12 απίθανες πληροφορίες για το παγώνι

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη

Ένα πουλί- σύμβολο εξουσίας και ομορφιάς, το ιερό πουλί της θεάς Ήρας στην ελληνικά μυθολογία, είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά και περήφανα πτηνά! Μάλλον δεν έχει άδικο που κορδώνεται διαρκώς…

Τα παγώνια είναι γνωστά για την ομορφιά, την περηφάνια και την «επιδειξιομανία» τους. Γνωρίζουν ότι είναι εντυπωσιακά και δεν σταματούν να το δείχνουν, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν  οι παροιμίες «καμαρώνει σαν το παγώνι», «φουσκώνει σαν το παγώνι» ή «κάνει σαν το παγώνι». Βεβαία οι παροιμίες αυτές έχουν απόλυτα ειρωνικό τόνο και χρησιμοποιούνται για ανθρώπους που «νομίζουν» ότι είναι κάτι, κορδώνονται και επιδεικνύουν την δήθεν ανωτερότητά τους.

Στο άρθρο μας μαθαίνουμε απίθανες πληροφορίες για τον πιο εντυπωσιακό εκπρόσωπο της οικογένειας των Φασιανιδών (Phasianidae) της τάξης των ορνιθόμορφων που σχετίζεται στενά με άλλα είδη πτηνών όπως οι φασιανοί, τα ορτύκια, η γαλοπούλα και η κότα, αλλά κρατάει τα σκήπτρα ομορφιάς και… ακαταστασίας στην συνομοταξίας του.

 1. Κάθε φύλο έχει ξεχωριστή ονομασία

Στα αγγλικά μάθαμε ότι το όνομά τους είναι Peacock αλλά τεχνικά αυτό είναι λάθος διότι το κάθε φύλο έχει διαφορετική ονομασία. Το αρσενικό παγώνι ονομάζεται Peacock, το θηλυκό παγώνι ονομάζεται Peahen ενώ Peafowl είναι το γενικό όνομα των παγωνιών. Τα μικρά των παγωνιών ονομάζονται Peachicks.

 1. Κάθε φύλο έχει διαφορετικά χρώματα

Το αρσενικό παγώνι έχει πολύχρωμη εμφάνιση με παρδαλά χρώματα στα φτερά του ενώ το θηλυκό τείνει να εμφανίζει ουδέτερα χρώματα στα φτερά του.

 1. Υπάρχουν τρία βασικά είδη

Υπάρχουν τρία βασικά είδη το μπλε, το πράσινο και το παγώνι του Κονγκό. Το μπλε ή το Ινδικό παγώνι είναι το πιο κοινό είδος παγωνιού και μπορεί να βρεθεί σ’ όλο τον κόσμο. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός μπλε παγωνιών βρίσκεται κυρίως στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Το πράσινο παγώνι βρίσκεται στην νοτιοανατολική Ασία και πιο συγκεκριμένα στο νησί Ιάβα και τη Μιανμάρ (Βιρμανία) ενώ το παγώνι του Κονγκό βρίσκεται στην Αφρική και συγκεκριμένα στα τροπικά δάση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Υπάρχουν βέβαια και αλλά είδη όπως τα υβριδικά παγώνια (ένας συνδυασμός πράσινων και μπλε), τα αλμπίνο παγώνια και τα λευκά παγώνια (που είναι εξαιρετικά σπάνια).

 1. Στα παγώνια όλο το εφέ είναι η ουρά τους

Αυτό που κάνει τα παγώνια μοναδικά είναι η μεγάλη τους ουρά, με τα ιριδίζοντος χρωματισμού φτερά της. Όταν ανοίγουν την ουρά τους είναι σαν να ανοίγει μια βεντάλια. Τα παγώνια έχουν μια τεράστια ουρά που έχει κηλίδες, οι οποίες μοιάζουν με μάτια. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα σε ύψος και βάρος, λόγω της ουράς γνωστής και ως «τρένο». Η ουρά δεν αποτελείται μόνο από φτερά αλλά και από επιμήκεις καλύμματα πάνω στην ουρά. Επίσης, και τα δύο φύλα έχουν μια κορυφή στο κεφάλι.

 1. Φωνάζουν και παράγουν ήχους με την ουρά τους

Τα παγώνια, θηλυκά και αρσενικά, είναι φωνακλάδικα! Βγάζουν πολύ τσιριχτές κραυγές, οι οποίες μπορούν να ακουστούν σε μεγάλη απόσταση. Τα αρσενικά παγώνια παράγουν ήχους και την με την ουρά τους αλλά οι συγκεκριμένοι ήχοι δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από τον άνθρωπο.

