Τα κάστανα αποτελούν μια θρεπτική και υγιεινή επιλογή τροφής για μικρούς και μεγάλους. Οι κρύες νύχτες του χειμώνα μπορούν αναμφίβολα …
20 συνταγές για γλυκά και φαγητά με κάστανα
Βραστά, ψητά στο τζάκι, λατρεμένα μαρόν γκλασέ, φίνες βελουτέ, μοναδικά ριζότι… τα κάστανα μπορούν να γίνουν με πολλές παραλλαγές
Το κάστανο είναι ο καρπός που είναι η ένδειξη ότι ο χειμώνας ήρθε. Είναι η μετάβαση από το φθινόπωρο στο χειμώνα. Αυτό που συντροφεύει χαλαρές βραδιές στο σπίτι και έχει συνδεθεί με τις γιορτινές χειμωνιάτικες στιγμές.
Για τους νέους στην κουζίνα, τα κάστανα βράζονται σε νερό με λίγο αλάτι για 30-45 λεπτά και κατόπιν τα καθαρίζουμε ακόμα ζεστά. Για να ψηθούν στα κάρβουνα, στο γκριλ ή σε ριγωτό τηγάνι πρέπει οπωσδήποτε να χαραχθούν με κοφτερό μαχαίρι οριζόντια, από κάθε πλευρά ή σταυρωτά, στο κάτω μέρος.
Τα κάστανα σε γλυκά
Τα ολόγλυκα μαρόν γκλασέ -αγαπητό δώρο στις χειμωνιάτικες επισκέψεις-, τα μαρόν ντεγκιζέ (πάστα κάστανου στο σχήμα του, τυλιγμένη σε σοκολάτα), το κλασικό λιτό Μον Μπλαν, αγνός πουρές κάστανου σε κωνικό σχήμα κι από πάνω σαντιγύ, που θυμίζει την ομώνυμη χιονισμένη κορυφή, ο αγαπημένος κορμός κάστανου είναι κλασικές αξίες της γαλλικής patisserie που από παλιά έχουν υιοθετηθεί στη χώρα. Η γεύση τούς ξυπνάει γλυκές αναμνήσεις, που συνδέονται με τις λαμπερές χειμωνιάτικες γιορτές.
Τα περισσότερα γλυκά με κάστανο απαιτούν κρέμα ή πουρέ κάστανου. Οι έτοιμες κρέμες κάστανου που κυκλοφορούν σε διάφορες εκδοχές διευκολύνουν την παρασκευή των γλυκών, αφού απαλλάσσουν από μια χρονοβόρα διαδικασία. Δεν αντικαθιστούν ακριβώς τη γεύση του φρέσκου κάστανου, αλλά όσο καλύτερες, τόσο πιο κοντά σε αυτήν. Πρέπει απαραίτητα να αναζητηθεί καλή ποιότητα, καλύτερα αυτές που διατίθενται σε ζαχαροπλαστεία.
Στο κάστανο ταιριάζει το άρωμα της βανίλιας, η σοκολάτα, διάφορα λικέρ, η σαντιγύ, ορισμένα ξερά φρούτα όπως το δαμάσκηνο. Με αυτά τα υλικά γίνονται εύκολες μους και κρέμες, τρουφάκια κάστανου, τούρτες, mont blanc, κάστανα γκλασέ, κέικ και σε σοκολατάκια.
Κάστανα σε φαγητά
Τα κάστανα έχουν και την αλμυρή τους εκδοχή. Δηλαδή, συντροφεύουν εξαιρετικά ορισμένα φαγητά πλουτίζοντας το πιάτο με τη γήινη, γλυκιά γεύση τους. Επίσης, ταιριάζουν με κρέατα ή πουλερικά, με λάχανο, πατάτες, καρότα ή λαχανάκια Βρυξελλών, ή σε μορφή πουρέ, αφού έχουν σιγοβραστεί καθαρισμένα σε ζωμό κότας και έχουν πολτοποιηθεί με λίγο βούτυρο.
Ψητά μπαίνουν στη γέμιση γιορτινών πουλερικών. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερα τα ψημένα στα κάρβουνα από τον καστανά. Δεν υπάρχουν νοστιμότερα! Ταιριάζουν πολύ και με το χοιρινό, σαν γέμιση ή στο πλάι στη γάστρα. Κλασική συνταγή, επίσης, το ριζότο με κάστανα και μανιτάρια, όχι μόνο με λευκό, αλλά και με κόκκινο κρασί, μια ωραία χειμωνιάτικη εκδοχή.
Μικρό «know how» της καστανιάς
Η καστανιά μεγαλώνει στην Ελλάδα εδώ και πολλούς αιώνες σε αιωνόβια δάση απίστευτης ομορφιάς. Δέντρο που ζει ως 1000 χρόνια, χρήσιμο ως τη ρίζα του, κατάγεται από τη Μικρά Ασία και ήταν πάντα λατρεμένο. Στην κλασική αρχαιότητα, τα κάστανα ήταν πολύ δημοφιλή.
Πήλιο, Καρπενήσι, Κοζάνη, Κρήτη και Πάρνωνας έχουν σήμερα τα πιο ονομαστά κάστανα. Το κάστανο έχει εξαιρετική διατροφική αξία και ταιριάζει σε δίαιτες που απαιτούν χαμηλά λιπαρά. Οι θερμίδες, βέβαια, δεν του λείπουν, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε σάκχαρα και άμυλο. Όμως, τα χαμηλά λιπαρά και η μηδενική χοληστερόλη το κατατάσσουν στις απόλυτα υγιεινές τροφές. Αν, λοιπόν, ανήκετε στους τυχερούς που δεν μετράνε θερμίδες, απολαύστε τα άφοβα. Οι υπόλοιποι, θα ικανοποιηθούν με μικρότερη ποσότητα, αλλά δεν θα τα στερηθούν!
Ακολουθούν 22 συνταγές με πρωταγωνιστή τα κάστανα τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παραλλαγές.
Ριζότο με κρασί Barbera d’Asti μανιτάρια και κάστανα
Χλιαρή τάρτα με κάστανα | Συνταγή
Ζεστή σαλάτα με κόκκινο λάχανο και κάστανα | Συνταγή
Άγριο ρύζι με κάστανα | Συνταγή
Κρέμα με κάστανα και Γκραν Μαρνιέ | Συνταγή
Σαρλότ με κάστανα και σοκολάτα | Συνταγή
Χοιρινό γεμιστό με κάστανα και δαμάσκηνα | Συνταγή
Σούπα βελουτέ με κάστανα | Συνταγή
Ριζότο με κάστανα και μανιτάρια | Συνταγή
Ταλιατέλες με κάστανα και παντσέτα | Συνταγή
Χοιρινό με κάστανα στη γάστρα | Συνταγή
Σούπα βελουτέ κολοκύθας με κάστανα
Τούρτα κάστανο με “μαρμελάδα” κράνμπερις | Συνταγή