23+ Κορυφαίες συμβουλές και κόλπα για το βιογραφικό σας σημείωμα το 2023 (με παραδείγματα)

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Θέλετε να εντυπωσιάσετε τον υπεύθυνο προσλήψεων και να βρείτε την επόμενη δουλειά σας; Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα συναρπαστικό βιογραφικό. Σε αυτό το άρθρο σας αποκαλύπτουμε 23 κόλπα για να το πετύχετε.

 1. Αναφέρετε σωστά τα στοιχεία επικοινωνίας σας

Τίποτα σχετικά με την αίτησή σας δεν έχει σημασία αν ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να ελέγχετε ξανά τα στοιχεία επικοινωνίας σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά και ενημερωμένα.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι η ενότητα με τα στοιχεία επικοινωνίας σας έχει τις ακόλουθες πληροφορίες: πλήρες όνομα, επαγγελματικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αριθμό τηλεφώνου,  τοποθεσία.

 1. Μην αναφέρετε προσωπικές λεπτομέρειες

Ο στόχος ενός βιογραφικού σημειώματος είναι να αναδείξει τα εκπαιδευτικά ή επαγγελματικά σας επιτεύγματα και τις εμπειρίες σας. Το να μιλάτε για πράγματα όπως η οικογένειά σας, η θρησκεία ή η εθνικότητά σας δεν έχει καμία σχέση με τις ικανότητές σας να επιτύχετε στη θέση.

Η παροχή προσωπικών στοιχείων αφήνει επίσης περιθώρια για διακρίσεις, είτε αυτές οφείλονται στην ηλικία, τη φυλή και το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητα.

 1. Δημιουργήστε μια επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Κανένας υπεύθυνος προσλήψεων δεν θα σας πάρει στα σοβαρά ή δεν θα σας καλέσει για συνέντευξη αν του στείλετε ένα βιογραφικό σημείωμα από το “gymfreak32@gmail.com”. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα χαριτωμένα, ακραία ή καλλιτεχνικά ψευδώνυμα.

Αντ’ αυτού, συμπεριλάβετε μόνο το πλήρες όνομά σας και ίσως μερικές παύλες και αριθμούς, αν το όνομά σας είναι κοινό.

 1. Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με τις εργασιακές σας εμπειρίες

Ναι, υπάρχει σωστός και λανθασμένος τρόπος για να χειριστείτε το κομμάτι της εργασιακής σας εμπειρίας.

Όταν γράφετε τις προηγούμενες ευθύνες ή τα επιτεύγματά σας, φροντίστε να συμπεριλάβετε:

Αριθμούς και δεδομένα. Είναι πιο εντυπωσιακό να πείτε «βελτίωσα τις πωλήσεις κατά 20%» από το να πείτε απλώς «βελτίωσα τις πωλήσεις».

Χρονικό πλαίσιο. Πόσο καιρό σας πήρε για να επιτύχετε αποτελέσματα;

Τις ενέργειές σας. Τι κάνατε για να κάνετε τα πράγματα να συμβούν;

 1. Αναφέρετε τις σωστές δεξιότητες

Όταν αναφέρετε τις δεξιότητές σας στο βιογραφικό σημείωμα, φροντίστε να συμπεριλάβετε εκείνες που είναι πραγματικά σχετικές με τον ρόλο για τον οποίο κάνετε αίτηση.

Αν θέλετε να γίνετε μέλος μιας ομάδας μηχανικών, το να μιλάτε για την εμπειρία σας στη λογιστική και την τήρηση βιβλίων δεν θα εντυπωσιάσει τον υπεύθυνο πρόσληψης.

Επικεντρωθείτε μόνο στις δεξιότητες που απαιτούνται στην αγγελία εργασίας και σε άλλες που σχετίζονται άμεσα με τη θέση.

 1. Συμπεριλάβετε πρόσθετες ενότητες

Σας έχει μείνει λίγος χώρος στο βιογραφικό σας;

Προσθέστε μερικές προαιρετικές ενότητες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες αν έχετε αποφοιτήσει πρόσφατα και κάνετε πρώτη φορά αίτηση για κάποια θέση εργασίας.

Ορισμένες πιθανές ενότητες περιλαμβάνουν:

 • Γλώσσες
 • Χόμπι και ενδιαφέροντα
 • Εθελοντική εμπειρία
 • Πιστοποιητικά & βραβεία
 • Πρακτικά έργα
 • Εξωσχολικά προγράμματα
 1. Διατηρήστε το μέγεθος γραμματοσειράς μεταξύ 10-12 pt

Διατηρώντας το μέγεθος της γραμματοσειράς σας μεταξύ 10-12pt μπορείτε να εξοικονομήσετε χώρο και να κάνετε το βιογραφικό σημείωμα ευανάγνωστο. Οτιδήποτε μικρότερο από αυτό θα κάνει τους υπεύθυνους προσλήψεων να αλληθωρίζουν τα μάτια τους για να διαβάσουν το κείμενο. Οτιδήποτε μεγαλύτερο δεν θα σας αφήσει αρκετό χώρο για να απαριθμήσετε όλη την εργασιακή σας εμπειρία και τα επιτεύγματά σας.

Όποιο μέγεθος γραμματοσειράς και αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι συνεπές σε όλο το κείμενο.

 1. Επιλέξτε μια επαγγελματική γραμματοσειρά

Η Times New Roman είναι η πιο διαδεδομένη και κλασική επιλογή γραμματοσειράς που χρησιμοποιείται στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε παρόμοιες επαγγελματικές γραμματοσειρές όπως η Arial, η Calibri ή η Georgia. Αποφύγετε όμως τις πιο ανορθόδοξες ή αντιεπαγγελματικές γραμματοσειρές (π.χ. Comic Sans).

 1. Αποφύγετε να μιλήσετε για χρήματα

Το βιογραφικό σας σημείωμα δεν είναι το κατάλληλο μέσο για να μιλήσετε για τις μισθολογικές σας απαιτήσεις.

Η συμπερίληψη του επιθυμητού μισθού σας στο βιογραφικό σημείωμα δημιουργεί την εντύπωση ότι το κάνετε κυρίως για τα χρήματα και ότι δεν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση.

Μην σνησυχείτε. Θα υπάρξει χρόνος και χώρος για να συζητήσετε και να διαπραγματευτείτε το μισθό στην πρώτη ή τη δεύτερη συνέντευξή σας.

Διαβάστε επίσης: 5+1 λάθη στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος

 1. Μιλήστε σε πρώτο πρόσωπο

Ποτέ μη γράφετε ένα βιογραφικό σημείωμα σε τρίτο πρόσωπο, εκτός αν θέλετε οι υπεύθυνοι προσλήψεων να νομίζουν ότι κάποιος άλλος έγραψε το βιογραφικό σας σημείωμα για εσάς. Χρησιμοποιήστε μόνο το πρώτο πρόσωπο, αλλά αφήστε έξω την αντωνυμία «εγώ».

 1. Προσπαθήστε να κρατήσετε το βιογραφικό σας κάτω από μία σελίδα

Το βιογραφικό σας σημείωμα δεν πρέπει να είναι η ιστορία της ζωής σας.

Στοχεύστε σε 1 σελίδα, το πολύ 2, αν έχετε εργασιακή εμπειρία δεκαετίας.

Δυσκολεύεστε να χωρέσετε το βιογραφικό σας σε μία σελίδα; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να το καταφέρετε:

 • Προσπεράστε τις θέσεις εργασίας στις οποίες έχετε εργαστεί πριν από 10+ χρόνια.
 • Μην αναφέρετε εργασιακή εμπειρία που δεν σχετίζεται άμεσα με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση. Π.χ. Μην αναφέρετε την καλοκαιρινή σας εργασία ως ταμίας αν κάνετε αίτηση για μια θέση ως μηχανικός λογισμικού.
 • Χρησιμοποιήστε ένα υπόδειγμα μονοσέλιδου βιογραφικού σημειώματος για να είναι πιο εύκολο να τηρήσετε το όριο.
 • Μείνετε μόνο στις πιο σχετικές δεξιότητες και εμπειρίες. Αναρωτηθείτε: Θα με βοηθήσει αυτή η συγκεκριμένη εμπειρία/δεξιότητα να κάνω τη δουλειά καλύτερα; Αν η απάντηση είναι «όχι», μπορείτε να την παραλείψετε με ασφάλεια.

