12 συνταγές για όσους θέλουν να μειώσουν το κρέας

Συντάκτης: Flowmagazine

Τρεις vegan μάγειρες μας δίνουν δώδεκα εύκολες συνταγές για να μειώσουμε το κρέας και τα ζωικά προϊόντα στην καθημερινή μας διατροφή.

Veganuary

To 2014 ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Jane Land και του Matthew Glover εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τη σύνθεση των λέξεων «January» και του «vegan» δημιουργήθηκε το Veganuary για να προτρέψει κόσμο και εταιρείες να ακολουθήσουν έναν τρόπο ζωής και επαγγελματικής λειτουργίας μακριά από ζωικά προϊόντα. Αυτήν τη στιγμή το σχετικό hashtag έχει μπει σε ενάμιση εκατομμύριο ινσταγκραμικές δημοσιεύσεις.Είναι άλλωστε και ένα πολύ δημοφιλές challenge μεταξύ των food bloggers, και όχι μόνο.

Επτά χρόνια μετά από αυτή την πρώτη καμπάνια, λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ενημερωθεί για τις συχνά ανήθικες μεθόδους παραγωγής κρέατος, για τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής. Δεν έχουμε Γενάρη προφανώς, αλλά η συζήτηση γύρω από το ότι πρέπει να κάνουμε πιο πράσινη την καθημερινότητά μας, τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για το γύρω οικοσύστημα, έχει ενταθεί τόσο που ξεπερνάει πλέον τη δυναμική ενός μόνο μήνα ευαισθητοποίησης.


Διαβάστε επίσης :Εναλλακτικό “κρέας”: Είναι το μέλλον της πρωτεΐνης φυτικό;


Παρ’ όλα αυτά, είμαι βέβαιη πως θα έχετε βρεθεί σε παρέες όπου αυτός που επέλεξε να παραγγείλει τη συνταγή του καταλόγου χωρίς κρέας κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση «καλά, έγινες vegan κι εσύ;» ‒ ίσως να ήσασταν εσείς αυτοί που σας κοίταξαν με απορία. Ή που κάνατε την παραπάνω ερώτηση.

12 συνταγές για όσους θέλουν να μειώσουν το κρέας

Όλο και περισσότερα εστιατόρια που προσφέρουν vegan επιλογές

Mπορεί να μην είναι πολλά ακόμα, αλλά κάποια από τα σημαντικά εστιατόρια της Αθήνας ακολουθούν την εποχικότητα, έχοντας δημιουργήσει χορτοφαγικά μενού, ενώ άλλα επιστρέφουν σε εκείνες τις ρίζες της ελληνικής διατροφής που μας βοηθούν να μειώσουμε τα ζωικά στο πιάτο μας. Την ίδια στιγμή, τα νέα ποιοτικά καφέ της πόλης προσφέρουν vegan επιλογές, και μάλιστα πολύ νόστιμες. Τα wine bars εξηγούν στους θαμώνες τους πότε ένα κρασί είναι vegan.

Ρωτώντας τους γύρω σας μπορεί να εκπλαγείτε, μπορεί να μάθετε ότι κι άλλοι προσπαθούν να κάνουν τέτοια μικρά βήματα. Πρόσφατα έμαθα ότι δεν είμαι η μόνη στο γραφείο που δεν καταψύχω κρέας, ενώ, παρατηρώντας τις delivery παραγγελίες μας, διαπίστωσα πως τιμούμε τα λαχανικά και τα όσπρια. Οι plant-based κουζίνες γρήγορου φαγητού της πόλης απευθύνονται έξυπνα ακόμα και σε αυτούς που δεν είναι vegan.

