Χαρτογραφήθηκαν 2000 νέες νησίδες σε όλο τον κόσμο

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Μελετητές εντόπισαν και αναγνώρισαν συνολικά 657 νέα νησιά και 2000 νέες νησίδες στη γη χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από δορυφόρο καθώς και τοπογραφικούς και ναυτικούς χάρτες. Πρόκειται για στενές λωρίδες ξηράς που εκτείνονται παράλληλα με την ακτογραμμή αλλά χωρίζονται από αυτή. Δεδομένου ότι αποτελούνται από άμμο, τα νησάκια αυτά αλλάζουν σχήμα συνεχώς. Αντίστοιχη έρευνα-απογραφή είχε πραγματοποιηθεί και πριν δέκα χρόνια με την καταγραφή 1492 νησίδων.

Αυτές οι νησίδες συνολικά καλύπτουν μήκος 21.000 χιλιομέτρων και βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Από αυτές επωφελούνται οι ακτές που έχουν χαμηλότερο υψόμετρο, καθώς τις προστατεύουν από διαβρώσεις και καταιγίδες. Το κράτος με τις περισσότερες τέτοιες νησίδες είναι οι ΗΠΑ με 405. Η μεγαλύτερη αλυσίδα από αμμώδεις νησίδες βρίσκεται έξω από το δέλτα του Αμαζονίου στη Βραζιλία, σε μια περιοχή που το ύψος της παλίρροιας φτάνει τα επτά μέτρα. Πρόκειται για σειρά από 54 τέτοιες νησίδες με συνολικό μήκος 571 χιλιόμετρα. Η σειρά από νησίδες αυτή δεν είχε ανακαλυφθεί ως σήμερα, επειδή στις παλαιότερες δορυφορικές εικόνες τα νησιά δεν ξεχώριζαν από το δάσος των φυτών.

Αυτές οι ανακαλύψεις μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες για το μέλλον. Καταδεικνύουν την ανάγκη για τη μελέτη τέτοιων νησίδων, ώστε να είναι εύκολο να προβλεφθεί ποια νησιά μπορεί να εξαφανιστούν. Ειδικοί λένε πως πρέπει να προληφθούν οι επιπτώσεις για τα νησιά αυτά. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως αυτού του είδους οι νησίδες βρίσκονται υπό πίεση για την ανάπτυξη τους ώστε να ενισχύσουν και τις κοντινές ακτές.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr