11 λόγοι που κάνουν τη Νορβηγία την πιο χαρούμενη χώρα του κόσμου

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξετε τις βαλίτσες σας και να ταξιδέψετε μέχρι τη μακρινή Νορβηγία; Το σκανδιναβικό έθνος κατέχει την πρώτη θέση ως το πιο χαρούμενο μέρος που μπορεί να ζήσει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών United Nations 2017 World Happiness Report – η οποία αξιολογεί την αντικειμενική ευημερία μιας χώρας – η Νορβηγία πήδηξε πέρυσι από την τέταρτη στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω τη Σουηδία, τη Φιλανδία, την Ελβετία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει κάθε χρόνο τα ποσοστά ευημερίας βγάζοντας τις βαθμολογίες κατά μέσο όρο, βασισμένες σε έξι κριτήρια: εισόδημα, προσδόκιμο ζωής, κοινωνική μέριμνα, γενναιοδωρία, ελευθερία και εμπιστοσύνη. Φέτος η Νορβηγία συνέχισε την επιτυχημένη παρουσία των σκανδιναβικών χωρών στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πιο χαρούμενες χώρες στον κόσμο – ακόμη κι αν χαρακτηρίζονται από μεγάλους, ψυχρούς και σκοτεινούς χειμώνες.

«Φανταστείτε μία σκάλα με αριθμημένα σκαλιά από το 0 μέχρι το 10 στην κορυφή. Η κορυφή της σκάλας αντιπροσωπεύει τον καλύτερο δυνατό τρόπο ζωής για εσάς, ενώ το χαμηλότερο σκαλί αντιπροσωπεύει το χειρότερο δυνατό τρόπο ζωής για εσάς». Η ερώτηση είναι η εξής: «Σε ποιο σκαλί της σκάλας θα λέγατε πως βρίσκεστε αυτή τη στιγμή;» Σε αυτή ακριβώς την ερώτηση βρίσκεται το μυστικό της Νορβηγίας. Φαίνεται ότι η απάντηση αφορά – πέρα από την ασύλληπτη ομορφιά της – στην αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των κατοίκων και στη δημιουργία κρατικών προγραμμάτων για αυτούς που το έχουν ανάγκη. Οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ασφαλείς και ωφελούνται από μία κοινωνία στην οποία ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τους κατοίκους της Νορβηγίας τόσο ευτυχισμένους;

  1. Η χώρα είναι γεμάτη φιόρδ, βουνά και καταρράκτες. Ένα τοπίο γεμάτο εκπληκτικές εικόνες. Πώς γίνεται να μη ζηλεύεις κάτι τέτοιο;

  1. Ακόμη και οι πόλεις είναι όμορφες. Μικρά γραφικά ψαροχώρια; Όπου και να κοιτάξεις, κάθε εικόνα αξίζει μία φωτογραφική λήψη.

  1. Είναι εντυπωσιακή το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ο ήλιος δεν δύει ποτέ – στην κυριολεξία.

  1. Και θεαματική το χειμώνα. Χιονισμένα τοπία και άγρια φύση. Ένας συνδυασμός που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

  1. Τα Νορβηγικά τοπία δεν είναι απλώς μαγικά. Ασύλληπτες εικόνες που καταρρίπτουν όλα όσα είχες στο μυαλό σου και είναι ακόμη πιο ωραίες από τις φωτογραφίες.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…