23+_koryfaies_symvoyles_kai_kolpa_gia_to_viografiko_sas_shmeioma_to_2023

 1. Συμπεριλάβετε το LinkedIn σας

Ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στους υπεύθυνους προσλήψεων καλύτερη εικόνα των δεξιοτήτων σας στη δικτύωση και να προσφέρετε επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος είστε επαγγελματικά, είναι να προσθέσετε τον σύνδεσμο του προφίλ σας στο LinkedIn.

Πριν το κάνετε αυτό, ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι το LinkedIn σας έχει μια επαγγελματική εικόνα προφίλ, απαριθμεί όλα τα κορυφαία επιτεύγματα και τις μοναδικές δεξιότητές σας και περιέχει συναφείς με τη θέση δεξιότητες.

 1. Να είστε ειλικρινείς

Όταν θέλετε πραγματικά μια θέση εργασίας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να υπερβάλλετε ή να πείτε ψέματα για τα επιτεύγματα και την εμπειρία σας. Ωστόσο, δεν αξίζει τον κόπο.

Το να λέτε ψέματα στο βιογραφικό σας σημείωμα θεωρείται απάτη. Αν σας πιάσουν, κινδυνεύετε να χάσετε τη δουλειά σας, να βλάψετε τη φήμη σας και μπορεί να αντιμετωπίσετε ακόμη και νομικές κατηγορίες (αν λέτε ψέματα για ένα προσόν που απαιτείται νομικά για μια θέση εργασίας).

 1. Εξηγήστε τα κενά απασχόλησης

Δεν είναι κακό να έχετε κενά απασχόλησης στο βιογραφικό σας σημείωμα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, τόσο εκούσιοι όσο και ακούσιοι, για να πάρεις άδεια από την εργασία σου.

Εάν όμως δεν δίνετε μια εξήγηση για ένα τέτοιο κενό, τότε αυτό θα αποτελέσει κόκκινο πανί για τον υπεύθυνο προσλήψεων που διαβάζει το βιογραφικό σας σημείωμα. Μπορεί να υποθέσει ότι ψάχνετε για δουλειά ή ότι απολυθήκατε.

Έτσι, μεταξύ των εργασιακών εμπειριών, όποτε έχετε ένα μεγάλο κενό απασχόλησης, ξεκαθαρίστε το τοπίο αναφέροντας εν συντομία τον λόγο που το προκάλεσε. Ακολουθούν 2 πρακτικά παραδείγματα για αυτό:

1/2020 – 1/2021

Έκανα ένα κενό έτος μετά την αποφοίτησή μου για να ταξιδέψω και να αναπτύξω τις   δεξιότητές μου στον γραφιστικό σχεδιασμό.

6/2019 – 3/2021

Αφιέρωσα χρόνο από την εργασία μου για να μείνω στο σπίτι ως γονέας.

 1. Χρησιμοποιήστε ενεργητική φωνή αντί για παθητική

Η γλώσσα έχει σημασία.

Όταν χρησιμοποιείτε ενεργητική φωνή, παραδίδετε ένα πιο εντυπωσιακό και σαφές μήνυμα. Η παθητική φωνή, από την άλλη πλευρά, υποβαθμίζει τα επιτεύγματά σας.

 1. Φτιάξτε μια ελκυστική συνοδευτική επιστολή

Παράλληλα με το βιογραφικό σας σημείωμα, η αίτησή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει και μία ελκυστική συνοδευτική επιστολή.

Ο στόχος της συνοδευτικής επιστολής είναι να συνοψίσετε εν συντομία το επαγγελματικό σας υπόβαθρο, σε περίπου 250 έως 400 λέξεις, καθώς και να εξηγήσετε πώς ταιριάζετε στον ρόλο ή στην εταιρεία.

