15 θαλάσσιες χελώνες πάνε… Γλυφάδα

Συντάκτης: Flowmagazine

Δεκαπέντε χελώνες βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, Αρχέλων, στη Γλυφάδα. Το κέντρο με τη βοήθεια εθελοντών, ντόπιων αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιθάλπει τραυματισμένες χελώνες από όλη την Ελλάδα. Περίπου πενήντα χελώνες φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο, οι περισσότερες κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Λαμβάνουν καθημερινή φροντίδα για τη θεραπεία των τραυμάτων και των ασθενειών τους, ενώ παραμένουν σε δεξαμενές με θαλασσινό νερό ώσπου να είναι έτοιμες να επιστρέψουν με ασφάλεια στην θάλασσα. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες μέχρι αρκετά χρόνια.

Πως τραυματίζονται;

Οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα-Καρέτα έχουν μείνει απαράλλακτες τα τελευταία 40 εκατομμύρια χρόνια. Οι περισσότερες τραυματίζονται επειδή πιάνονται σε δίχτυα και παραγάδια. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές παθαίνουν επιπλέον ζημιά από χτυπήματα που δέχονται από τους ψαράδες, κυρίως στην περιοχή του κεφαλιού. Το καβούκι τους, τις προστατεύει από τους κινδύνους της φύσης, όμως εργαλεία όπως σφυριά, τσεκούρια, προπέλες, αλιευτικά εργαλεία συμβάλλουν στην ανησυχητική μείωση του πληθυσμού τους.

Οι «επισκέπτες» του συλλόγου

Η Άρτεμις, ο Ανδρέας, η Μαριλένα, ο Σμάπω, ο Νώντας, η Πελαγία και η Ντίνα είναι επτά από τις 15 χελώνες που βρίσκονται στο κέντρο διάσωσης και δέχονται τις περιποιήσεις εθελοντών και εργαζομένων. Καθεμία με τη δική της ιστορία, άλλες ελαφρά και άλλες πιο βαριά τραυματισμένες προσπαθούν να αναρρώσουν και να ξαναβρεθούν στη φύση. Μερικές χελώνες υιοθετούνται από ανθρώπους που επιθυμούν να βοηθήσουν χρηματικά το έργο του συλλόγου. Πρόκειται για μια σημαντική βοήθεια, καθώς η φύση του έργου είναι δύσκολη και πολυέξοδη, επειδή η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για αυτά τα ζώα προσφέρουν ελάχιστη οικονομική ενίσχυση.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…