12 πράγματα που κάνουν οι πετυχημένοι εκπαιδευτικοί

Συντάκτης: Αλίκη Μαυράκη

Αν σκέφτεστε να γίνετε εκπαιδευτής ή δάσκαλος, αν είστε ήδη εκπαιδευτικός και αναζητάτε τρόπους βελτίωσης, το άρθρο απευθύνεται σε εσάς. Η εκπαίδευση δεν είναι απλή υπόθεση. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να είναι ενδιαφέρουσα, ακόμη και συναρπαστική. Πώς; Με υπομονή και προσήλωση.

Οι στρατηγικές ευτυχώς είναι άπειρες. Παρακάτω παρουσιάζονται μόλις 12 που μπορεί κάποιος δάσκαλος-ή δυνάμει δάσκαλος-να υιοθετήσει. 

Ιδού τα 12 μυστικά του πετυχημένου δασκάλου.

 1. Πιστέψτε στις Δυνάμεις των Μαθητών σας

Η επιτυχία του δασκάλου είναι συνυφασμένη με την επιτυχία των μαθητών του. Πάντα να έχετε μεγάλες προσδοκίες από τους μαθητές, να τούς ωθείτε να αξιοποιούν  τις δυνάμεις τους και να τους υποστηρίζετε αδιάλειπτα.

Ακόμη και όταν αποτύχουν, ενθαρρύνετέ τους να προσπαθήσουν περισσότερο και να δουλέψουν πιο προσηλωμένα. Γνωρίζοντας ότι έχουν τη στήριξή σας, θα έχουν περισσότεροι δύναμη να επιδιώξουν τους στόχους τους.

Οι μαθητές θα κάνουν τα πάντα για να επιβεβαιώσουν την πίστη που τούς δείχνει ο δάσκαλός τους.

12 πράγματα που κάνουν οι πετυχημένοι εκπαιδευτικοί

 1. Να Μαθαίνετε Διαρκώς

Η βαθιά και εκτεταμένη γνώση του αντικειμένου είναι απαραίτητη στην επιτυχία του δασκάλου. Είναι αλήθεια ότι και οι πιο επιτυχημένοι δάσκαλοι δεν τα ξέρουν όλα. Όσα περισσότερα γνωρίζει ωστόσο ένας δάσκαλος, τόσο καλύτερης ποιότητας μαθήματα θα παραδίδει και θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα στους μαθητές του.

Η μάθηση δεν σταματά ποτέ και αυτό είναι βασική αρχή στη ζωή ενός δασκάλου. Η γνώση και η αυθεντία πάνε μαζί.

 1. Χιούμορ και Ενέργεια

Οι μαθητές νιώθουν πιο άνετα κοντά σ’ έναν δάσκαλο με ενέργεια και χιούμορ. Η νοοτροπία του δασκάλου είναι το παν. Να χαμογελάτε, και να μην ξεχνάτε το χιούμορ στη διδασκαλία. Μεριμνήστε ώστε οι μαθητές σας να μην φοβούνται να σας προσεγγίσουν.

 1. Αγαπήστε το Ρίσκο

Η επιτυχία ακολουθεί το ρίσκο. Οι μαθητές παρατηρούν την κάθε σας κίνηση: αν βλέπουν ότι εσείς δεν φοβάστε ν’ αναλάβετε ένα ρίσκο, παίρνοντας πρωτοβουλίες, το ίδιο θα κάνουν και εκείνοι. Το περιβάλλον που επιτρέπει την ελευθερία της έκφρασης, μέσα στο οποίοι οι κανόνες γίνονται ευέλικτοι, είναι ένα περιβάλλον υγιούς μάθησης όπου οι μαθητές ενθαρρύνονται στην εξερεύνηση, την καλλιέργεια της ανάληψης πρωτοβουλίας και εντέλει, την επιτυχία.

 1. Δημιουργικότητα και Πρωτοτυπία

Επιλέξτε δημιουργικές στρατηγικές μάθησης, που να αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών. Βάλτε στόχο κάθε σας μάθημα να είναι ενδιαφέρον. Έτσι η μαθητική εμπειρία θα είναι ενδιαφέρουσα, οι μαθητές θα συμμετέχουν και θα θυμούνται, ενώ θα ανυπομονούν για το επόμενο μάθημα μαζί σας.

12 πράγματα που κάνουν οι πετυχημένοι εκπαιδευτικοί

 


Διαβάστε επίσης :Δάσκαλος-μαθητής: μια σχέση αλληλοκατανόησης


 1. Σταθερότητα και Αποφασιστικότητα

Η επιτυχία στη διδασκαλία προϋποθέτει σταθερότητα, συνοχή και αποφασιστικότητα. Κρατήστε τον λόγο σας, σεβαστείτε τους κανόνες που έχετε θέσει. Αποφύγετε κατευναστικές συμπεριφορές και φυσικά, την ευνοιοκρατία.

 1. Ενημέρωση και Πληροφόρηση

Κάθε δάσκαλος αναγνωρίζει την αξία της ενημέρωσης γύρω από τις εκπαιδευτικές εξελίξεις, τα νέα της εκπαίδευσης, τις τεχνολογικές πρωτοπορίες. Μοιραστείτε τα ενδιαφέροντα νέα με τους μαθητές σας και εντάξτε τους στην μαθησιακή εμπειρία.

Η συμπερίληψή τους στον κόσμο της εκπαίδευσης θα καλλιεργήσει στους μαθητές το πάθος της έρευνας και της αναζήτησης πέρα από τα όρια της σχολικής τάξης. Επίσης, είναι πιθανότερο να επιλέξουν δραστηριότητες ενισχυτικές της μάθησης.

 1. Επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι ένα από τα ισχυρότερα εκπαιδευτικά εργαλεία. Είτε με τον μαθητή είτε με τον γονιό, ο διάλογος προάγει τη διασπορά της γνώσης και τις κρίσιμες για την πρόοδο του μαθητή παιδαγωγικές συμβουλές.

«Μία κρίσιμη δεξιότητα που διαμορφώνει ουσιαστικές σχέσεις, ενισχύει τη συνοχή της ομάδας, υποστηρίζει τους ρόλους ηγεσίας».

Πρώτο βήμα για να οδηγήσετε τους μαθητές σας στην επιτυχία είναι να προσελκύσετε την προσοχή τους. Μαθητές που δεν ακούν πραγματικά, δεν μαθαίνουν τα απαραίτητα για την ακαδημαϊκή τους πρόοδο.

Έπειτα, μέσα από την επικοινωνία, ενισχύετε τα κυριότερα σημεία και μηνύματα. Πράγματι, η αποτελεσματική επικοινωνία προάγει την μάθηση και την απομνημόνευση.

Προσαρμόστε τον ρυθμό και το ύφος σας και συντονίστε τη γλώσσα του σώματός σας. Διατηρήστε τη ζωντάνια της διάλεξης, ώστε οι μαθητές να συμμετέχουν ενεργά.

12 πράγματα που κάνουν οι πετυχημένοι εκπαιδευτικοί


Διαβάστε επίσης :Σεμινάρια Believe In You τον Νοέμβρη: “Ανακάλυψε τον επικοινωνιακό εαυτό σου”


 1. Ακούστε με Προσοχή Προσωπικά Ζητήματα που σας Εμπιστεύονται

Η αποτυχία σε ένα τεστ ή μία εξέταση δεν είναι πάντα αποτέλεσμα ελλιπούς μελέτης. Εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να έχουν οδηγήσει σ’ αυτήν. Οι επιτυχημένοι δάσκαλοι μεριμνούν συνολικά για τον μαθητή, αφιερώνουν χρόνο στη συζήτηση μαζί του και τη συμβουλευτική.

Προσεγγίστε τους πάντα με ευαισθησία, σαν να είναι το δικό σας παιδί. Είναι σπουδαίο να νιώθουν οι μαθητές ότι έχουν έναν έμπιστο και υπεύθυνο ενήλικο.

 1. Συνάφεια με το Εκπαιδευτικό Υλικό

Ενισχύστε τη διδασκαλία με eBooks, πηγές από το διαδίκτυο, θέματα περασμένων ετών, κάθε τι που μπορεί να είναι χρήσιμο στην μελέτη των μαθητών. Αποφύγετε την άσκοπη υπερφόρτωση, μπορεί να οδηγήσει τους μαθητές σε εξάντληση, παρακωλύοντας την μάθηση.

 1. Παρατηρητικότητα

Η προσωπική παρατήρηση κάθε μαθητή, η γνώση των δυνατών και των αδύναμων σημείων τους είναι κορυφαίας σημασίας για την επιτυχία της διδασκαλίας. Γνωρίζοντας τους μαθητές, θα υιοθετήσετε τον κατάλληλο τρόπο παρουσίασης, εφαρμόζοντας τις στρατηγικές που ενισχύουν τις δυνάμεις τους και τούς βοηθούν να υπερβούν τις αδυναμίες τους.

12 πράγματα που κάνουν οι πετυχημένοι εκπαιδευτικοί

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω, προϋπόθεση είναι η ρεαλιστική αξιολόγηση του  τμήματος συλλογικά και των μαθητών ατομικά. Η έγκαιρη αξιολόγηση και οι στοχευμένες ερωτήσεις είναι ιδανικός τρόπος για να θέστε επιτεύξιμους στόχους μάθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.


Διαβάστε επίσης :Δάσκαλος, το πρόσωπο που βοηθάει το μαθητή στην κατάκτηση της γνώσης


 1. Οι από Κοινού Στόχοι

Όπως διατυπώθηκε στην αρχή, η επιτυχία του δασκάλου είναι στενά συνυφασμένη  με την επιτυχία του μαθητή. Θέστε τους παιδαγωγικούς στόχους από κοινού με τους μαθητές σας και αφήστε τους ν’ αναλάβουν τα ηνία της μάθησης.

Η διδασκαλία είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά επαγγέλματα της κοινωνίας. Δάσκαλος μπορεί να είναι ο μέντοράς μας στην δουλειά, ένας ικανός προϊστάμενος, ένας έμπιστος συνάδελφος. Ενέχει περισσότερες δυσκολίες από όσες μπορεί κάποιος να διακρίνει: άπειρες ώρες προετοιμασίας, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, οξυμένη παρατηρητικότητα, αναστοχασμός, είναι λίγες από τις αναγκαίες δεξιότητες του καλού δασκάλου. Ένα είναι βέβαιο, με τη διδασκαλία θα έχεις πάντα κάτι πολύ ενδιαφέρον να κάνεις: να ανακαλύψεις τον μαθητή και τον εαυτό σου. 

Μετάφραση-επιμέλεια από το πρωτότυπο άρθρο

Συντάκτης: Αλίκη Μαυράκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.