 1. Είναι παμφάγα

Τα παγώνια τρώνε πραγματικά τα πάντα! Τρέφονται με λαχανικά, φρούτα, ρίζες, δημητριακά, ζωοτροφές, έντομα, σκουλήκια, σαύρες, φίδια και πολλά άλλα. Χρειάζονται πολλή πρωτεΐνη για να διατηρήσουν την υγεία, την ανάπτυξη και την δύναμη των φτερών τους. Και φυσικά, χρειάζονται φρέσκο νερό ανά πάσα στιγμή.

 1. Μπορούν να γίνουν καλοί προστάτες

Όσοι εκτρέφουν παγώνια ή τα έχουν σαν κατοικίδια έχουν να πουν ότι είναι καλοί προστάτες διότι προειδοποιούν τους ανθρώπους. Τα παγώνια μόλις ακούσουν έναν παράξενο ήχο αμέσως φωνάζουν, διότι διαισθάνονται τον κίνδυνο. Επιπλέον, όσοι έχουν μεγάλες φάρμες έχουν και παγώνια διότι «καθαρίζουν» φυσικά την περιοχή. Τα παγώνια, όπως είπαμε και πριν, τρέφονται με έντομα, τρωκτικά και είναι άριστοι κυνηγοί φιδιών.

 1. Το κρέας και τα αυγά παγωνιών μπορούν να καταναλωθούν

Εκτός από περιοχές της Ασίας που το κυνήγι και η κατανάλωση παγωνιών είναι παράνομη, στην Αμερική και την Ευρώπη η κατανάλωση παγωνιών επιτρέπεται. Όσο αναφορά το κρέας των παγωνιών θεωρείται γκουρμέ μεζές αλλά εξαιρετικά σπάνιος και αρκετά ακριβός. Σύμφωνα μ’ αυτούς που το έχουν δοκιμάσει, η γεύση μοιάζει πολύ με κρέας γαλοπούλας, το κρέας είναι τρυφερό και έχει διάφορα θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη,  πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες.

Τα αυγά των παγωνιών

Όσον αφορά τα αυγά των παγωνιών είναι και αυτά πολύ ακριβά. Όσοι τα δοκίμασαν αναφέρουν ότι είναι πεντανόστιμα. Μοιάζουν πολύ με τα αυγά κότας αλλά έχουν κάποιες διαφορές. Για παράδειγμα, τα αυγά των παγωνιών έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ο κρόκος τους είναι πιο γλυκός και σε αναλογία μεγαλύτερη από το ασπράδι.

 1. Είναι πολύ δραστήρια και ακατάστατα

Είναι αεικίνητα ζώα. Θέλουν συνεχώς να τριγυρνάνε, να εξερευνούν και να αναζητούν οποιονδήποτε πιθανό κίνδυνο, καθώς έχουν πολύ καλή την αίσθηση της ακοής. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουν συγκεκριμένο μέρος που κάνουν την ανάγκη τους και χρειάζονται πολύ καλό καθάρισμα για να μην μυρίζουν άσχημα.

 1. Χρειάζονται χώρο (για πολλούς λόγους)

Πρώτον, κινούνται συνεχώς οπότε θέλουν άνεση και αρκετό χώρο. Δεν μπορούν να μείνουν έγκλειστα σ’ ένα μικρό μέρος. Δεύτερον, τα παγώνια μπορούν να περάσουν πάνω από τοίχους, καθώς ορισμένα παγώνια πετάνε, και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σ’ άλλες ιδιοκτησίες. Τρίτον, τσιρίζουν αρκετά και αυτό μπορεί να εκνευρίσει ιδιαίτερα τους γείτονες.

 1. Τα παγώνια ως κατοικίδια

Τα παγώνια μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα στοργικοί με τους ιδιοκτήτες τους. Όταν ένα παγώνι μεγαλώσει από πολύ μικρό με ανθρώπους μέσα σε μια φάρμα, μπορεί να αναπτύξει ιδιαίτερη αγάπη για τους ιδιοκτήτες του και να τους είναι πιστό. Επιπλέον, τα παγώνια είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμα σε μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Δεν έχουν ιδιαίτερες τροφικές απαιτήσεις, προστατεύουν το μέρος και χρειάζονται ένα βασικό χώρο για να ζήσουν.

 1. Η σχέση τους με τα άλλα ζώα

Τα παγώνια τα πηγαίνουν συνήθως αρκετά καλά με ζώα της φάρμας. Δεν είναι επιθετικά και θα ξεσπάσουν μόνο αν νιώσουν ότι απειλούνται. Παρόλα αυτά δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις με άγρια ζώα (όπως τίγρεις, λιοντάρια), με τις γάτες αλλά και με σκύλους. Τα παγώνια και τα σκυλιά δεν μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο. Πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη.

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.