12 ψέματα που υποσυνείδητα πιστεύετε και σας κρατούν «κολλημένους»

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Τα περισσότερα πρωινά ξυπνάω γεμάτη ευγνωμοσύνη και χαρά γι’ αυτή την ατελή και όμορφη ζωή μου. Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο τυχερή είμαι που συνδέομαι με γυναίκες σε όλο τον κόσμο, έχω χώρο για να ασχολούμαι και να διαβάζω, μια οικογένεια που αγαπώ και την ευκαιρία να χρησιμοποιώ τα χαρίσματά μου για να ενθαρρύνω και να διδάσκω σε καθημερινή βάση.

Πριν από λίγο καιρό, όμως, ζούσα κολλημένη. Φοβόμουν να γράψω, να δοκιμάσω νέα πράγματα, να ρισκάρω.

Ήμουν παραγωγική και πολυάσχολη, αλλά δεν εμφανιζόμουν πλήρως στη ζωή ούτε έκανα το βαθύτερο έργο μου στον κόσμο. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο ότι δεν είχα μάθει ακόμα να εξετάζω και να αμφισβητώ τις σκέψεις μου.

Το θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου, αλλά η επιλογή να εμφανιστούμε ακόμα και όταν φοβόμαστε.

Με παρόμοιο τρόπο, το να ζεις μια ζωή με σκοπό δεν σημαίνει να έχεις τη ζωή σου μελετημένη ή να αισθάνεσαι πάντα σίγουρος, αλλά να επιλέγεις να ζεις ξύπνιος και με πρόθεση σε κάθε σου βήμα.

Επιλέγω να ζω με σκοπό.

Όταν αποφασίζουμε να προχωρήσουμε και να χαράξουμε μία ζωή μακριά από την πεπατημένη ή  πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις βασικές μας αξίες και τις υψηλότερες προτεραιότητές μας, η αντίσταση τείνει να εμφανίζεται. Η σύγκριση και η τελειομανία διεκδικούν επιθετικά την προσοχή μας. Επιπλέον, ο φόβος πλέκει ανεπαίσθητα ψέματα ή μισές αλήθειες για να μας αποσπάσει την προσοχή και να μας βυθίσει στον εφησυχασμό.

Πρέπει να ξυπνήσουμε τις σκέψεις που πιστεύουμε σχετικά με την αξία μας και την ικανότητά μας να κάνουμε δύσκολα πράγματα, ώστε να μπορούμε να διαχωρίσουμε το γεγονός από τη φαντασία, να αμφισβητήσουμε τα ψέματα και να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά με χαρά και στοχευμένα.

Διαβάστε επίσης: Αλήθειες για το ψέμα – ψυχικό και σωματικό κόστος

Αμφισβητήστε αυτά τα ψέματα για μια ζωή με στόχους:

 1. Το όνειρό μου είναι αδύνατο. Είναι πολύ μεγάλο και θα πάρει πολύ χρόνο.

Όταν υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του πού βρισκόμαστε και αυτού που θέλουμε, μπορεί να νιώσουμε απίστευτα αποθαρρυμένοι και να σκεφτούμε «Πώς θα φτάσω εκεί; Πώς θα πραγματοποιήσω το όνειρό μου;».

Να είστε πρόθυμοι να γίνετε αρχάριοι και να σπάσετε αυτό το μεγάλο όραμα σε μικρο-βήματα και να το δείτε πιο μακροπρόθεσμα – αν αξίζει να το πετύχετε, τότε αξίζει να δουλέψετε αργά και σταθερά. Χτίζουμε μια αίσθηση ικανότητας καθώς βιώνουμε μικρές νίκες εστιάζοντας σε μικρά, συνεπή, σκόπιμα βήματα. Το μεγαλύτερο και το γρηγορότερο δεν είναι πάντα καλύτερες ιδιότητες.

 1. Ποτέ δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ ή να συμβαδίσω.

Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αλήθεια – αν η δουλειά σας ήταν να αναμετρηθείτε ή να συμβαδίζετε με όλους τους άλλους. Ωστόσο, η δουλειά σας είναι να πραγματοποιήσετε το μοναδικό σας όραμα και να χτίσετε μια ζωή «στα μέτρα σας». Η τελειομανία θα μας αποτρέψει από την προσπάθεια, αλλά μπορούμε να ξεφύγουμε από την ανάγκη η ζωή ή το όνειρό μας να μοιάζει ακριβώς με έναν τρόπο και να επιλέξουμε να μείνουμε ανοιχτοί στη χαρούμενη δυνατότητα.

