15 μουσεία της Αθήνας που αξίζουν την επίσκεψή σας

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Κάθε αντικείμενο μία ιστορία, αυτό θα πει μουσείο και αυτό θα νιώσεις σαν επισκεφτείς ένα απ’ αυτά!! Μέσα σ’ αυτά ζωντανεύει η ιστορία του τόπου μας, όπως ήταν και όπως εξελίχθηκε, μέσα από την τέχνη των ανθρώπων της. Αγάλματα, αγγεία, αντικείμενα, εικόνες μιας άλλης εποχής είναι εκεί και σου μιλούν για το τότε, μεταφέροντάς σε και εσένα.

Θέλουν να σε μυήσουν στην εποχή τους, να σε διδάξουν το παρελθόν σου, να τιμήσουν με τις μνήμες τους αυτούς που έφυγαν, να σε μάθουν τα ήθη και κα τις παραδόσεις σου. Αντικρίζοντάς τα θα δεις καθαρά το μεγαλείο της Ελλάδας μας!

1.Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία στον πλανήτη, φιλοξενεί τα μάρμαρα της Ακρόπολης και πολλά άλλα εκθέματα αλλά επιστράφηκαν στην Ελλάδα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Άνοιξε τον Ιούνιο του 2009.  Έχει έκταση 25.000 τ.μ.,  3 ορόφους και χωρίζονται σε 4 επίπεδα, ενώ στο πέμπτο βρίσκονται επιπρόσθετοι χώροι όπως καφέ, εστιατόρια και πωλητήρια. Ο πιο βολικός τρόπος να επισκεφτείτε το μουσείο είναι με μετρό ή, εναλλακτικά, με λεωφορείο.

 1. ΤοΑρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, ή Μουσείο Αρχαίας Αγοράς (Αθηνών), ή Μουσείο Αττάλου δημιουργήθηκε το 1957, με την αναστήλωση από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Στοάς του Αττάλου, στον ισόγειο χώρο της οποίας και εγκαταστάθηκε.

Σ’ αυτό το αρχαιολογικό μουσείο στεγάζονται και εκτίθενται ευρήματα που έχουν έλθει στο φως από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν γίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας και μόνο απ’ αυτόν. Τέλος στον αίθριο χώρο του ισογείου, μεταξύ των κιονοστοιχιών του οικοδομήματος εκτίθενται πολύ αξιόλογα γλυπτά, βάσεις επιγραφών, βωμοί, κιονόκρανα, γλυπτά από το διάκοσμο του Ηφαιστείου, του ναού του Άρεως κλπ.

 1. ΤοΜουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1984 σαν μια προσπάθεια που θα δώσει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τα εκθέματα της συλλογής ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού,  Κλασσική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Υπάρχουν επίσης εκθέματα που ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο, καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης. Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του ανήκει στο “Φάρο Τυφλών της Ελλάδος” και βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Έχει ποικιλία αγαλμάτων τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν αλλά και να αγγίξουν, κάτι που δεν επιτρέπεται σε αλλά μουσεία.

 

 1. Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Άνοιξε το 2013 και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα και άκρως αξιόλογα σωζόμενα δείγματα της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς. Βρίσκεται στο χώρο της Τεχνόπολις στο Γκάζι και στεγάζεται στο σημείο όπου βρισκόταν από το 1857 το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, το οποίο παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην Αθήνα για περίπου 130 χρόνια.
 2. Το Μουσείο Βορρέ ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένα διαχρονικό μουσείο λαϊκής και σύγχρονης τέχνης στην Παιανίατης ανατολικής Αττικής. Διαθέτει έκταση άνω των 18 στρεμμάτων στα οποία υπάρχουν διάφορα κτίρια, κήποι και αυλές, τα οποία κατανέμονται ανάμεσα στις συλλογές της λαογραφίας και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται πάνω από 6000 εκθέματα τα οποία καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο της ελληνικής ιστορίας και τέχνης. Το μουσείο είναι δωρεά της οικογενείας Βορρέ προς το ελληνικό κράτος.
 3. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στεγάζεται σήμερα στο Μέγαρο Δούκισσας της Πλακεντίαςπου κατασκευάστηκε το 1848, ως οικία της Δούκισσας της Πλακεντίας και βρίσκεται επί της λεωφόρου Bασιλίσσης Σοφίας22, στην Αθήνα. Από το 1914 που συστάθηκε έχει φθάσει να φιλοξενεί περισσότερα από 25.000 εκθέματα με μοναδικές συλλογές εικόνων, γλυπτών, μικροτεχνίας, τοιχογραφιών, κεραμικών, υφασμάτων, χειρογράφων αλλά και αντιγράφων από τον 3ο αιώνα μέχρι τον σύγχρονο. Τα εκθέματα προέρχονται από τον ελλαδικό και γενικά βαλκανικό χώρο.
 4. Το Μουσείο Γουλανδρή είναι μουσείο φυσικής ιστορίας στην Κηφισιά. Ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή και ήταν το πρώτο μουσείο φυσικής ιστορίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Στεγάζεται σε νεοκλασικό σπίτι του 1875 το οποίο τροποποιήθηκε ώστε να στεγάσει το μουσείο, ενώ το 2001 εγκαινιάστηκε το κέντρο «Γαία», επέκταση του αρχικού κτιρίου. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η προώθηση των φυσικών επιστημών και της ευαισθητοποίησης του ανθρώπου για την άγρια ζωή.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου βρίσκονται βοτανικά εκθέματα, έντομα, θηλαστικά και πτηνά κατανεμημένα σε διαφόρους βιοτόπους, ερπετά και αμφίβια μαλάκια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και απολιθωμάτων, από Ελλάδα αλλά και παγκόσμιας.

