«1821 πριν και μετά»: Η μεγαλειώδης έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη

Συντάκτης: Μαίρη Κατάρτη

Μπορεί τα 100 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 να μην κατέστη δυνατό να τιμηθούν λόγω της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης θα τιμηθεί δεόντως το 2021 από το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «1821, Πριν και μετά».

Η παρουσίαση θα γίνει στο κτήριο της οδού Πειραιώς εφόσον αρκετά  αντικείμενα θα προέρχονται από τις συλλογές του κτηρίου στην Κουμπάρη.  Περίπου 100 αντικείμενα της έκθεσης θα απουσιάσουν από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο του 2020 καθώς θα ταξιδέψουν στο Λούβρο για τη μεγάλη έκθεση που θα γίνει εκεί για τον φιλελληνισμό και στη θέση τους θα παρουσιάζονται αντίγραφα. Την περίοδο εκείνη να σημειωθεί ότι το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού θα είναι κλειστό.

100 χρόνια ιστορίας μέσα σε 3.500 τετραγωνικά μέτρα.

Η έκθεση θα αρθρωθεί σε τρεις ενότητες: Η πρώτη θα ξεκινά από το 1770 και τα Ορλωφικά και θα φθάνει έως την έναρξη της Επανάστασης το 1821. Η δεύτερη ενότητα θα αφορά στην εξέλιξη του Αγώνα και θα ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τέλος, η τρίτη ενότητα, που θα ξεκινά με την άφιξη του νεαρού βασιλιά  Όθωνα το 1833, θα ολοκληρώνεται το 1870.

Το 1821 δεν αφορά μόνο την έναρξη του Αγώνα.

«Το 1821 δεν αφορά μόνο την έναρξη του Αγώνα. Σχετίζεται και με θεμελιώδη ζητήματα και γεγονότα που αφορούν την φιλελευθερία, την αλληλεγγύη, αλλά και πλήθος ιστορικών θεμάτων», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Παναγάκης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει στο εγχείρημα και δανείζει, μεταξύ άλλων, την περίφημη ελαιογραφία του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Η αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» (1895), όπως επίσης και το πρώτο νόμισμα του ελεύθερου κράτος, έναν αργυρό Φοίνικα. Οι άλλες τράπεζες που συμμετέχουν είναι η Εθνική και η Alpha  Bank.

Η εκθεσιακή αφήγηση θα πραγματοποιηθεί λοιπόν μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη σε τεκμήρια εκείνης της εποχής, τα οποία συγκεντρώθηκαν χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που διατήρησε – ήδη από την ίδρυσή του – με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821

Ενδεικτικά από τα αντικείμενα που ξεχωρίζουν είναι μια σημαία με τη φράση «Ή Ελευθερία ή Θάνατος» και την Ελλάδα με τη μορφή της θεάς Αθηνάς, που αρχικά ανήκε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και κατόπιν προσφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Δραγώνα, μέλος της Επιτροπής Ζακύνθου που διευκόλυνε τις επαφές των Ελλήνων με την αγγλική διοίκηση στα Επτάνησα. Ακόμα, θα εκτεθεί και ένα χειρόγραφο του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν».

Συντάκτης: Μαίρη Κατάρτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.