Ναι, μπορεί ποτέ να μην «συγκρίνεστε ή να συμβαδίζετε» με κανέναν άλλον, αλλά μπορεί να χτίσετε μια χαρούμενη, στοχευμένη ζωή που θα είναι πολύ πέρα από ό,τι θα μπορούσατε να ελπίζετε ή να φαντάζεστε, απλά και μόνο επειδή προχωρήσατε.

 1. Έχω ξαναπροσπαθήσει και έχω αποτύχει. Οπότε γιατί να ασχοληθώ τώρα;

Όταν αφαιρούμε την κρίση και τη ντροπή από τη συζήτηση, βλέπουμε όλες τις εμπειρίες της ζωής μας ως χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελός μας. Κανείς μας δεν θα περάσει τη ζωή αλώβητος. Δεν είναι ντροπή να πέφτεις. Γι’ αυτό ξανασηκωθείτε!

Κάθε μέρα είναι μια νέα αρχή για να επιλέξουμε ποιοι και πώς θα είμαστε στον κόσμο. Το να αλλάζουμε πορεία και να μαθαίνουμε από την εμπειρία της ζωής είναι σημάδι σοφίας, οπότε  εμψυχώστε τον εαυτό σας και φτιάξτε ένα νέο σχέδιο δράσης.

 1. Είμαι απατεώνας, ψεύτικος και επινοώ τα πράγματα κατά τη διάρκεια της ζωής μου.

Αν αυτό είσαι εσύ, γιόρτασε! Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεσαι στην αρένα. Όλοι τα φτιάχνουμε καθώς προχωράμε και αντί αυτό να είναι ντροπιαστικό, είναι καταπληκτικό. Αυτή η ζωή είναι μια τρελή, όμορφη, ακατάστατη περιπέτεια για όσους μπαίνουν σε αυτήν μέρα με τη μέρα. Δεν υπάρχουν βεβαιότητες – ούτε εγγυήσεις – μόνο στιγμιαίες ευκαιρίες.

12_psemata_pou_uposeinhdeita_pisteuete_pou_sas_kratoun_kollimenous

Τα λάθη πρέπει να γίνονται και να μαθαίνουμε από αυτά κάθε μέρα. Όπως λένε ο Marc και ο Angel στο μπεστ σέλερ των New York Times: «Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι αρχάριος. Κανείς δεν ξεκίνησε σπουδαίος. Κάντε το καλύτερο που μπορείτε μέχρι να μάθετε καλύτερα. Και μόλις μάθετε καλύτερα, κάντε λίγο καλύτερα».

 1. Κάθε φορά που δοκιμάζω κάτι καινούργιο, είμαι δυνατός/-ή για λίγες εβδομάδες και μετά πέφτω από το βαγόνι.

Αυτό είναι ένα πραγματικά συνηθισμένο πρόβλημα που συχνά μπορεί να επιλυθεί επιλέγοντας μια νοοτροπία «όλα ή τίποτα». Η υιοθέτηση μιας πιο βιώσιμης προσέγγισης της ζωής και των στόχων μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε στην πορεία. Μπορούμε να χτίσουμε καθημερινούς, εβδομαδιαίους και ετήσιους στόχους που είναι βιώσιμοι και μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι.

Μπορούμε να θυμόμαστε ότι οι περίοδοι ανάπαυσης είναι απαραίτητες για την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Μπορούμε να μάθουμε να μην τρέχουμε μακριά όταν τα πράγματα μας φαίνονται δύσκολα. Και μπορούμε να εξασκηθούμε στο να καταλαγιάσουμε την ένταση της τελειομανίας που μας υπαγορεύει ότι η επιτυχία είναι «όλα ή τίποτα».

 1. Όλοι οι άλλοι έχουν καταλάβει πώς να ενηλικιώνονται – κάτι δεν πάει καλά με μένα.