Ακολουθούν τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να γράψετε μια ελκυστική συνοδευτική επιστολή:

 • Χαιρετήστε τον υπεύθυνο πρόσληψης. Κάτι σαν “Αγαπητέ διευθυντή προσλήψεων …” αρκεί.
 • Γράψτε μια εναρκτήρια παράγραφο όπου θα αναφέρετε 2-3 από τα καλύτερα επιτεύγματά σας.
 • Προσθέστε μια δεύτερη παράγραφο όπου θα αναφέρετε τι σας κάνει τον τέλειο υποψήφιο για τη θέση.
 • Συμπεριλάβετε μια τελευταία, τρίτη παράγραφο όπου εξηγείτε γιατί ταιριάζετε στην εταιρεία τους.
 • Κλείστε με έναν επίσημο χαιρετισμό, όπως ” Με εκτίμηση, …”.
 1. Συμπεριλάβετε λευκό διάστημα

Ο λευκός χώρος αναφέρεται ακριβώς σε αυτό που σκέφτεστε – το λευκό διάστημα μεταξύ όλων των τμημάτων του βιογραφικού σας σημειώματος. Δουλειά σας είναι να βελτιστοποιήσετε τον λευκό χώρο, ώστε το βιογραφικό σημείωμα να φαίνεται τακτοποιημένο.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να το κάνετε αυτό:

Να έχετε περιθώρια σε όλες τις πλευρές του βιογραφικού σημειώματος.

Να στοχεύετε σε απόσταση 1,0 έως 1,15 γραμμών μεταξύ των κειμένων.

Χρησιμοποιήστε bulleted points αντί για παραγράφους, όχι περισσότερα από 6 ανά ενότητα.

 1. Γράψτε για τα Συστήματα Διαχείρισης Αιτήσεων και Αναζήτησης Βιογραφικών.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στις μέρες μας χρησιμοποιούν Συστήματα Διαχείρισης Αιτήσεων και Αναζήτησης Βιογραφικών για να φιλτράρουν εκατοντάδες υποψηφίους μέσα σε λίγα λεπτά και να απορρίπτουν όσους δεν έχουν τα προσόντα για τον ρόλο.

Ορισμένες φορές, όμως, τα βιογραφικά σημειώματα που έχουν τα προσόντα πέφτουν επίσης στο κενό, εάν δεν έχουν συνταχθεί με γνώμονα αυτά τα συστήματα.

Θέλετε να μάθετε πώς να βελτιστοποιήσετε το βιογραφικό σας σημείωμα έτσι ώστε να περάσει τα φίλτρα του Συστήματος Διαχείρισης Αιτήσεων και Αναζήτησης Βιογραφικών; Δείτε συνοπτικά τι πρέπει να κάνετε:

Χρησιμοποιήστε ένα πρότυπο βιογραφικού σημειώματος φιλικό προς το ATS. Πρώτα απ’ όλα, ένα Σύστημα Διαχείρισης Αιτήσεων και Βιογραφικών θα απορρίψει αυτόματα το βιογραφικό σας σημείωμα αν δεν μπορεί να το διαβάσει. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα μορφότυπο που έχει κατασκευαστεί με γνώμονα αυτό το σύστημα.

Κοιτάξτε την αγγελία εργασίας και εντοπίστε τις βασικές απαιτήσεις του ρόλου. Στη συνέχεια, ελέγξτε το βιογραφικό σας σημείωμα και βεβαιωθείτε ότι αναφέρετε τις λέξεις-κλειδιά που ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις. Π.χ. Εάν ο ρόλος απαιτεί να γνωρίζετε το Adobe Illustrator, θα πρέπει να περάσετε από την ενότητα των δεξιοτήτων σας και να βεβαιωθείτε ότι το αναφέρετε εκεί.

 1. Χρησιμοποιήστε Δημιουργό Βιογραφικών

Αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ένα πρότυπο βιογραφικού σημειώματος με επεξεργαστή κειμένου, πιθανώς γνωρίζετε ότι είναι ο χειρότερος εφιάλτης.

Κάνετε την παραμικρή σχεδιαστική αλλαγή στο πρότυπο… και ολόκληρη η διάταξη χωρίζεται σε κομμάτια ή ξεφεύγει στη 2η σελίδα. 

Θέλετε να τα αποφύγετε όλα αυτά και να δημιουργήσετε ένα συναρπαστικό βιογραφικό σημείωμα μέσα σε λίγα λεπτά;

Δοκιμάστε έναν online κατασκευαστή βιογραφικών σημειωμάτων!

Με τα έτοιμα για εσάς πρότυπα βιογραφικού σημειώματος, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα σχέδιο που σας αρέσει.

