2018, Ο χρόνος σου είναι ΤΩΡΑ!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του 2017 και λίγο πριν την αρχή του 2018, σκέπτομαι πόσο αιφνιδίως ανατρεπτική είναι η ζωή μας…Από την μία στιγμή στην άλλη αλλάζουν όλα! Προσκήνιο, παρασκήνιο, κοινό, υπόθεση, σκηνικά και κυρίως οι πρωταγωνιστές. Ήρθε η στιγμή που θέτουμε νέους στόχους!

Ο χρόνος κυλάει αργά, αλλά περνάει γρήγορα

Το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς μας βρίσκει συνήθως σε περισυλλογή. Τίθενται ζητήματα όπως ανεκπλήρωτες επιθυμίες κάθε είδους και κάπως έτσι ξεκινάει η ανασκόπηση δώδεκα μηνών. Εύλογα καταλήγουμε στο πεδίο του χρόνου. Ευχόμαστε να μην τον σπαταλήσουμε αλόγιστα κι όμως συχνά αναρωτιόμαστε γιατί τον ξοδεύουμε λες κι έχουμε περισσευούμενο. Λες και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να πατήσουμε ένα κουμπί και να πάμε πίσω.

Όμως ούτε κουμπιά υπάρχουν, ούτε μαγικά φίλτρα. Όλα βασίζονται στο μυαλό και την τύχη μας, το πεπρωμένο όπως το αποκαλούμε. Αν και όσον αφορά το τελευταίο δε μπορούμε να επέμβουμε, το μυαλό μας οφείλουμε να βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε όχι μόνο να το ορίζουμε αποκλειστικά εμείς, αλλά και να καταλήγουμε στη καλύτερες δυνατές αποφάσεις κι επιλογές στη ζωή μας. Τα λάθη είναι ανθρώπινα κι ίσως την πρώτη φορά τυχαίνουν. Όσο συνεχίζονται όμως, μιλάμε πλέον για επιλογές.

Ένα βήμα μακριά…

«Θα ξεκινήσω μαθήματα χορού», «θα εγγραφώ σε τμήμα μιας σχολής», «θα κάνω δραστηριότητες έξω στη φύση», «θα φροντίσω τον εαυτό μου», «θα με αγαπήσω παραπάνω» και πόσα ακόμη θέλω που παραμένουν «θα» στο τέλος μιας ακόμη χρονιάς. Μικρές καθημερινές αναβολές που οδηγούν σε μια παθητική στασιμότητα. Αγνοούμε συστηματικά τα όσα αποζητά το μέσα μας, είτε με την δικαιολογία του να ευχαριστήσουμε ή να μην δυσαρεστήσουμε κάποιον/κάποιους άλλους, είτε γιατί μέσα μας ελλοχεύει μια διαρκής αναποφασιστικότητα και αρκετές φοβίες. Στην πράξη σαφώς και δεν είναι τόσο εύκολο, όμως η ευτυχία κι η εσωτερική μας ηρεμία, αξίζουν όσο τίποτα άλλο.

Θέμα απόφασης

Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Ηράκλειτο «Τα πάντα ρει», που στα νεοελληνικά θα πει πως τα πάντα αλλάζουν. Η μεταβλητότητα των πάντων λοιπόν είναι κάτι το αδιαπραγμάτευτο και αέναο κι αυτό δεν είναι επιζήμιο πάντα. Αντίθετα, στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουμε να λάβουμε κάποιο «κέρδος» σε κάθε αλλαγή στη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό πρέπει να το σκεφτόμαστε σε κάθε σκέψη μιας πιθανής αποτυχίας που μας κρατά μακριά ακόμη και από την παραμικρή προσπάθεια κατάκτησης ενός ονείρου ή μιας πιο απλής επιθυμίας.

Το ζήτημα έγκειται στο να εντοπίσουμε τους στόχους μας, να τους προσδιορίσουμε με ακρίβεια και ρεαλισμό και να ξεκινήσουμε δυναμικά και αισιόδοξα χτίζοντάς τους λιθαράκι λιθαράκι. Τίποτα δεν κατορθώνεται μέσα σε μία μέρα εκ του μηδενός και χωρίς κόπο. Εξάλλου δε θα ήμασταν και σε θέση, σε αυτή την περίπτωση, να εκτιμήσουμε την αξία του. Για κάποιο λόγο μαθαίνουμε μέσα από όλη αυτή τη διεργασία. Μαθαίνουμε εμάς κυρίως και τα όριά μας κι αυτό είναι το καλύτερο μάθημα και η πιο σπουδαία προίκα μας.

Στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα!

Κόντρα σε όλα όσα μας κρατούν μακριά από τα θέλω μας, ας τοποθετήσουμε την ικανοποίηση και την πληρότητα που νιώθουμε και μόνο στη σκέψη πραγμάτωσης κάθε κρυφής επιθυμίας μας, κάθε επιτυχίας μας. Το να θέτουμε νέους στόχους, το να ονειρευόμαστε αποτελεί την πιο τρανταχτή ένδειξη πως είμαστε ζωντανοί και μας οδηγεί πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε αυτοπραγμάτωση και κατάκτηση ευτυχίας. Ας περάσουμε από το στάδιο της ευχής, σε αυτό του σχεδιασμού χωρίς να χάσουμε ούτε λεπτό παραπάνω. «Να στοχεύεις ψηλά, το φεγγάρι. Ακόμα κι αν αποτύχεις, θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια»-Les Brown, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας.

Καλή χρονιά! Ευτυχισμένο, δημιουργικό και τυχερό να είναι για όλους σας το 2018! Τα καλύτερα έρχονται!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…