 1. Το Αρχοντικό Δεκόζη Βούρου βρίσκεται εκεί που λειτουργεί σήμερα το «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών», στην Οδό Ιωάννη Παπαρρηγοπούλου αριθ. 7, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Το αρχοντικό αυτό ανήκε στο μεγαλέμπορο από τη Χίο Σταμάτιο Δεκόζη Βούρο (Χίος 1792 – Αθήνα 1881). Είναι από τα πρώτα σπίτια που κτίστηκαν στην Αθήνα στα 1833/34. Τα σχέδια του αρχοντικού εκπονήθηκαν από τους Γερμανούς αρχιτέκτονες Λύντερς (G. Lueders) και Χόφερ (J. Hoffer) και αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα της κλασικιστικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Σήμερα, το αρχοντικό του Δεκόζη Βούρου στεγάζει από το 1980 το «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών», που ίδρυσε ο Λάμπρος Ευταξίας, δισέγγονος του Σταματίου Δεκόζη Βούρου.
 2. ΤοΕβραϊκό Μουσείο Ελλάδος είναι ένα ιστορικό-λαογραφικό μουσείο αφιερωμένο στην έρευνα και παρουσίαση του πολιτισμού και της ζωής των Ελλήνων Εβραίων.  Με 10.000 αντικείμενα σπάνιας τέχνης και ιστορικής σημασίας. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν τη Συναγωγή, τις Εβραϊκές Γιορτές, την Ιστορία, τη Στρατιωτική ζωή, τον Σιωνισμό, το Ολοκαύτωμα, τα Κουστούμια και τον Κύκλο της ζωής.

 1. H Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου ή Εθνική Πινακοθήκη (ονομασία ίδρυσης) είναι μουσείο εικαστικών τεχνών που ιδρύθηκε το 1900, βρίσκεται στην Αθήνα και καλύπτει την περίοδο καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ελληνικό χώρο από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα. Οργανικά συνδεδεμένη με την Εθνική Γλυπτοθήκη, αποτελεί την μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή νεοελληνικής τέχνης, με συγκεντρωμένα περισσότερα από 15.000 έργα.
 2. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.

Το Μουσείο βρίσκεται στην Αθήνα, επί της οδού Πατησίων και δίπλα από το ιστορικό συγκρότημα κτηρίων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

 1. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1882 από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΙΕΕΕ). Αντικείμενό του είναι η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η προβολή της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής εξέλιξης του Ελληνισμού από την περίοδο της Τουρκοκρατίας έως τη σημερινή εποχή. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο λειτουργεί και ως κέντρο έρευνας της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Από το 1960 το Μουσείο στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου (πλατεία Κολοκοτρώνη). Στο ίδιο κτήριο στεγάζονται το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων, η βιβλιοθήκη και το φωτογραφικό αρχείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.
 2. ΤοΕθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Αποτελεί το μοναδικό κρατικό μουσείο στην Αθήνα με αντικείμενο τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή εικαστική δημιουργία. Έδρα του μουσείου είναι το πρώην εργοστάσιο του Φιξ, το οποίο ανακατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο.
 3. ΤοΕλληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου είναι μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του αυτοκινήτου και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ανήκει στο Ίδρυμα Θεόδωρου Χαραγκιώνη και άνοιξε τον Μάρτιο του 2011. Το Μουσείο βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στους τρεις τελευταίους ορόφους του πολυχώρου Athenian Capitol, το οποίο διαθέτει 800 θέσεις στάθμευσης για τους επισκέπτες.

Η συλλογή αποτελείται από 300 αυτοκίνητα, από τα οποία 110 εκτίθενται στο Μουσείο και τα υπόλοιπα θα εκτίθενται περιοδικά. Το Μουσείο, προσφέρει και άλλες δραστηριότητες όπως ο προσομοιωτής Φόρμουλα 1, προγράμματα οδικής ασφάλειας για μαθητές και αμφιθέατρο που το βράδυ μετατρέπεται σε κινηματογραφική αίθουσα 3D.

 1. ΤοΕλληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό. Ιδρύθηκε το 1987 από μια ομάδα νέων επιστημόνων με πρωτοβουλία της Σοφίας Ρωκ-Μελά. Ο σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά από την προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό για την ατομικότητά τους θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζουν. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά. Η αποστολή του είναι να ενθαρρύνει κάθε παιδί να ανακαλύπτει, να κατανοεί, να μαθαίνει, να χαίρεται και να διαμορφώνει τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει, με σεβασμό στην ατομικότητα και έμφαση στη συνεργασία. Μεταφέρθηκε και βρίσκεται στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών (2017).

Αυτή λοιπόν η ιστορία είναι το διαμάντι μας. Πολύτιμη, θαυμαστή, ξακουστή στα πέρατα του κόσμου! Άνθρωποι από όο τον πλανήτη γνωρίζουν και θαυμάζουν την ιστορία μας. Μερικές φορές μάλιστα γνωρίζουν περισσότερα από ότι εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες! Μήπως αξίζει να εμπνευστούμε από αυτό;

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr