18 Βήματα για να οργανώσετε ένα μακρινό ταξίδι

Συντάκτης: Flowmagazine

Δεν είναι κάτι δύσκολο να οργανώσετε ένα μεγάλο ταξίδι, ούτε κουραστικό, αντιθέτως είναι υπέροχο. Όταν έχετε ταξιδιάρικη ψυχή ακόμα και ένα φανταστικό ταξίδι είναι όμορφο! Μην το υποτιμήσετε, απολαύστε το. Το ταξίδι σας δεν είναι οι 10, 15 ή 30 μέρες αλλά επεκτείνεται σε όλο το χρόνο της προετοιμασίας.

Στο διαδίκτυο βρίσκετε πια ότι χρειάζεστε, είναι τόσος μεγάλος ο όγκος πληροφοριών που πραγματικά σας λύνει τα χέρια. Παρ’ ολ’ αυτά στον οδηγό αυτό θα βρείτε τα 18 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και θα σας καλύψουν αρκετά. Σίγουρα κάποια τα κάνετε σε μικρά και εύκολα ταξίδια, ενώ κάποια άλλα ενδεχόμενος να μην τα έχετε σκεφτεί καθώς δεν είχε χρειαστεί μέχρι τώρα.

1) Πού;

Έχετε κάποια λίστα με τα αγαπημένα σας μέρη στην οποία βρίσκεται ένας προορισμός στην κορυφή; Αν όχι ήρθε η ώρα να φτιάξετε. Από τη μια θα σας βοηθήσει πολύ μια τέτοια λίστα, αλλά από την άλλη θα σας αγχώσει.

Υπάρχουν μέρη τα οποία μπορεί να αναρωτηθείτε «δεν είναι επικίνδυνα εκεί»; Αν ακούτε τη λογική, αν δεν πάτε γυρεύοντας για φασαρίες, αν δεν προκαλείτε με ακριβά κοσμήματα και ρούχα σε φτωχές συνοικίες, αν δεν τριγυρίζετε ακατάλληλες ώρες σε κακόφημες γειτονιές τότε δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Τους ίδιους κινδύνους έχετε και στην πόλη που ζείτε αν κινηθείτε απερίσκεπτα.

Κακά τα ψέματα, ενδεχομένως να υπάρχουν λόγοι που να είναι αποτρεπτικοί για να επισκεφθείτε μια χώρα κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

2) Πότε;

Μην νομίζετε ότι όταν είναι καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι και στη Χιλή, ας πούμε. Πρέπει να θυμάστε ότι αν διαλέξετε έναν προορισμό που βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, θα έχει αντίθετη εποχή από την Ελλάδα. Όσον αφορά τις τροπικές ζώνες υπάρχουν πολύ περισσότερες διαφοροποιήσεις ακόμα και στην ίδια χώρα.

Σημειώστε ότι το ταξίδι που σχεδιάζετε για την Ταϊλάνδη είναι καλύτερα να γίνει το Δεκέμβριο πάρα τον Αύγουστο που βρέχει κάθε μέρα. Επίσης θα πρέπει να ελέγξετε την περίοδο των τυφώνων στις Φιλιππίνες και των μουσώνων στην Ινδία, πριν κανονίσετε να ταξιδέψετε προς τα εκεί.

3) Έρευνα

Σερφάρετε στο Travel Vibe, Lonely planet, Wikivoyage, Tripadvisor, σε blog, σε τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία (γράψτε π.χ. 10 days tour in Ethiopia) για να δείτε τι πρόγραμμα κάνουν αυτοί. Αυτό είναι σημαντικό να το κάνετε πριν κλείσετε εισιτήρια γιατί πολλές φορές βολεύει καλύτερα από θέμα χρόνου ή ταλαιπωρίας να ξεκινήσετε το ταξίδι σας από ένα σημείο και να επιστρέψετε από άλλο.

4) Κλείστε τώρα

Ήρθε η ώρα για την αναζήτηση των εισιτηρίων. Κοιτάξτε, ψάξτε στα site και τελικά κάποια στιγμή θα βρείτε το οικονομικό εισιτήριο και θα το κλείσετε!

5) Προσοχή στις εσωτερικές πτήσεις

Μια άλλη παράμετρος που μπήκε πρόσφατα στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό είναι η χρέωση των αποσκευών στις εσωτερικές πτήσεις. Σε κάποιες χώρες οι αεροπορικές εταιρείες, ειδικά οι low cost, στις εσωτερικές πτήσεις έχουν βάλει όριο στα κιλά και στη διάσταση της αποσκευής που μπορείτε να μεταφέρετε δωρεάν. Μετά από αυτό το όριο χρεώνεστε.

Hot Tip: φροντίστε να είστε τουλάχιστον μια μέρα πριν στην πόλη όπου θα πετάξετε για να επιστρέψετε Ελλάδα. Μπορεί να υπάρξει κάποια ακύρωση στην εσωτερική σας πτήση.

6) Πάρτε μολύβι και χαρτί

Τώρα ήρθε η ώρα για να φτιάξετε το πρόγραμμά σας. Αγοράζετε έναν ταξιδιωτικό οδηγό, όπως το lonely planet. Υπάρχει και σε έντυπη μορφή αλλά και σε ηλεκτρονική έκδοση, η οποία εξυπηρετεί αν θέλετε να πάτε μόνο σε ένα μέρος της χώρας.

Στον οδηγό θα βρείτε τα highlights, θα δείτε ποιες δραστηριότητες έχει μια πόλη και ποια χωριά σας αρέσουν, τις αποστάσεις σε χρόνο ανάμεσα σε δύο περιοχές, τι εξυπηρετεί και πως θα τα συνδυάσετε.

7) Τοπική βοήθεια

Κάποιες φορές σε δύσκολες σε πρόσβαση περιοχές κανονίστε με κάποιο τοπικό γραφείο να σας κάνει ένα ιδιωτικό τουρ μερικές μέρες. Μη το φοβηθείτε, θα δείτε πολλά μέρη σε λιγότερο χρόνο, θα ακούσετε πράγματα για τον τόπο που δε θα τα μάθετε από αλλού και θα κάνετε νέους φίλους.

Αν κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες σελίδες τοπικών ταξιδιωτικών γραφείων, βλέπετε το πρόγραμμα τους, τις τιμές, τις κριτικές και αποφασίζετε.

8) Διαμονή

Ο καθένας έχει άλλα γούστα και άλλο προϋπολογισμό στις διακοπές του. Άλλος θέλει μόνο luxury ξενοδοχεία, άλλος θέλει να κοιμηθεί στη φύση μέσα σε μια σκηνή και άλλος επιλέγει ένα μέτριο οικονομικά δωμάτιο. Ό,τι και να επιλέξετε θέλει και αυτό τον προγραμματισμό του. Αν ταξιδεύετε σε υψηλή περίοδο και οι μέρες σας είναι σχετικά λίγες οι κρατήσεις είναι απαραίτητες ενώ άλλη εποχή μπορείτε να αφήσετε το πρόγραμμα σας πιο χαλαρό.

Κλασσικές πλατφόρμες για ξενοδοχεία, διαμερίσματα και χόστελ
>>Booking >>Agoda >>hostelworld >>Airbnb

Για πιο τολμηρούς υπάρχουν οι παρακάτω εφαρμογές όπου μπορείτε να μείνετε με ντόπιους χωρίς χρέωση >>couchsurfing >>bewelcome

Ακόμα υπάρχει και το housesitting, φροντίζετε το σπίτι κάποιου ενώ αυτοί απουσιάζουν σε αντάλλαγμα δωρεάν διαμονή >>nomador

9) Βίζα

Τσεκάρετε αν χρειάζεται ειδική βίζα για τη χώρα που θα ταξιδέψετε. Ίσως δεν υπάρχει καν πρεσβεία στη χώρα μας και χρειάζεται να σταλεί αλλού.

10) Τσεκάρετε το διαβατήριο σας.

Για να ταξιδέψετε στις περισσότερες χώρες εκτός Ε.Ε πρέπει το διαβατήριο σας να έχει ισχύ για τουλάχιστον 6 μήνες.

11) Εμβόλια

Είναι καθαρά δική σας η ευθύνη αν θα κάνετε ή όχι τα εμβόλια που απαιτούνται για την κάθε χώρα. Σίγουρα δεν είστε υποχρεωμένοι και σίγουρα δε θα σας ελέγξει κανένας, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (πολύ λίγες χώρες το έχουν σαν βασική προϋπόθεση). Μπορείτε να απευθυνθείτε στην Περιφέρεια Αττικής, Μεσογείων 448. Προγραμματίστε το έγκαιρα γιατί κάποια φάρμακα χρειάζονται λίγο χρόνο για να δράσουν και να σας καλύψουν.

