12 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της πνευμονίας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η Παγκόσμια ημέρα κατά της πνευμονίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO). Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά της Παιδικής Πνευμονίας (Global Coalitition Against Child Pneumonia) δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2009 από τη σύμπραξη 125 μη κυβερνητικών οργανώσεων, κινημάτων πολιτών και κυβερνητικών οργανώσεων.

Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση όλων για την πνευμονία, η προώθηση της πρόληψης και της θεραπείας και η δημιουργία δράσης για την καταπολέμηση της ασθένειας. Οι άνθρωποι καλούνται να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου με τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα, να προσφέρουν εθελοντική εργασία ή να συνεισφέρουν μέσω δωρεάς.

Η πνευμονία είναι μια μορφή οξείας αναπνευστικής λοίμωξης που επηρεάζει τους πνεύμονες, καθιστώντας την αναπνοή επώδυνη και περιορίζοντας την πρόσληψη οξυγόνου. Η πνευμονία είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν ένας στους πέντε θανάτους παιδιών κάθε χρόνο οφείλονται στην πνευμονία. Επιπλέον, πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί μέσω εμβολίων, με αντιβιοτικά και με βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής.

Το 2015, το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών είναι λιγότερο από το μισό (43 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις νεογνών) από ό, τι ήταν το 1990 (91 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις νεογνών). Από τους 5,9 εκατομμύρια θανάτους, η πνευμονία ήταν υπεύθυνη για το 16% και η διάρροια ήταν υπεύθυνη για το 9%, καθιστώντας τις δύο ασθένειες από τους μεγαλύτερους δολοφόνους των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων παιδιών το 2015 μειώθηκε σε σύγκριση με το 2013 (6,4 εκατομμύρια), η συνολική συνεισφορά της πνευμονίας και της διάρροιας στους θανάτους παρέμεινε μάλλον σταθερή (15-16% για την πνευμονία και 9% για τη διάρροια) κατά τη διάρκεια των δύο ετών.

Η πραγματικότητα αυτή χρησιμεύει ως μια θλιβερή υπενθύμιση των εργασιών που πρέπει ακόμη να γίνουν και οι συνεχείς επενδύσεις που απαιτούνται για την επιτάχυνση του ρυθμού της προόδου στην μετά το 2015 εποχή.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…