Ποια τα οφέλη μιας τέτοιας διατροφής

Πόση διαφορά θα είχε για τον πλανήτη αν όλοι στρεφόμασταν στη φυτική διατροφή; Οι ειδικοί λένε ότι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τρώμε είναι απαραίτητη για το μέλλον του, όμως παράλληλα χρειάζονται και κυβερνητικές πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

12 συνταγές για όσους θέλουν να μειώσουν το κρέας

Η βιβλιογραφία σχετικά με τον αντίκτυπο της μείωσης ή της ολικής αποφυγής του κρέατος σε επίπεδο διατροφής ποικίλλει. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μια στροφή μας σε χορτοφαγικές επιλογές θα μείωνε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά άτομο κατά 3%. Άλλες κάνουν λόγο για μείωση κατά 20-30% με τη μισή κατανάλωση κρέατος ανά άτομο.

Κατά τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και περιβαλλοντολόγο George Monbiot, αυτή η διόλου ευκαταφρόνητη διαφορά στους αριθμούς έχει να κάνει με τις διαφορετικές μετρήσεις των επιστημόνων, άλλοι μιλούν για τον «τρέχοντα λογαριασμό», δηλαδή για τον άνθρακα που απελευθερώνεται από την παραγωγή του ενός ή του άλλου φαγητού, και άλλοι για την παραγωγή μια τροφής έναντι μια άλλης που θα αφήσουμε πίσω μας μελλοντικά, αλλάζοντας συνήθειες στο πιάτο μας. Αυτές οι εκπομπές αερίων δεν είναι βέβαια το μόνο μέτρο βιωσιμότητας. Οι επιπτώσεις των γεωργικών συστημάτων στην οξίνιση του εδάφους και στην ποιότητα του νερού πρέπει επίσης να ληφθούν υπ’ όψιν.

Το 2018, ο Joseph Poore και ο Thomas Nemecek, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που βρίσκονται πίσω από την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα ανάλυση της ζημίας της γεωργίας στον πλανήτη, διαπίστωσαν ότι η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο δυναμικός τρόπος για να μειωθούν οι επιπτώσεις στον πλανήτη. Η έρευνα έδειξε ότι χωρίς κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων η παγκόσμια γεωργική γη θα μπορούσε να μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75%, πρόκειται για μια περιοχή ίση σε έκταση με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία μαζί ‒ και πάλι ο πλανήτης θα μπορούσε να τραφεί. Μια άλλη μελέτη του 2017 προέβλεπε ότι εάν οι Αμερικανοί έτρωγαν περισσότερα φασόλια και λιγότερο βόειο κρέας, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν το 42% της καλλιεργήσιμης γης.

12 συνταγές για όσους θέλουν να μειώσουν το κρέας


Διαβάστε επίσης : Δίαιτα Pegan -Τι περιλαμβάνει και πώς λειτουργεί αυτή η συνδυαστική δίαιτα


Από την άλλη, ο Frank Mitloehner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τονίζει πως η μετακύλιση του βάρους στους πολίτες είναι μια απόσπαση της προσοχής από τις αλλαγές πολιτικής που απαιτούνται, «πρέπει να δοθούν κίνητρα σε όσους μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ώστε να το κάνουν», όπως λέει. Πιστεύει ότι η πιο σημαντική ατομική επιλογή που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να «πάει να ψηφίσει».

Η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί τους πόρους αποτελεσματικά. Mια έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2019 στο «Lancet» διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 820 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στερούνται επαρκούς τροφής. Σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των σπόρων σόγιας, καλαμποκιού, κριθαριού και περίπου το ένα τρίτο όλων των σιτηρών χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές.

Κι αν τα παραπάνω δεν σας ακούγονται ιδιαιτέρως πειστικά και παρακινητικά, και αν πιστεύετε ότι δεν μπορεί ο καθένας μας, ατομικά, να φέρει την αλλαγή, η ίδια έκθεση αναφέρει πως τα ανθυγιεινά διατροφικά μας γούστα είναι η μεγαλύτερη αιτία επιβάρυνσης της υγείας μας, έχοντας ξεπεράσει ακόμη και το κάπνισμα ως την κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών και λιγότερων ζωικών προϊόντων θα μπορούσε να αποτρέψει από 10,9 έως 11,6 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις παγκοσμίως.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…