 27 τρόπους.

1. Έχεις είδη σε άριστη κατάσταση που δεν τα χρειάζεσαι;
Τρόφιμα, ρουχισμός, παιχνίδια, βιβλία, σχολικά είδη, έπιπλα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κλπ.
Είτε αφορά εσένα προσωπικά ή μία εταιρεία επικοινώνησε μαζί μας και θα σε φέρουμε σε επαφή με τον κοντινότερο άνθρωπο στη γειτονιά σου, ίδρυμα, οργανισμό που έχει την ανάγκη των ειδών που προσφέρεις.

2. Θέλεις να προσφέρεις τρόφιμα αλλά δεν έχεις χρόνο ή τρόπο να ψωνίσεις;
Μπορείς να προσφέρεις δωροεπιταγές από σουπερμάρκετ δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αγοράσει κανείς ό,τι έχει ανάγκη. π.χ. ένας άνθρωπος που παίρνει φαγητό από συσσίτιο, με τη δωροεπιταγή σου θα προμηθευτεί είδη καθαρισμού. Η βοήθεια αυτή γίνεται σε συνεννόηση με τς κοινωνικές υπηρεσίες ιδρυμάτων και δήμων και όχι αυθαίρετα.

3. Οργανώνεις ή βρίσκεσαι σε μια εκδήλωση όπου έχει περισσέψει φαγητό;
Γάμοι, βαφτίσεις, πάρτυ, δεξιώσεις, συνέδρια
Πολύ συχνά περισσεύει φαγητό. Επικοινώνησε μαζί μας όταν οργανώνεις την εκδήλωση ή ακόμα κι αν βρίσκεσαι εκείνη την ώρα σε μια εκδήλωση και υπάρχει περισσευούμενο φαγητό! Μπορούμε να βρούμε άμεσα λύση για να προσφερθεί αυτό το φαγητό, το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ είναι ένα τηλεφώνημα στο 210 3237805.

27 απαντήσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού4. Εργάζεσαι σε επιχείρηση που βλέπεις να περισσεύει ή να πετιέται φαγητό;
Εάν εργάζεσαι σε επιχείρηση όπως: catering, εστιατόριο, καφέ, φούρνο, πιτσαρία, ξενοδοχείο, σουβλατζίδικο, ζαχαροπλαστείο, πρόχειρο φαγητό κλπ. όπου υπάρχει περισσευούμενο φαγητό μίλησέ τους για το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και δικτύωσέ τους μαζί μας.

5. Θέλεις να προσφέρεις εθελοντική εργασία, αλλά δεν ξέρεις πως;
Εάν είσαι δάσκαλος, καθηγητής, ιατρός, γυμναστής, κουρέας, λογιστής κλπ. θα μπορούσες και εσύ να βοηθήσεις, π.χ. να βοηθήσεις παιδιά στο διάβασμά τους, να εξετάσεις μία φορά το μήνα τα παιδιά ενός ιδρύματος που δεν έχει γιατρό, να προσφέρεις μαθήματα γυμναστικής, να υποστηρίζεις τα λογιστικά ενός φορέα κλπ.

6. Σου αρέσει να μαγειρεύεις;
Μπορείς να μαγειρεύεις όσο συχνά θέλεις και να προσφέρεις σε μια οικογένεια ή ένα ίδρυμα στην γειτονιά σου. Εμείς θα σε δικτυώσουμε!

7. Θέλεις να προσφέρεις εθελοντική εργασία εκτός της ειδικότητάς σου;
Μπορείς να βοηθήσεις στη διανομή ενός συσσιτίου, να διευκολύνεις έναν ηλικιωμένο ή έναν άνθρωπο με ειδικές ανάγκες κάνοντας κάποιες εξωτερικές εργασίες για αυτόν (πληρωμή λογαριασμών, ψώνια κλπ) ή συνοδεύοντάς τον στο γιατρό.

8. Θέλεις να “σώσεις” τρόφιμα στη γειτονιά σου;
Μπορείς να ρωτήσεις το φούρνο της γειτονιάς σου, τον μανάβη, τον μπακάλη, τον κρεοπώλη, τον ψαρά εάν έχουν περισσευούμενα είδη που πετάνε και να τους ενημερώσεις για το ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

9. Έχεις κάποιο χόμπι;
Μπορείς μέσα από το πάθος σου γι’ αυτό να προσφέρεις σε αυτούς που σε έχουν ανάγκη. π.χ. εάν σου αρέσει το ψάρεμα, μπορείς να προσφέρεις τα ψάρια που ψάρεψες σε ένα ίδρυμα, εμείς θα σε βοηθήσουμε. Εάν σου αρέσει να φτιάχνεις κοσμήματα, να ράβεις, να πλέκεις ή να κεντάς μπορείς να παραδώσεις μαθήματα. Εάν σου αρέσει η μαγειρική μπορείς να μαγειρέψεις μαζί με τα παιδιά ενός ιδρύματος ή σχολείου και να τους μάθεις τις αγαπημένες συνταγές σου. Σου αρέσει η μουσική και παίζεις κάποιο όργανο; Μπορείς να ψυχαγωγήσεις ανθρώπους που το έχουν ανάγκη ή να παραδώσεις μαθήματα.

27 απαντήσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού10. Είσαι μαθητής ή φοιτητής;
Οργάνωσε μια δράση με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων, πρότεινε τη διεξαγωγή ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα την σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού, διάδωσε το και ενεργοποίησε και άλλους συμμαθητές/συμφοιτητές σου.