12) Καλύτερα να έχετε

Ασχέτως αν θα κάνετε εμβόλια ή όχι καλό θα είναι να έχετε μαζί σας κάποια βασικά φάρμακα για ώρα ανάγκης. Σίγουρα υπάρχουν στη χώρα που θα πάτε, αλλά αν βρίσκεστε σε κάποιο απομονωμένο νησάκι ή στο δρόμο ταξιδεύοντας όλη μέρα η πρόσβαση σε φαρμακείο θα είναι δύσκολη.

Αυτά που μπορείτε να έχετε μαζί σας είναι: παυσίπονα/αντιφλεγμονώδη, αντιεμετικά, αντιδιαροικά (premperan, immodium, ersefuril), μαντηλάκια με οινόπνευμα και χανσαπλαστ, κρέμα αντιβιοτική (fusicort) ίσως και μια αντιβίωση σε συνεννόηση όμως με το γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας.

13) Είστε ασφαλισμένος;

Μπορεί να νοιώθετε γεροί και δυνατοί αλλά η ταξιδιωτική ασφάλεια είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Σας καλύπτει όταν καθυστερήσει η πτήση σας, όταν χάσετε ταξιδιωτικά έγγραφα, για καθυστέρηση αλλά και για απώλεια αποσκευών, φυσικά και για πιο σοβαρά υγειονομική μεταφορά, έξοδα νοσηλείας, επαναπατρισμός του ασφαλισμένου κ.λπ.

14) Copy για να είστε ασφαλείς

Τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα είναι κάτι που δε θέλετε να τα χάσετε. Ειδικά αν δεν υπάρχει πρεσβεία στη χώρα που θα είστε.

Προγραμματίστε και κρατήστε αντίγραφα. Βγάλτε φωτοτυπίες και κρατήστε τα στη βαλίτσα σας και στο σακίδιο ώμου. Για σιγουριά όμως βγάλτε μια φωτογραφία ή σκανάρετέ τα και στείλτε τα στο μέιλ σας πριν το ταξίδι σας. Έτσι δεν έχετε το φόβο να τα χάσετε ποτέ!

15) Ενημερώστε την τράπεζα σας

Κάτι που δεν το έχετε σίγουρα σκεφτεί αλλά είναι απαραίτητο. Υπάρχει ο κίνδυνος βλέποντας η τράπεζα σας περίεργες κινήσεις από χώρες μακρινές να μπλοκάρει τις κάρτες σας!

16) Πακετάρετε συνετά

Φτιάξτε μια ντάνα με τα απαραίτητα ρούχα, που πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε, και μετά αρχίστε να αφαιρείτε. Σίγουρα έχετε πάρει περισσότερα από ότι είναι απαραίτητο για το ταξίδι σας. Μπορεί να μην ξέρετε τι καιρό θα κάνει στις 3 βδομάδες που θα είστε στο δρόμο, αλλά αν χρειαστείτε κάτι μπορείτε να το αγοράσετε από τη χώρα που θα πάτε. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε ελεύθερο χώρο στη βαλίτσα σας

17) Boarding pass

Γνωρίζετε ότι πρέπει να κάνετε check in όταν ανοίξει η πτήση σας, για τα μεγάλα ταξίδια είναι 48 ώρες πριν. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να έχουμε το boarding pass στο κινητό μας. Κάποια όμως αεροδρόμια δε δέχονται ηλεκτρονικό boarding pass αλλά το θέλουν εκτυπωμένο. Αυτό το tip ίσως δε χρειάζεται για το Ελ. Βενιζέλος αλλά κάντε ένα τσεκάρισμα για καλό και για κακό.

18) Είστε έτοιμοι

Όσο και να διαβάσετε, όσο και να προγραμματίσετε ένα ταξίδι σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές κούρασης, ταλαιπωρίας, ατυχίας και αναποδιάς, ακόμα και μικρής αδιαθεσίας. Κάτι από όλα αυτά δυστυχώς δε θα μπορέσετε να το αποφύγετε.

Είναι μέσα στην περιπέτεια και περνώντας τα χρόνια, μόνο γέλιο θα σας φέρνουν αυτές οι αναμνήσεις και μια γλύκα.

Για αυτό μη σας αποτρέψει από το να ζήσετε την περιπέτεια με όλη σας την καρδιά.

Θυμηθείτε να σέβεστε τα έθιμα, τις συνήθειες και τη ζωή των ντόπιων. Εσείς επιλέξατε να επισκεφτείτε τη χώρα τους. Να είστε ανοιχτοί σε νέες γνωριμίες, νέες εμπειρίες και μη ξεχνάτε να χαμογελάτε. Το χαμόγελο ανοίγει τις καρδιές.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…