12 τρόποι για να προστατέψετε τους εργαζόμενους από τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Στο σημερινό κίνημα #MeToo, οι γυναίκες και οι άνδρες συνεχίζουν να απαιτούν μια γρήγορη αλλαγή στον εξελισσόμενο εργασιακό χώρο. Είτε η καριέρα τους απαιτεί να επιστρέφουν στην εργασία τους αυτοπροσώπως είτε προσφέρει υβριδική και απομακρυσμένη ευελιξία, εξακολουθούν να θέλουν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Επιθυμούν επίσης ίσες ευκαιρίες εργασίας και ίσες αμοιβές με τη δυνατότητα να ευδοκιμήσουν, απαλλαγμένες από αντιδράσεις, αδικίες και προκατειλημμένες συμπεριφορές.

 1. Πάρτε σοβαρά τα παράπονα των υπαλλήλων σας

Οι ηγέτες της εταιρείας θα πρέπει να διοργανώνουν ανά διετία ευκαιρίες εκπαίδευσης σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πολιτική για τη σεξουαλική παρενόχληση στο εγχειρίδιο των εργαζομένων σας και φροντίστε να την συμπεριλάβετε στα μηνύματα της εταιρείας σας.

 1. Δείτε κάτι, πείτε κάτι.

Δημιουργήστε εκπαίδευση και κατάρτιση, ειδικά, για τον ρόλο του παρατηρητή. Είναι πραγματικά κρίσιμο για τους ηγέτες να δημιουργήσουν οργανωτικούς κανόνες για το τι είναι αποδεκτή και τι μη αποδεκτή συμπεριφορά. Ο καθένας μπορεί να παρέμβει και να βοηθήσει ή να κλιμακώσει την ανησυχία. Δεν θα πρέπει να είναι η δουλειά του ατόμου που είναι θύμα. 

 1. Χρησιμοποιήστε τα αναλυτικά στοιχεία για να εντοπίσετε τις προβληματικές ζώνες

Αυτό το κρίσιμο ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω δραστηριοτήτων πολιτικής, ανάλυσης και συμμόρφωσης. Όσον αφορά την πολιτική, τα στελέχη θα πρέπει να εκδώσουν ισχυρά μηνύματα σχετικά με την παρενόχληση. Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί με τη χρήση αναλυτικών στοιχείων για τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών, όπως ορισμένες ομάδες, τοποθεσίες ή περίοδοι αιχμής. Τέλος, οι δραστηριότητες συμμόρφωσης και η εκπαίδευση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιβολή της νομοθεσίας.

 1. Προστατέψτε τους υπαλλήλους σας από αντίποινα

Όταν ένας εργαζόμενος βρίσκει το θάρρος να υποβάλει καταγγελία, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα αντιμετωπίσει συνέπειες που σχετίζονται με την εργασία του ή την εχθρότητα των παρευρισκόμενων και ότι είστε εκεί για να τον βοηθήσετε. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει προστασία από αντίποινα, περιλαμβάνοντας ρήτρα που αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα τιμωρούνται για την καταγγελία της παρενόχλησης. Τότε μπορεί πράγματι να την αναφέρουν πριν χειροτερέψει ή γίνει επικίνδυνη. 

12 τρόποι για να προστατέψετε τους εργαζόμενους από τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

 1. Προγραμματίστε ιδιωτικές συναντήσεις ελέγχου με τους εργαζομένους

Δημιουργήστε μια πολιτική και παρέχετε εκπαίδευση σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση. Προγραμματίστε τακτικές, ιδιωτικές συναντήσεις ελέγχου με τους υπαλλήλους και φιλοξενήστε ομαδικές συζητήσεις για να αποφύγετε τη δημιουργία ταμπού γύρω από το θέμα.

 1. Δημιουργήστε μια κουλτούρα due diligence

Ένας τρόπος για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλείς, είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας όπου οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι οι καταγγελίες τους θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, θα διερευνηθούν πλήρως και έγκαιρα και θα επιλυθούν δίκαια. Είναι σημαντικό να σέβεστε όλους τους καταγγέλλοντες, να αποφασίσετε να έχετε ανοιχτό μυαλό κατά τη διάρκεια της έρευνας και να εφαρμόζετε τις πολιτικές στον χώρο εργασίας ομοιόμορφα και δίκαια σε όλους. 

