20% αύξηση στην ανακύκλωση προσδοκά η Θεσσαλονίκη

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

20% αύξηση στην ανακύκλωση προσδοκά η ΘεσσαλονίκηΑλλαγές στη διαχείριση και αποκομιδή απορριμμάτων στο δήμο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 29 Φεβρουαριου. Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι, θα προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό του δημοτικού στόλου των απορριμματοφόρων και των βοηθητικών οχημάτων καθαριότητας. Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με δράσεις του δήμου για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αναμένονται να αλλάξουν περιβαλλοντικά το τοπίο στη συμπρωτεύουσα.

Στόχοι του δήμου με αυτή την πρωτοβουλία, είναι η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα θέματα της ανακύκλωσης. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και μετά από σχετική έγκριση, θα προχωρήσουν και έμπρακτα στην πρόταση με τίτλο: «Προμήθεια κινητού εξοπλισμού αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Αναλυτικά θα γίνουν τα εξής:

  • Θα αντικατασταθούν 127 παλιά οχήματα με νέα σύγχρονα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας τύπου diesel euro5, που θα οδηγήσει δραστικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη.
  • Έχουν ήδη τοποθετηθεί 4.500 μπλε κάδοι και αναμένονται άλλοι 2.000. Στατιστικά, σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης μεταφέρει 300 τόνους τη μέρα στο ΧΥΤΑ, εκ των οποίων μόνο οι 80 τόνοι είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι μέχρι το τέλος της θητείας της, η ανακύκλωση των απορριμμάτων να ξεπεράσει το 20 % του συνόλου των αστικών και άλλων αποβλήτων που συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη.
  • Καθιερώνονται οι επόπτες καθαριότητας, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας και την επιβολή προστίμων στους πολίτες που ρυπαίνουν τη Θεσσαλονίκη.
  • Υπολογίζεται πως στα μέσα Μαρτίου 2013 βγαίνουν στους δρόμους 56 απορριμματοφόρα, 10 τράκτορες και 10 οχήματα για τα ογκώδη απορρίμματα, έναντι 14 σήμερα.
  • Σταδιακά θα εφαρμοστεί ωράριο αποκομιδής των σκουπιδιών, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενων των βουνών σκουπιδιών στους κάδους. Σε 200 σημεία πόλης θα τοποθετηθούν υπογειοποιημένοι κάδοι, πρόγραμμα για το οποίο θα ζητηθεί η οικονομική συνδρομή του «Πράσινου Ταμείου».

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν σήμερα (Τρίτη 26 Φεβρουαρίου), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr