12 λεπτά την εβδομάδα μας διατηρούν σε ευεξία

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

12 λεπτά την εβδομάδα μας διατηρούν σε ευεξίαΔεν χρειάζεται να «λιώσετε» στα γυμναστήρια για να μείνετε σε καλή φυσική κατάσταση. Μόλις με 12 λεπτά της ώρας, σε διάστημα μιας εβδομάδας, θα καταφέρετε να βελτιώσετε την υγεία σας. Το πόρισμα αυτό έβγαλε ομάδα του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τροντχάιμ.

Εάν τρεις φορές την εβδομάδα πραγματοποιείτε δυνατά τετράλεπτα γυμναστικής, όπως για παράδειγμα τρέξιμο σε διάδρομο, μπορείτε να αυξήσετε τη φυσική σας κατάσταση. Μάλιστα όσοι συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα παρατήρησαν σημαντικά αποτελέσματα. Υπέρβαροι εθελοντές, ακολούθησαν το πρόγραμμα για 10 εβδομάδες και κατάφεραν να αυξήσουν κατά 10% την πρόσληψη οξυγόνου στο σώμα τους, καθώς και μείωση αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης.

Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν 24 υπέρβαροι άνδρες, οι οποίοι κατάφεραν με την παραπάνω μέθοδο και αυξάνοντας τους ρυθμούς της καρδιάς κατά 90%, να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Τέτοια αποτελέσματα σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό.

12 λεπτά την εβδομάδα μας διατηρούν σε ευεξίαΩστόσο υπάρχουν και γιατροί, που εφιστούν στην προσοχή για τις έντονες ασκήσεις, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ο καθηγητής ιατρικής του Χάρβαρντ, δρ. Τόμας Λι, ανέφερε πως τα μικρά διαστήματα έντονης άσκησης για τους αγύμναστους ανθρώπους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή ή θανατηφόρα αρρυθμία κατά τη διάρκεια ή μετά την έκρηξη της άσκησης.

Από την πλευρά τους οι Νορβηγοί, επικροτούν τη συγκεκριμένη μέθοδο καθώς χρειάζεται ελάχιστο χρόνο. Σύμφωνα μάλιστα με παλιότερες μελέτες, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι ο πιο κοινός λόγος που οι άνθρωποι δεν γυμνάζονται. Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, ελπίζουν πως και οι πιο ανενεργοί άνθρωποι ίσως βρουν κίνητρο για να γυμναστούν.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr