20 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ύπνο

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

20 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ύπνο«Ο ύπνος τρέφει τα παιδιά…» και πολλές ακόμη παροιμίες και γνωμικά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για την «ιερή» στιγμή, που τα μάτια κλείνουν και μεταφερόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα. Η σημασία του είναι γνωστή και οι γιατροί δεν παραλείπουν να την τονίζουνσε κάθε ευκαιρία. Ο ύπνος επηρεάζει όσο λίγοι φαντάζονται τη ζωή μας σε καθημερινό επίπεδο. Ας δούμε ορισμένα πράγματα, που δεν γνωρίζατε.

 1. Το χρόνιο ροχαλητό, μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική διαδικασία, που συσφίγγει τους ιστούς κοντά στο λαιμό. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν αλλαγές στη συχνότητα φωνής.
 2. Μια άλλη επιλογή για διακοπή του ροχαλητού περιλαμβάνει την έγχυση τον ουρανίσκο με μια χημική ουσία για να σκληρύνει το μαλακό ιστό.
 3. 20 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ύπνοΜη μετράτε προβατάκια! Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2002, η μέθοδος αυτή, είναι τόσο βαρετή που το μόνο που καταφέρνει είναι να σας κάνει να σκέφτεστε άλλα πιθανά προβλήματα.
 4. Για καλύτερο ύπνο πρέπει να αλλάζουμε το στρώμα μας περίπου ανά 8-10 χρόνια.
 5. Οι κοριοί που αναπτύσσονται στα παλιά στρώματα μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και ένα έτος χωρίς σίτιση.
 6. Το 2004, οι Αμερικανοί, είχαν περισσότερες από 35 εκατομμύρια συνταγές για χάπια για τον ύπνο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάλιστα το ποσοστό ενηλίκων από 20-44, που παίρνουν χάπια για να κοιμηθούν, έχει διπλασιαστεί.
 7. Περισσότερα από 100.000 αυτοκινητιστικά σημειώνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από υπνηλία. Η πιθανότητα για υπνηλία αυξάνεται κατά 6% όταν μιλάτε στο κινητό.
 8. Σε εξαετή μελέτη ενός εκατομμυρίου ενηλίκων, αποδείχθηκε πως όσοι κοιμούνται 6-7 ώρες εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από όσους κοιμούνται 8 ώρες!
 9. 20 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ύπνοΤο 1964 ο 17χρονος Randy Gardner έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, μένοντας ξύπνιος για 264 ώρες και12 λεπτά!
 10. Ως χειρονομία για την ένταξη της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την εξάλειψη της παράδοσης των siestas και του ύπνου το απόγευμα.
 11. Λόγω των siestas, οι Ισπανοί, κοιμούνται το βράδυ κατά μέσο όρο 40 λεπτά λιγότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ενώ έχουν το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων σε χώρους εργασίας.
 12. Ένα ζευγάρι μουσουλμάνων στην Ινδία αναγκάστηκε να χωρίσει, καθώς ο άντρας είπε τη λέξη talaq (διαζύγιο) τρεις φορές στον ύπνο του. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, όταν επαναληφθεί τρεις φορές, σημαίνει και άμεσο διαζύγιο.
 13. Η απαγόρευση να ξυπνάτε έναν υπνοβάτη είναι μύθος. Υπάρχουν άλλα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να γίνουν από το να τους ξυπνήσετε.
 14. Οι φάλαινες και τα δελφίνια μισοκοιμούνται κυριολεκτικά. Τα ημισφαίρια του εγκεφάλου τους αναπληρώνουν τον ύπνο, ώστε τα ζώα να μπορούν να συνεχίσουν στην επιφάνεια και να αναπνέουν.
 15. 20 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ύπνοΈνας μέσος άνθρωπος ξοδεύει περισσότερα από έξι χρόνια για να ονειρεύεται όταν κοιμάται.
 16. Κανείς δεν ξέρει γιατί ονειρευόμαστε.
 17. Περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά στην Αμερική υποφέρουν από νυχτερινή ενούρηση.
 18. Η υπνοφοβία είναι ο φόβος να κοιμάστε. Μέχρι στιγμής όμως, δεν υπάρχει επίσημα αυτή η φοβία.
 19. Στην ελληνική μυθολογία ο Ύπνος ήταν θεός ή δαίμονας, που αποτελούσε την προσωποποίηση του ύπνου. Ο Ύπνος και ο δίδυμος αδελφός του, ο Θάνατος, ήταν «δεινοί Θεοί» που κατοικούσαν στον Τάρταρο, παιδιά της Νύχτας και του Ερέβους.
 20. Ο μεσημεριανός ύπνος προστατεύει τη διανοητική και πνευματική υγεία. Εκτός από τη μνήμη, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr