11 ναυάγια – μνημεία στην Ελλάδα που μπορεί να επισκεφτεί κανείς από κοντά κάνοντας κατάδυση!

Συντάκτης: Flowmagazine

Αν αγαπάς τις καταδύσεις και να εξερευνείς τον βυθό της θάλασσας αυτά τα 11 ναυάγια- μνημεία σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Έντεκα ναυάγια-μνημεία περιμένουν τους επισκέπτες τους κάτω από την επιφάνεια του νερού για να τους διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες. Αν αγαπάς τις καταδύσεις και να εξερευνείς τον βυθό της θάλασσας αυτά τα 11 ναυάγια- μνημεία σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε τη σχετική λίστα με τα ναυάγια που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία έπειτα και από την τεκμηρίωσή τους από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, στα συγκεκριμένα ναυάγια «επιτρέπεται η κατάδυση, αποκλειστικά και μόνο εξωτερικά και περιμετρικά αυτών και απαγορεύεται ρητώς η κατάδυση με διείσδυση στο εσωτερικό τους» Η διείσδυση στο εσωτερικό ενός ναυαγίου επιτρέπεται μόνο με απόφαση των Υπηρεσιών του Υπουργείου, αποκλειστικά και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς,

Οι φίλοι των καταδύσεων και της ιστορίας μπορούν να επισκεφθούν τα εξής ναυάγια:

1) Υπερωκεάνιο Βρετανικός (HMHS Britannic) στην Κέα

2) Υπερωκεάνιο S/S Burdigala στην Κέα

3) Τροχοφόρο ατμόπλοιο ΠΑΤΡΙΣ, στην Κέα

4) Φορτηγό ατμόπλοιο ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΙΤΑ στη Μήλος

5) Φορτηγό ατμόπλοιο ΣΙΦΝΟΣ, στη Μήλο

6) Ατμόπλοιο MINNEWASKA, στο Μαράθι Κρήτης

7) Ναυάγιο ΜΥΤΙΛΗΝΗ, Όρμος Κύψας στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

8) Ναυάγιο στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής,

9) Τσιμεντόπλοιο, SS CRETELAND, στον Αγ. Γεώργιο Ευβοίας

10) Τσιμεντόπλοιο PIONEER I, στις Λιχάδες Ευβοίας

11) Ατμόπλοιο VOLOS ύφαλος Λευτέρης, μεταξύ Πηλίου και Σκιάθου

Για τις καταδύσεις αναψυχής σε ναυάγια προβλέπεται ειδική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ενημερώνουν την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eea-shipwrecks@culture.gr τα προβλεπόμενα στοιχεία, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την διενέργεια της κατάδυσης.

Οι καταδυόμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επέμβαση, άρα και την επαφή, τη φθορά ή την αλλοίωση των ναυαγίων. Επίσης απαγορεύεται η συλλογή, αποκομιδή ή και απλή μετακίνηση οποιονδήποτε  κινητών πραγμάτων που ευρίσκονται σε αυτά ή στον πυθμένα ή το βυθό γύρω από αυτά.

Επιπλέον δεν επιτρέπεται η έρευνα με σκοπό την αποκάλυψη κινητών αντικειμένων τόσο στο χώρο του ναυαγίου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του και τα οποία πιθανώς συνδέονται με αυτό.

Η λίστα των επισκέψιμων ναυαγίων αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ετοιμάζεται η απόδοση περισσότερων ναυαγίων, μόλις ολοκληρωθεί η τεκμηρίωση τους από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Πηγή 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…