13 τρόποι να επηρεάσεις θετικά τους άλλους

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Όλοι έχουμε κάποιον στη ζωή μας, που μας έχει επηρεάσει ή έχει αποτελέσει πρότυπο για εμάς. Με τη σειρά μας, κι εμείς θέλουμε να αισθανόμαστε ότι έχουμε κάποια επιρροή στους άλλους, γιατί, έτσι, ανεβαίνει η αυτοεκτίμηση και η αίσθηση της αξία μας και νιώθουμε ότι έχουμε προσφέρει κάτι καλό.

Ο πιο απλός τρόπος να επηρεάσετε θετικά κάποιον και να του φτιάξετε τη μέρα, είναι να του χαμογελάσετε. Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, και, όταν χαμογελάτε εσείς, συνήθως, θα σας χαμογελάσουν και οι άλλοι πίσω. Δείτε, όμως, και μερικούς άλλους τρόπους να επηρεάσετε τους άλλους, θετικά:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμόγελο: Μια ανεξήγητη δύναμη


1. Να είστε ευγενικοί: Όσο δύσκολη μέρα κι αν έχετε, μην ξεσπάτε σε άλλους. Με λίγη προσπάθεια, να δείχνετε ευγένεια και καλοσύνη και οι άλλοι θα σας το ανταποδώσουν και θα σας σέβονται γι’ αυτό.

2. Μην κρίνετε: Είναι αρκετά εύκολο να γινόμαστε επικριτικοί, όταν κάποιος ζει διαφορετικά απ’ ότι εμείς, αλλά πρέπει να το αποδεχτούμε. Θυμηθείτε ότι όσο εσείς κρίνετε τους άλλους, άλλοι τόσοι κρίνουν εσάς. Δεν είναι ωραίο συναίσθημα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να μην κρίνουμε τους άλλους


3. Να είστε συμπονετικοί: Προσπαθήστε να μπείτε στα παπούτσια του άλλου, ώστε να καταλάβετε καλύτερα, γιατί δρουν οι άλλοι με τον τρόπο που δρουν και να μην τους κατηγορείτε, με την πρώτη ευκαιρία. 

4. Να μάθετε να ακούτε: Οι περισσότεροι άνθρωποι, πάντα, προτιμούν να μιλούν για τους εαυτούς τους, παρά να ακούν τους άλλους. Μην είστε έτσι. Μάθετε να δίνετε στον άλλον την προσοχή που του αξίζει και ακούστε τον με προσοχή. Έτσι κι αλλιώς, πολλοί θέλουν, απλώς ένα αυτί που θα τους ακούσει και όχι κάποιον να τους συμβουλέψει.

5. Μην κουτσομπολεύετε: Το κουτσομπολιό είναι, κάποιες φορές, κοινωνική ανάγκη. Σε όλους μας αρέσει να σχολιάζουμε τους άλλους και περνάμε καλά, όταν το κάνουμε, γιατί νιώθουμε καλύτερα για εμάς. Ωστόσο, υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή και δεν πρέπει το απλό κουτσομπολιό να γίνει άσκοπη κακία και πραγματικός φθόνος για τους άλλους. 

6. Να είστε αυθεντικοί: Σε όλους αρέσει να είναι με άτομα που είναι αληθινά. Γι’ αυτό να είστε περήφανοι για αυτό που, πραγματικά, είστε και μην προσπαθείτε να γίνετε κάτι που δεν σας αντιπροσωπεύει.

7. Διδάξτε, μην κάνετε κήρυγμα. Είναι υποκριτικό να λέτε σε άλλους να μην πίνουν ή να μην καπνίζουν, ενώ το κάνετε κι εσείς. Καλό είναι τις συμβουλές που δίνετε, να τις ακολουθείτε πρώτα εσείς οι ίδιοι. Αυτό θα εμπνεύσει τους άλλους.

8. Η ζωή θέλει χιούμορ: Όχι μόνο να χαμογελάτε, αλλά και να γελάτε. Το γέλιο δρα ευεργετικά στην ψυχική μας υγεία και βοηθάει στην κατάθλιψη και το άγχος. Δείτε τη χιουμοριστική πλευρά των πραγμάτων και μην τα παίρνετε όλα τόσο στα σοβαρά.

9. Κάντε καλές πράξεις: Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Ακόμα και να πείτε την ώρα σε έναν περαστικό, ή να βοηθήσετε μία ηλικιωμένη με τα ψώνια της, μπορεί να σας προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Το βλέμμα των άλλων και η ευγνωμοσύνη τους, όταν τους βοηθάτε, σας αποζημιώνει.

10. Ο λόγος σας να έχει αξία: Εάν λέτε σε κάποιον ότι θα κάνετε κάτι, να το κάνετε. Εάν έχετε υποσχεθεί ότι θα είστε κάπου στην ώρα σας, να είστε συνεπής και να εμφανιστείτε στην ώρα σας. Έτσι, θα είστε αξιόπιστοι και οι άλλοι θα βασίζονται σε εσάς, γιατί σας εμπιστεύονται.

11. Να είστε εσείς το παράδειγμα: Εάν θέλετε τα παιδιά σας να μαζέψουν το δωμάτιό τους, μην το λέτε, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση και περιμένετε να το κάνουν. Γιατί δε θα το κάνουν. Πάρτε, λοιπόν, τη σκούπα και δείξτε τους πως θα σκουπίσουν καλά το δωμάτιό τους. Είναι πιο αποτελεσματικό.   

12. Να έχετε καθαρό χώρο: Μπορείς να καταλάβεις αρκετά για τον άλλον, βλέποντας, μόνο, σε τι κατάσταση είναι το σπίτι ή το αυτοκίνητό του. Έχει παντού σκουπίδια; Είναι τα πιάτα άπλυτα σε στοίβες, στον νεροχύτη, εδώ και μέρες; Τακτοποιήστε τον χώρο σας και τη ζωή σας και οι υπόλοιποι θα πάρουν παράδειγμα από εσάς.

13. Να είστε ευγνώμονες: Να σκέφτεστε, καθημερινά, τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη και χαίρεστε που τα έχετε. Μη νιώθετε ότι το σύμπαν σας χρωστάει κάτι. Η ζωή ανταμείβει, με περίεργους τρόπους, αυτούς που εκτιμούν τα όσα έχουν και δεν γκρινιάζουν για τα πάντα. 

Σίγουρα, στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα και δεν μπορείτε να είστε, συνέχεια, θετικοί. Μην αφήσετε, όμως, τις δυσκολίες να σας καταβάλλουν, για πάντα. Μάθετε να χορεύετε στη βροχή. Οι ενέργειές σας αφήνουν αντίκτυπο σε άλλους, οπότε πρέπει να αποφασίσετε, αν θέλετε να αφήσετε πίσω σας κάτι θετικό ή αρνητικό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 τρόποι για να γίνετε πιο θετικοί, παρά τα προβλήματα!

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.