15 θρεπτικά συστατικά με αντικαρκινική ή αντιμεταστατική δράση

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Είναι γνωστό ότι αρκετές μορφές καρκίνου είναι δυνατόν ν’ αποτραπούν. Στις ΗΠΑ εικάζεται ότι εξωτερικοί παράγοντες έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου σε ποσοστό 85% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

Η διατροφή έχει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη, τόσο της ανάπτυξης όσο και της μετάστασης του καρκίνου. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τροφές φυτικής προέλευσης εμπεριέχουν αντινεοπλασματικά συστατικά.  Τα φυτοχημικά συστατικά που βρίσκονται στις συγκεκριμένες τροφές παρεμποδίζουν τη δημιουργία φλεγμονής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του καρκίνου. Είναι γνωστό πως, ορισμένα θρεπτικά συστατικά των τροφών μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση του καρκίνου και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.

Παρακάτω, αναλύονται 15 από τις θρεπτικές αυτές ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν την ανάπτυξη ή την εξάπλωση του καρκίνου.

  1. Απιγενίνη

Η απιγενίνη είναι ένα συνηθισμένο φλαβονοειδές που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Γενικά, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία συμβάλλουν στον καθαρισμό του κυκλοφορικού συστήματος από τοξίνες, ενώ ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η απιγενίνη όμως, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αποτελεσματικότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία και περιέχεται στο γκρέιπφρουτ, την πράσινη πιπεριά, τον μαϊντανό, το σέλινο και το κρεμμύδι, τη σάλτσα ντομάτας και το κόκκινο κρασί.

Η δράση της απιγενίνης δε, συμβάλλει ευεργετικά σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει καθώς τα φλαβονοειδή, όπως είναι η απιγενίνη, παρεμβαίνουν στην επίδραση της χημειοθεραπείας, επαληθεύοντας την προληπτική της ιδιότητα.

  1. Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι ένα χημικό συστατικό του κουρκουμά ή τερμινανθού, με ζωηρό χρυσοκίτρινο χρώμα. Η κουρκουμίνη αποτελούσε για χρόνια συστατικό της αρχαίας κινεζικής ιατρικής, ενώ σήμερα βρίσκεται ως συστατικό φαγητών από την παραδοσιακή Ινδική κουζίνα, έως τη μεσογειακή μαγειρική. Περιέχει φυτοχημικά συστατικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες και αντικαρκινικές ουσίες, καθώς και συστατικά που αποτρέπουν την ανάπτυξη των όγκων, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Την ίδια στιγμή, η τυχόν κατανάλωση κουρκουμίνης πρέπει να ελέγχεται όταν γίνεται σε συνδυασμό με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, συμπληρωματικά βοτάνων που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος. Πρέπει επίσης ν’ αποφεύγεται αν κάποιος λαμβάνει αντιδιαβητική αγωγή, σε περίπτωση προβλημάτων με τη χοληδόχο κύστη και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρόμοια, η κουρκουμίνη μπορεί  να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GARD) ή να αυξήσει την παραγωγή των οξέων του στομάχου.

  1. (Γαλλική) Επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG)

Οι έρευνες που αφορούν τη δράση της EGCG χρονολογούνται πριν από 30 χρόνια. Δεν έχει παρατηρηθεί σύνδεση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης επιγαλλοκατεχίνης και μειωμένης πιθανότητας εμφάνισης της νόσου, όμως η ουσία αυτή έχει τη δυνατότητα προσκόλλησης και εξουδετέρωσης των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή του καρκίνου. Πρόκειται για μία πολυφαινολική ένωση που έχει χρησιμοποιηθεί ως ενεργό συστατικό της αρχαίας κινεζικής ιατρικής. Η EGCG βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο πράσινο τσάι.

  1. Λουτεολίνη

Πρόκειται για ένα ακόμη φλαβονοειδές. Η λουτεολίνη έχει αποτελεσματική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και περιέχεται στους σπόρους, τις φυτικές ίνες και ιδιαίτερα στο χαμομήλι, την πράσινη πιπεριά και το σέλερι. Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει τα αντιοξειδωτικά της οφέλη στην προστασία των πνευμόνων, του ιστού της καρδιάς και του συκωτιού, ενώ προστατεύει τον οργανισμό γενικά από την ανάπτυξη καρκινωμάτων.

  1. Κουερσετίνη

Η φλαβονόλη κουερσετίνη είναι μία ουσία με  αποτελεσματική αντιοξειδωτική  δραστηριότητα που πυροδοτεί την αποτοξινωτική δραστηριότητα του οργανισμού. Η ικανοποιητική πρόσληψη της αντιοξειδωτικής αυτής ουσίας αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και την ανάπτυξη όγκων. Έχει επίσης, ιδιότητες που καταπολεμούν αποτελεσματικά τον καρκίνο του στήθους, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Η κουερσετίνη βρίσκεται στα σμέουρα, τα μαύρα κεράσια, τη σκόνη του κακάο και το βατόμουρα.

  1. Σουλφοραφάνη

Η σουλφοραφάνη ανήκει στην κατηγορία των πιο αποτελεσματικών αντινεοπλασματικών θρεπτικών  ουσιών με δράση που αναστέλλει την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών και του καρκίνου. Η σουλφοραφάνη ελαττώνει τον κίνδυνο φλεγμονής και εμφάνισης καρκίνου, ενισχύοντας τη φυσική αποτοξίνωση, η οποία καθιστά το ανοσοποιητικό σύστημα υγιέστερο. Η σουλφοραφάνη συγκεκριμένα, αποτρέπει τη μετάσταση του καρκίνου του σπλήνα, του παχέος εντέρου και του στομάχου. Βρίσκεται στο κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τη λαχανίδα (κέιλ).

  1. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα αναγκαίο δομικό συστατικό στην παραγωγή πρωτεϊνών που καταπολεμούν τον καρκίνο και οι οποίες ονομάζονται GcMAF πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αυτές επιβραδύνουν ή ακόμη, επανορθώνουν τη μετάσταση, βοηθώντας σημαντικά ασθενείς και ανθρώπους με  αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου στην καταπολέμησή του. Η βιταμίνη D είναι αναπόσπαστο στοιχείο της σύνθεσης των GcMAF. Η πρόσληψή της μπορεί ν’ αυξηθεί με την κατανάλωση πλήρους γάλακτος, τυριού, χυμού πορτοκαλιού, δημητριακών, βοδινού συκωτιού, σαρδέλας, κρόκου αυγών και τόνου σε κονσέρβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…