2011… Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Γιορτή και πρόκληση… έτσι χαρακτηρίζεται το Eυρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, όπως ανακηρύχθηκε το 2011 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του προγράμματος είναι η προβολή του έργου των εθελοντών.

Αποτελεί τη γιορτή των εκατομμυρίων εθελοντών που εργάζονται σε χώρες της Ευρώπης και πρόκληση για τα 3/4 των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποια εθελοντική οργάνωση.

Η ιδέα προέκυψε από την επιθυμία για δράση. «Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να αλλάξουμε τα πράγματα και να μη μείνουν ευσεβείς πόθοι οι ελπίδες μας για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο».

Οι στόχοι του

Το Ευρωπαϊκό Ετος 2011 έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

  • Μείωση των εμποδίων για εθελοντισμό στην Ε.Ε
  • Ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων
  • Βελτίωση της ποιότητας του εθελοντισμού
  • Ανταμοιβή και αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων
  • Ευαισθητοποίηση για την αξία και τη σημασία του εθελοντισμού

Κατά τη διάρκεια του έτους εκδηλώσεις, εκθέσεις, ζωντανές επιδείξεις και άλλες δραστηριότητες θα λάβουν χώρα σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Περιοδεία Εθελοντισμού

Αυτή είναι η ευκαιρία να συναντηθούν οι εθελοντές απ’ όλη την Ευρώπη αλλά και να έρθουν σε επαφή οι υπόλοιποι άνθρωποι μαζί τους! Συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε και η παραμονή σε κάθε χώρα θα είναι διάρκειας δέκα ημερών. Θα δώσει στους εθελοντές την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να συναντηθούν μεταξύ τους αλλά και να μιλήσουν με συμπολίτες τους και άτομα από τον πολιτικό χώρο.

Η Περιοδεία θα έρθει στην Ελλάδα στις 17 Μαρτίου και θα κρατήσει μέχρι τις 23 Μαρτίου.

«Δημοσιογράφοι με βάρδια»

Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύεται από έναν εθελοντή-δημοσιογράφο, δημιουργώντας έτσι μια ομάδα 27 ατόμων. Η ομάδα θα αναμεταδίδει το έργο των εθελοντικών οργανώσεων και τις ιστορίες των εθελοντών. Εξάλλου, οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων είναι η ενσάρκωση της ανθρώπινης δέσμευσης στην επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων! Η ομάδα θα δημιουργήσει επιπλέον ένα ειδικό ντοκιμαντέρ και άρθρα τα οποία θα προβληθούν και θα δημοσιευτούν στα μέσα και το διαδίκτυο.

Συνέδρια

Τα συνέδρια θα εστιάσουν την προσοχή στον εθελοντισμό στα κράτη-μέλη! Θα συνεισφέρουν στη λήψη πρωτοβουλιών για το συγκεκριμένο ζήτημα και θα δημιουργήσουν πολιτικές που θα εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά το έτος του εθελοντισμού. Τα θεματικά συνέδρια είναι τέσσερα και το πρώτο έγινε στις 8 Ιανουαρίου 2011 στη Βουδαπέστη.

Γίνε εθελοντής

Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν εύκολα να μπουν στον κόσμο του εθελοντισμού. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και άλλοι οργανισμοί οι οποίοι χρειάζονται τη βοήθεια εθελοντών για να συνεχίσουν το έργο τους.

Η ιστοσελίδα anthropos.gr έχει ακριβώς αυτό το στόχο. Μπορείτε να την επισκεφτείτε, να γίνετε μέλη και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που ενδιαφέρονται θα επικοινωνήσουν μαζί σας. Άλλος τρόπος είναι να διαλέξετε την οργάνωση που επιθυμείτε και να στείλετε εκεί την αίτησή σας.

Για την επίτευξη των υψηλών στόχων του Ευρωπαϊκού Ετους, η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την Ενωση Εθελοντικών Οργανώσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη-μέλη, την Επιτροπή Περιφερειών, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους Εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών.

Άνθρωποι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, χωρίς αμοιβή, σε σχολεία, νοσοκομεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, άνθρωποι που βοηθούν άλλες χώρες… Σ’ αυτούς είναι αφιερωμένο το Έτος Εθελοντισμού και αξίζουν τον θαυμασμό, την υποστήριξη και το ενδιαφέρον μας.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.