11. Μπορείς να διαδώσεις το ΜΠΟΡΟΥΜΕ στους φίλους σου
Συγκέντρωσε τους φίλους σου και μίλησέ τους για το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ενημέρωσέ τους μέσω email, μέσω του facebook και του twitter.

12. Παντρεύεσαι ή βαφτίζεις το παιδί σου;
Πρότεινε στους καλεσμένους σου αντί για δώρο να προσφέρουν χρήματα ή είδος για κάποιο σκοπό. Είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε που να βοηθήσεις.

13. Θέλεις να κάνεις μία δωρεά εις μνήμην κάποιου και δεν ξέρεις πως να διαθέσεις τα χρήματα;
Επικοινώνησε μαζί μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις ιδρύματα που χρειάζονται άμεση βοήθεια.

14. Έχεις ή δουλεύεις σε εμπορική επιχείρηση;
Μπορείς να προσφέρεις είδη προηγούμενης σεζόν ή είδη που υπάρχουν στο κατάστημά σου για πολύ καιρό και δεν πουλιούνται π.χ. ρούχα, παπούτσια, τσάντες, σεντόνια, πετσέτες, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές συσκευές κ.λ.π. Εμείς μπορούμε να σε βοηθήσουμε να βρεις πού θα τα δώσεις.

27 απαντήσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού15. Δραστηριοποιήσε στο χώρο παροχής υπηρεσιών;
Μπορείς να προσφέρεις και εσύ τις υπηρεσίες σου, π.χ. εάν έχεις διαγνωστικό κέντρο μπορείς να προσφέρεις δωρεάν εξετάσεις, εάν έχεις φροντιστήριο μπορείς να προσφέρεις δωρεάν μαθήματα, εάν είσαι τεχνίτης υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μαραγκός κλπ, μπορείς να αναλάβεις την επισκευή ή συντήρηση σε κάποιο ίδρυμα, σχολείο ή οργανισμό. Εμείς θα σε βοηθήσουμε να εντοπίσεις τους ανθρώπους που χρειάζονται τις υπηρεσίες σου.

16. Δουλεύεις σε διαφημιστική εταιρεία, εταιρεία δημοσίων σχέσεων κλπ.;
Επικοινώνησε με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ για να φτιάξουμε σε συνεργασία μαζί σου ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει στις ανάγκες του πελάτη σου στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

17. Αγαπάς τα λουλούδια, έχεις φυτώριο ή δουλεύεις σε αυτό;
Μπορείς να προσφέρεις φυτά για τον κήπο ή το μπαλκόνι ενός σχολείου, ιδρύματος, γηροκομείου και να τους βοηθήσεις να τα φυτέψουν ή ακόμα να φτιάξεις ένα μικρό λαχανόκηπο στο χώρο τους που θα ενισχύσει τις ανάγκες τους για φαγητό.

18. Έχεις ή δουλεύεις σε φαρμακείο;
Μπορείς να προσφέρεις φάρμακα σε ένα ίδρυμα, σχολείο που τα έχει ανάγκη. Μπορείς να ενεργοποιήσεις φίλους και πελάτες να συμμετέχουν και αυτοί.

27 απαντήσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού19. Πουλάς αναπηρικά και ορθοπεδικά είδη;
Μπορείς να στηρίξεις κάποιες ανάγκες ή να “υιοθετήσεις” ένα ίδρυμα.

20. Εργάζεσαι ή έχεις κατάστημα με ποδήλατα, παιχνίδια ή βιβλιοπωλείο;
Μπορείς να δωρίσεις μερικά είδη σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

21. Έχεις μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων;
Μπορείς να “υιοθετήσεις” έναν ηλικιωμένο που έχει την ανάγκη σου.

22. Η επιχείρησή σου ασχολείται με αυτοκίνητα;
Μπορείς να παραχωρήσεις κάποιο αυτοκίνητο σε ίδρυμα, σχολείο για μεταφορά μαθητών κλπ.

23. Έχεις βενζινάδικο;
Μπορείς να προσφέρεις βενζίνη για την μετακίνηση ανθρώπων ή για τη συλλογή τροφίμων από διάφορες επιχειρήσεις που παραχωρούν τρόφιμα σε ιδρύματα, σχολεία κλπ.

24. Έχεις συνεργείο αυτοκινήτων;
Μπορείς να υιοθετήσεις το αυτοκίνητο ενός ιδρύματος για ένα διάστημα.

25. Είσαι οδηγός ταξί ή λεωφορείου ή εργάζεσαι σε μεταφορική εταιρεία;
Μπορείς να βοηθήσεις μεταφέροντας παιδιά, ηλικιωμένους, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ή αναλαμβάνοντας τη μεταφορά ειδών.

26. Είσαι αρχιτέκτονας ή μηχανικός;
Μπορείς να βοηθήσεις στο σχεδιασμό της ανακαίνισης ενός χώρου.

27 απαντήσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού27. Εργάζεσαι σε ξενοδοχειακή επιχείρηση;
Περισσεύουν είδη ιματισμού, ένα πλυντήριο, μία καφετιέρα κ.λ.π.; Μπορείς να τα δώσεις σε ανθρώπους που τα χρειάζονται. Έχεις περισσευούμενα δωμάτια; μπορείς να φιλοξενήσεις κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν δυνατότητα να πάνε διακοπές. Εμείς θα σε βοηθήσουμε να τους εντοπίσεις.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…