Η ζωή είναι ακατάστατη για όλους μας. Ο καθένας μας είναι μοναδικά προικισμένος και θα μας παρουσιαστούν προκλήσεις και ευκαιρίες για να ξεδιπλωθούμε και να αναπτυχθούμε.

Ενώ η σύγκριση ψιθυρίζει ότι όλοι οι άλλοι πλέουν ομαλά μέσα στη ζωή, αυτό σπάνια ισχύει- αυτό που είναι πιο πιθανό να ισχύει είναι ότι βλέπετε μόνο ένα μικρό μέρος της πλήρους, πολύπλοκης ζωής των άλλων ανθρώπων. Και ούτως ή άλλως, η δουλειά σας είναι να έχετε τα μάτια σας στραμμένα στο δικό σας μονοπάτι και να χτίζετε και να κατασκευάζετε με επιμονή τη ζωή που επιθυμείτε.

 1. Μπορεί να με απορρίψουν ή να με κοροϊδέψουν.

Δεν θα σας συμπαθήσουν όλοι ή δεν θα σας χειροκροτήσουν. Μπορεί να σας απορρίψουν κάποιες φορές και η δουλειά σας δεν είναι για όλους. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ακόμη και εντελώς κακοί. Ωστόσο, να μια θεμελιώδης αλήθεια που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για μια ζωή με σκοπό: δεν είναι δουλειά τους να σας συμπαθήσουν. Είναι δική σας.

Δουλειά σας είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας, να φέρεστε στον εαυτό σας σαν να έχετε σημασία και να ενεργείτε ως η μεγαλύτερη μαζορέτα σας. Όταν αποφασίζουμε να συμπαθήσουμε τον εαυτό μας, διαπιστώνουμε ότι δεν αποζητούμε την εξωτερική επιβεβαίωση με τον ίδιο τρόπο που κάποτε το κάναμε, επειδή είμαστε ξεκάθαροι για το ποιοι είμαστε – συμπεριλαμβανομένων των δυνατών και αδύναμων σημείων μας – και για το πού πηγαίνουμε.

 1. Δεν είμαι έτοιμος ακόμα.

Βρίσκουμε τον δρόμο μας βγαίνοντας έξω και λερώνοντας τα χέρια μας. Χρειάζεστε πραγματικά ένα ακόμη μάθημα, ένα ακόμη βιβλίο, ένα ακόμη διαδικτυακό σεμινάριο ή επιτρέπετε στο φόβο να σας κρατάει κρυμμένους; Όταν βγαίνουμε στο λίγο φως που έχουμε, μαθαίνουμε αυτά που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να μάθουμε από την παθητική ανάγνωση ή την παρακολούθηση του τι κάνουν οι άλλοι.

12_psemata_pou_uposeinhdeita_pisteuete_pou_sas_kratoun_kollimenous

Αντιμετωπίζουμε τόσο προκλήσεις όσο και απόλαυση που δεν θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε για τον εαυτό μας. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα είμαστε «πλήρως έτοιμοι» και αναμφίβολα θα αλλάξουμε πορεία καθώς προχωράμε – αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο, υπέροχο μέρος του ταξιδιού. Η ατελής δράση θα σας πάει μακριά.

 1. Δεν φτάνουν όλοι στην επιτυχία. Γιατί να είμαι ένας από τους λίγους εκλεκτούς;

Η διαμόρφωση μιας ζωής με σκοπό απαιτεί τον ορισμό (και τον συνεχή επαναπροσδιορισμό) της επιτυχίας για τον εαυτό μας. Είναι αυστηρά ένας αριθμός που μπορείτε να μετρήσετε ή περιλαμβάνει μια ολιστική αίσθηση του πώς θα περνάτε τις μέρες σας;

Όταν κατέχουμε την αλήθεια για το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε αντί να κυνηγάμε τις ιδέες των άλλων για την «επιτυχία», είναι πολύ πιο πιθανό να βρούμε το δρόμο μας. Και ας πούμε ότι το ακριβές όραμά σας για την επιτυχία δεν υλοποιείται: αυτό μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, αλλά μπορείτε να αγαπήσετε τον εαυτό σας πραγματικά, να αλλάξετε πορεία και να συνεχίσετε να εμφανίζεστε.

 1. Ο σύντροφός μου/η οικογένειά μου/οι φίλοι μου θα με περάσουν για τρελό/-ή.