23+_koryfaies_symvoyles_kai_kolpa_gia_to_viografiko_sas_shmeioma_to_2023

 1. Διόρθωση

Το 59% των υπευθύνων προσλήψεων θα απορρίψει έναν υποψήφιο λόγω τυπογραφικών λαθών, κακής γραμματικής και άλλων ορθογραφικών λαθών. Αν και αυτά μπορεί να φαίνονται μικρά, ακόμη και οι πιο μικρές λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν έναν υπεύθυνο πρόσληψης να σκεφτεί δύο φορές το ενδεχόμενο να σας προσεγγίσει για τη θέση εργασίας. Ειδικά αν πρόκειται για μια θέση υψηλής ζήτησης με πλήθος άλλων υποψηφίων.

Έτσι, το τελευταίο και πιο σημαντικό βήμα σας, αφού ολοκληρώσετε τη δακτυλογράφηση του βιογραφικού σας, θα πρέπει να είναι η διόρθωση.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

Εκτυπώστε το βιογραφικό σας σημείωμα και διαβάστε το δυνατά. Το να ακούσετε τι έχετε γράψει μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ορθογραφικά λάθη και ακαταστασία στη γραφή.

Επισημάνετε τυχόν λάθη που αντιλαμβάνεστε, ώστε να μπορείτε εύκολα να κάνετε αλλαγές όταν έρθει η ώρα να το ξαναεπεξεργαστείτε.

Βάλτε έναν φίλο (κατά προτίμηση κάποιον που είναι καλός στις κριτικές) να διαβάσει το βιογραφικό σας.

 1. Αποθηκεύστε το αρχείο ως PDF

Αυτό που φαίνεται καθαρό και καλά οργανωμένο στον υπολογιστή σας, μπορεί να φαίνεται τελείως διαφορετικό στην οθόνη του υπεύθυνου προσλήψεων, αν υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποθηκεύσετε το αρχείο του βιογραφικού σας σημειώματος είναι ως PDF. Ένα PDF αποθηκεύει το έγγραφο ως μη επεξεργάσιμη εικόνα, ακριβώς όπως το σχεδιάσατε, και όχι ως αρχείο κειμένου. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της μορφής του, ανεξάρτητα από το πού βλέπει ο εργοδότης το βιογραφικό σας σημείωμα.

 1. Ονομάστε το βιογραφικό σας σωστά

Το όνομα του αρχείου του βιογραφικού σας σημειώματος είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ένας υπεύθυνος προσλήψεων πριν ανοίξει το έγγραφο. Θα πρέπει να φροντίσετε να το ονομάσετε με τρόπο που να επιτρέπει στον εργοδότη να αναγνωρίζει σαφώς σε ποιον φάκελο έχει πρόσβαση.

Μείνετε μακριά από γενικά ονόματα εγγράφων, διότι η αίτησή σας θα χαθεί αμέσως ανάμεσα σε εκατοντάδες παρόμοια ονόματα αρχείων.

Αντ’ αυτού, γράψτε απλώς το όνομά σας και τη λέξη βιογραφικό σημείωμα στο τέλος. Επίσης, να γράφετε πάντα με κεφαλαία γράμματα και να χρησιμοποιείτε ένα σύμβολο υπογράμμισης για να διαχωρίζετε κάθε λέξη.

 1. Αποφύγετε αργκό/κλισέ

Λέξεις όπως ομαδικός παίκτης, γρήγορος μαθητής, προσανατολισμένος στα αποτελέσματα και προσανατολισμένος στη λεπτομέρεια δεν έχουν κανένα νόημα από μόνες τους. Είναι υπερβολικά χρησιμοποιημένα, χωρίς φαντασία κλισέ που οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων ανατριχιάζουν όταν τα διαβάζουν.

Από την άλλη, αυτές οι δεξιότητες είναι επίσης μερικές από τις πιο επιθυμητές από τους εργοδότες παγκοσμίως, οπότε τι πρέπει να κάνετε;

Λοιπόν, έχετε 2 επιλογές:

 • Να αφαιρέσετε τις κλισέ δεξιότητες από το βιογραφικό σας σημείωμα.
 • Υποστηρίξτε τις κλισέ δεξιότητές σας στα υπόλοιπα τμήματα του βιογραφικού σας σημειώματος. Π.χ. Εάν είστε ικανός ομαδικός παίκτης, στην ενότητα της εργασιακής σας εμπειρίας, αναφέρετε ένα σοβαρό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι είστε καλός ομαδικός παίκτης.

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.