 1. Καλλιεργήστε την εμπιστοσύνη μέσω πολλαπλών φόρουμ ανατροφοδότησης

Συχνά η σεξουαλική παρενόχληση περνά απαρατήρητη ή δεν καταγγέλλεται επειδή οι άνθρωποι φοβούνται αντίποινα ή αδράνεια. Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να διορθωθεί αυτό είναι να επικεντρωθείτε στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης εντός του οργανισμού σας και σε μια κουλτούρα “μιλήστε” όπου υπάρχουν πολλαπλά φόρουμ για αμφίδρομη ανατροφοδότηση. Όταν υπάρχει αυτό, οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι η φωνή τους έχει σημασία και είναι πιο πιθανό να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή άλλους.

 1. Διεξαγωγή ανώνυμων ομάδων εστίασης 

Όταν γίνονται καταγγελίες, πρέπει να γίνονται έρευνες και να λαμβάνονται μέτρα. Πραγματοποιήστε μεταθανάτια ή αναδρομικά σε όλο το τμήμα και την εταιρεία με εθελοντικές ομάδες εστίασης για να μιλήσουν ανώνυμα για το πώς τα πήγε η εταιρεία στην αντιμετώπιση των παραπόνων το τελευταίο τρίμηνο και να προσφέρουν ιδέες για βελτίωση. Αυτό αφαιρεί το στίγμα, δείχνει σε όλους ότι η εταιρεία είναι σοβαρή και δημιουργεί έναν κύκλο συνεχούς βελτίωσης. 

12 τρόποι για να προστατέψετε τους εργαζόμενους από τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

 1. Αντιμετωπίστε τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης γρήγορα και αποφασιστικά

Οι πολιτικές θα πρέπει να περιγράφονται με σαφήνεια στο εγχειρίδιο εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των ορισμών, των διαδικασιών για την υποβολή αιτημάτων και των συνεπειών. Όλες οι καταγγελίες θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, με ανάκριση όλων των μερών και σαφή τεκμηρίωση των πληροφοριών. Κρατώντας όλους υπόλογους στις πολιτικές της εταιρείας, οι εργοδότες μπορούν να διασφαλίσουν έναν ασφαλή χώρο εργασίας. 

 1. Να είστε ηχηρός υποστηρικτής και πρότυπο

Δείξτε στους υπαλλήλους σας την κατάλληλη συμπεριφορά. Οι άνθρωποι πρέπει να σας βλέπουν ως “ασφαλείς”. Το να είστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος με αξιοπιστία είναι κρίσιμο για να γίνουν αντιληπτές οι αξιώσεις. Οι εργαζόμενοι θέλουν να εμπιστεύονται μια αξιόπιστη πηγή και να μη φοβούνται ότι θα θέσουν σε κίνδυνο την καριέρα τους επειδή θα μιλήσουν. Χρειάζονται κάποιον που θα αναλάβει δράση και θα υπερασπιστεί το συμφέρον τους. 

 1. Επανεξετάστε την πολιτική σας ετησίως

Διαθέστε ένα σύνολο διαδικασιών για να καθοδηγήσετε τα μέλη του προσωπικού που αισθάνονται την ανάγκη να υποβάλουν καταγγελία. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια τηλεφωνική γραμμή για τους εργαζόμενους του ανθρώπινου δυναμικού. Παρακολουθήστε τις καταγγελίες. Ακούστε τον εργαζόμενο, πάρτε τον στα σοβαρά και τεκμηριώστε τη συζήτηση. Αφού ολοκληρωθεί η έρευνα, στείλτε τους ένα σημείωμα για να παρακολουθήσουν την έρευνα και να σας ενημερώσουν αν εμφανιστούν ξανά προβλήματα. 

 1. Αντιμετωπίστε τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και σεβασμό 

Βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αποφύγετε να κρίνετε, επικοινωνήστε με σαφήνεια τη διαδικασία και ενισχύστε ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα. Καθορίστε εάν ο φερόμενος ως δράστης πρέπει να μετακινηθεί προσωρινά. Μην δίνετε ποτέ υποσχέσεις, αλλά διαβεβαιώστε ότι ο οργανισμός λαμβάνει σοβαρά υπόψη την καταγγελία και ότι θα διεξαχθεί αντικειμενική, εμπιστευτική έρευνα. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.