16 τύποι προσωπικοτήτων. Εσύ σε ποια ανήκεις;

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Ο Δείκτης Myers-Briggs είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τεστ προσωπικότητας σήμερα. Σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει με άλλα μέσα μέτρησης της προσωπικότητας, τα οποία μετρούν πολύ συγκεκριμένες πτυχές της συμπεριφοράς μας και των μοντέλων της σκέψης, ο δείκτης Myers-Briggs αναπτύχθηκε για να διερευνήσει τις πιο σημαντικές και μοναδικές πτυχές που θα μπορούσαν να περιγράψουν την προσωπικότητα του κάθε ατόμου μέσω 16 τύπων προσωπικότητας.

Οι 16 τύποι ανθρώπων δεν απαντώνται μονομερώς στον κάθε χαρακτήρα, αλλά είναι η κύρια ταυτότητα που προσδιορίζει στο μέγιστο βαθμό την προσωπικότητα και την επεξήγηση της συμπεριφοράς κάποιου. Έπειτα από μία μελέτη ετών στον τομέα της ψυχολογίας οι επιστήμονες κατέληξαν πως υπάρχουν 16 τύποι ανθρώπων βασισμένοι σε διαδρομές και συμπεριφορές διασήμων. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τύπος ανθρώπων, υπάρχουν διαφορετικές προσωπικότητες, όπου όλες είναι σεβαστές και συντελούν στην ολοκλήρωση του πολύχρωμου παζλ της ανθρωπότητας. Πάμε να δούμε αναλυτικά παρακάτω:

1. Παρατηρητικός

Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο, ζούνε στο παρόν και προσπαθούν να συντελούν στο να κυλούνε όλα αρμονικά, παρατηρώντας εξονυχιστικά την κατάσταση γύρω τους και ενεργώντας με ακρίβεια, ώστε να μην αποκλίνουν από τον στόχο τους.

2. Υποστηρικτικός

Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας είναι και οι λεγόμενοι ανθρωπιστές, οι οποίοι αγκαλιάζουν όλες τις συμπεριφορές, αγαπούν τα ελαττώματα των άλλων και προσπαθούν να βρουν επίλυση σε όλα τα ζητήματα, εντοπίζοντας τα λάθη των άλλων και χρησιμοποιώντας τα ως μέσο βελτίωσης της κατάστασης ή του προβλήματος.

3. Ερευνητής

Είναι εκείνος που θα συμβάλει θετικά στην κοινότητα όπου ανήκει και θα προσελκύει τους υπόλοιπους, εξαιτίας του ότι έχει πάντα μία σωστή και λογική συμβουλή να δώσει. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αξιόπιστοι, ακέραιοι και ειλικρινείς.

4. Υπερασπιστής

Οι υπερασπιστές διακρίνονται για τον πλούσιο εσωτερικό τους κόσμο, ο οποίος ίσως να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά. Είναι ήσυχοι, παρατηρητικοί και συγκεντρώνουν πληροφορίες ώστε να τις χρησιμοποιήσουν όταν χρειάζεται.

5. Πειστικός

Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν παρεκκλίνουν από το στόχο τους, ο οποίος έχει πρώτα σχεδιαστεί και αφομοιωθεί από τους ίδιους σε απόλυτο βαθμό και έπειτα καταφέρνουν να πείσουν και τους υπόλοιπους. Είναι ενθουσιώδεις και για χάρη του σκοπού, μπορούν να αφήσουν τους ρομαντισμούς στην άκρη, προκειμένου να μην αποκλίνουν από τη σχεδιασμένη τους πορεία.

6. Διασκεδαστής

Εδώ το λέει και η ίδια η λέξη. Ο συγκεκριμένος τύπος αφορά ανθρώπους που θέλουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής, η ψυχή της παρέας και ο διασκεδαστής όλων. Τους ευχαριστεί να διασκεδάζουν τους άλλους και να δημιουργούν πάντα ένα ευχάριστο κλίμα.

