22 πρακτικοί τρόποι για να βελτιώσετε τον εαυτό σας

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Η αυτοβελτίωση είναι μια έννοια ελκυστική για όλους μας. Όλοι έχουμε πράγματα που θα θέλαμε να αλλάξουμε στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Πώς μπορούμε όμως να το κάνουμε αυτό στην πράξη; Δείτε παρακάτω 22 πρακτικές συμβουλές για να το πετύχετε…

1. Διαβάστε βιβλία κάθε μέρα. Τα βιβλία είναι συμπυκνωμένες πηγές σοφίας.

2. Μάθετε μια ξένη γλώσσα. Η διαδικασία εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας σας φέρνει σε επαφή με νέους πολιτισμούς και βοηθά στο να “ανοίξει” το μυαλό σας.

3. Βρείτε ένα νέο χόμπι. Το να μάθετε κάτι νέο απαιτεί από εσάς να δοκιμάσετε τον εαυτό σας σε διάφορες πτυχές, είτε σωματικά, ψυχικά ή συναισθηματικά.

4. Ξεπεράστε τους φόβους σας. Οι φόβοι μας κρατάνε στο ίδιο σημείο και δεν μας επιτρέπουν να αναπτυχθούμε.

5. Ξυπνήστε νωρίς. Ετοιμάστε το μυαλό σας να αντιμετωπίσει τη μέρα με ορμή.

6. Ασκηθείτε. Μια καλή φυσική κατάσταση είναι εξαιρετική αρχή για την προσωπική σας ανάπτυξη.

7. Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Αλλάξτε τη ρουτίνα σας. Κάντε κάτι διαφορετικό. Εκθέτοντας τον εαυτό σας σε νέα πράγματα τον βοηθάτε να αναπτυχθεί καθώς προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση.

8. Βρείτε τα τυφλά σας σημεία. Υπάρχουν πλευρές του εαυτού σας που δεν μπορείτε να δείτε. Ανακαλύψτε τον εαυτό σας μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους, και “φτιάξτε” ότι δεν σας αρέσει.

9. Βάλτε υψηλούς στόχους. Δώστε μια πρόκληση στον εαυτό σας.

10. Παραδεχτείτε τα ελαττώματά σας. Και διορθώστε τα.

11. Μπείτε σε δράση. Μην αναβάλετε.

12. Κόψτε μια κακή συνήθεια. Καθυστερείτε συχνά; Τρώτε τα νύχια σας; Καπνίζετε; Δοκιμάστε να “πετάξετε” τέτοιες συνήθειες έξω από τη ζωή σας.

13. Αποφύγετε τους αρνητικούς ανθρώπους. Μην τους επιτρέπετε να σας τραβούν προς τα κάτω.

14. Βρείτε έναν μέντορα ή coach. Ο ταχύτερος τρόπος να πετύχετε τους στόχους σας είναι να τους δουλέψετε μαζί με κάποιον άλλο.

15. Μάθετε σκάκι (ή οποιοδήποτε παιχνίδι στρατηγικής). Εξασκείστε το μυαλό σας και τις αναλυτικές σας δεξιότητες.

16. Σταματήστε να βλέπετε τηλεόραση. Ξεφορτωθείτε τα “άχρηστα” προγράμματα και ελευθερώστε χρόνο για κάτι δημιουργικό.

17. Κάντε διαλογισμό. Σας βοηθά να είστε ήρεμοι και να εστιάζετε σε αυτά που θέλετε.

18. Αφήστε πίσω σας το παρελθόν. Συγχωρήστε τον εαυτό σας και τους άλλους και προχωρήστε μπροστά.

19. Δείξτε ευγένεια στους γύρω σας. Το να είστε ευγενικοί σας βοηθά να καλλιεργήσετε και άλλες ιδιότητες όπως η συμπόνια, η υπομονή και η αγάπη.

20. Απλώστε το χέρι σε όσους σας αντιπαθούν. Είναι εύκολο να μισείτε όσους σας μισούν. Αν, αντί αυτού, δοκιμάσετε να τους προσεγγίσετε και να επιλύσετε τις διαφορές σας θα έχετε μια πραγματικά απελευθερωτική εμπειρία.

21. Κάντε ένα διάλειμμα. Χαλαρώστε. Δεν είναι δυνατόν να “παλεύετε” διαρκώς τόσο σκληρά. Πάρτε μια ανάσα. Έχετε πολύ δρόμο μπροστά.

22. Εστιάστε στην προσωπική σας ανάπτυξη. Όσα βιβλία και άρθρα και συμβουλές να διαβάσετε, αν δεν δεσμευτείτε να βελτιώσετε τον εαυτό σας τίποτα από αυτά δεν θα κάνει διαφορά. Πάρτε την απόφαση να εστιάσετε στην προσωπική σας ανάπτυξη και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι αλλαγών…

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.