Αφήστε τους άλλους ανθρώπους να είναι υπεύθυνοι για τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα. Εσείς αναλάβετε την ευθύνη για τα δικά σας. Αν και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εξετάζουμε ποιους έχουμε επιτρέψει στον εσωτερικό μας κύκλο και αν αξίζουν να βρίσκονται εκεί, ακόμη και άνθρωποι που μας αγαπούν μπορεί να μιλούν από φόβο ή περιορισμένο όραμα ή να νιώθουν ότι πυροδοτούνται όταν επιθυμούμε αλλαγή στη ζωή μας. Κάποιες φορές χρειάζεται να αναζητήσουμε υποστήριξη έξω από τον οικογενειακό και φιλικό μας κύκλο. Να είστε σοφοί σχετικά με το ποιους επιτρέπετε να μιλούν στη ζωή σας και να θυμάστε να υποστηρίζετε επίμονα αυτό που θέλετε και χρειάζεστε.

 1. Έχω πραγματικούς περιορισμούς στη ζωή μου. Δεν είναι λογικό να προσθέσω κάτι ακόμη στο πρόγραμμά μου ή να ταράξω τα νερά.

Πολλοί από εμάς ζούμε με πολύ πραγματικούς περιορισμούς στη ζωή μας (άγχος, χρόνιος πόνος, μια κατάσταση υγείας, περιορισμένος χρόνος ή υποστήριξη). Είναι υγιές να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με τις περιστάσεις μας και στη συνέχεια να παραδεχόμαστε ότι έχουμε πάντα τη δυνατότητα να επιλέγουμε την αντίδρασή μας. Είναι δυνατόν να χτίσουμε μια ζωή που να τιμά τη σύνδεσή μας και τις συγκεκριμένες ανάγκες της υγείας μας και παρόλα αυτά να βγούμε έξω και να κάνουμε δύσκολα πράγματα.

Ο καθένας μας είναι ένα πολύπλοκο κουβάρι δύναμης και αγώνα και η ζωή μου δεν πρέπει να είναι ακριβές αντίγραφο της δικής σας. Τέλος, ποτέ δεν απογοητεύτηκα όταν εμπιστεύτηκα το ένστικτό μου ή τη διαίσθησή μου σε μικρά βήματα, αντί να αφήσω τη λογική ή τη λογική και μόνο να κυριαρχήσει πλήρως.

 1. Θα έπρεπε να ανταποκριθώ στις δυνατότητές μου.

Απελευθερώστε την πίεση ή την προσδοκία να ζείτε σύμφωνα με τις δυνατότητές σας και επικεντρωθείτε στο να ζείτε σύμφωνα με το σκοπό σας. Το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να το κάνουμε. Κάνετε τη δύσκολη δουλειά για να εντοπίσετε τις βασικές σας αξίες και το πώς θέλετε να αισθάνεστε καθώς περπατάτε μέσα στις μέρες σας. Ακούστε τι πραγματικά θέλετε και τι εκτιμάτε και δώστε περισσότερη σημασία σε αυτό παρά σε όλη τη φλυαρία γύρω σας. Εμείς αποφασίζουμε πώς θα πορευτούμε μέσα σε αυτές τις σύντομες ζωές μας. Ας επιλέξουμε με σύνεση.

Τώρα, είναι η σειρά σας…

Η σύγκριση, η τελειομανία και ο φόβος μπορεί να είναι ύπουλοι σε όλους τους τρόπους που εμφανίζονται στη ζωή μας. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να ξυπνήσουμε από τα ψέματα που σκαρώνουν και να μην τους επιτρέψουμε να μας εμποδίσουν να κάνουμε τη δουλειά που νιώθουμε ότι καλούμαστε να κάνουμε ή να αγαπήσουμε  τον εαυτό μας.

Σε έναν θορυβώδη κόσμο γεμάτο δυνατότητες και λαμπερά πράγματα χρειάζεται δουλειά για να σκάψουμε και να αποκαλύψουμε αυτό που θέλουμε και χρειαζόμαστε περισσότερο, να βάλουμε παρωπίδες και αργά αλλά σταθερά να χτίσουμε χαρούμενες και ζωές με στόχους, τις οποίες  φτιάχνουμε μόνοι μας.

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.