7. Καλλιτέχνης

Οι «καλλιτέχνες» είναι οι άνθρωποι εκείνοι που οποιαδήποτε δουλειά και να κάνουν θα την κάνουν με καλλιτεχνική και δημιουργική διάθεση. Θαυμάζουν τις γεύσεις, τις αισθήσεις, τις μυρωδιές και το άρτιο τελικό αποτέλεσμα οποιουδήποτε project σαν να ήταν ένας πίνακας ζωγραφικής.

8. Ηγέτης

Οι ηγέτες βλέπουν πιθανότητες, εκεί που οι υπόλοιποι βλέπουν τέλμα. Αξιοποιούν τα πάντα γύρω τους ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και όπως σωστά υποθέσατε, έχουν ηγετικές ικανότητες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε μια δυνατή προσωπικότητα που εκφοβίζει τους άλλους


9. Δημιουργικός

Την κατηγορία αυτή αποτελούν άνθρωποι ιδεαλιστές και ενθουσιώδεις. Οι ικανότητες και οι προοπτικές τους έχουν μια αρκετά μεγάλη δυναμική, που είναι ικανή να παρασύρει και άλλους ανθρώπους στον δικό τους ενθουσιασμό.

10. Στρατηγικός

Ο τύπος των στρατηγικών ανθρώπων αποτελείται από άτομα που δεν έχουν πρόβλημα να μένουν στο παρασκήνιο, έως ότου επιτευχθεί ο στόχος τους. Όταν κρίνουν πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή, θα αναλάβουν τα ηνία και θα γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

11. Μηχανικός

Σίγουρα δεν αναφερόμαστε στο επάγγελμα του μηχανικού, αλλά στην κατηγορία των ανθρώπων που βλέπουν παντού προοπτικές και τρόπους βελτίωσης των ήδη υπαρχουσών καταστάσεων, καθώς και πιθανοτήτων των οποίων θα μπορούσαν να προκύψουν. Ο μηχανικός παρατηρεί, καταγράφει και επιλύει.

12. Μέντορας

Ίσως η μοναδική από τις 16 κατηγορίες ανθρώπων, όπου θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν άριστα και με τις υπόλοιπες 15 κατηγορίες. Έχουν πλήρη κατανόηση για τους άλλους, καθώς και μία εξαιρετική ικανότητα να «διαβάζουν» χαρακτήρες!

13. Συνήγορος

Λαμπεροί, ζεστοί και ενθουσιώδεις. Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας πολεμούν για το δίκαιο, είναι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαθέτουν εκ γενετής πολλές δυνατότητες εξέλιξης.

14. Έμπιστος

Είναι η πιο σπάνια κατηγορία από τις 16, καθώς μόνο το 1% των ανθρώπων ανήκει σε αυτή. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι ευγενικοί, φιλήσυχοι, υποστηρικτικοί και φυσικά έμπιστοι.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς η προσωπικότητα σου επηρεάζει την σεξουαλική σου ζωή


15. Ονειροπόλος

Το λέει και οι λέξη. Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας είναι ονειροπόλοι. Δεν μπορούν να ευτυχήσουν χωρίς το στοιχείο της μαγείας, είτε στη δουλειά τους, είτε στις ανθρώπινες σχέσεις τους. Βλέπουν τις καταστάσεις μέσα από ένα δικό τους πρίσμα και τους προσελκύει οτιδήποτε αθεράπευτα ρομαντικό!

16. Τεχνίτης

Τελευταίοι και εξίσου σημαντικοί είναι οι τεχνίτες. Οι τεχνίτες έχουν την ικανότητα να απλοποιήσουν και το πιο σύνθετο πρόβλημα ώστε να μην τους σταθεί τίποτα εμπόδιο. Είναι αυτοί που δίνουν λύση σε κάθε σπαζοκεφαλιά και δεν θα αφήσουν τίποτα φαινομενικά περίπλοκο να τους σταθεί εμπόδιο, καθώς διαθέτουν την ανάλογη λογική ώστε να το προσπεράσουν.

Μπορείτε να κάνετε το τεστ των 16 προσωπικοτήτων στο παρακάτω link

https://www.16personalities.com/el

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.