11 κορυφαίες πλατφόρμες διδασκαλίας του 2022 – ΜΕΡΟΣ Α

Συντάκτης: Αλίκη Μαυράκη

Σας παρουσιάζουμε 11 από τις κορυφαίες πλατφόρμες διδασκαλίας που θα απογειώσουν το διαδικτυακό μάθημα. Μάθετε τα πάντα γι’αυτές!

Όλοι μπορούν να ανεβάσουν ένα ενημερωτικό βίντεο στο YouTube. Όμως η εμπεριστατωμένη ανάλυση, η δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης και προσοδοφόρας επιχείρησης εξακολουθεί να παραμένει πρόκληση και εγχείρημα για λίγους.

Παρακάτω παρουσιάζονται 11 από τις κορυφαίες δοκιμασμένες πλατφόρμες για την προώθηση διαδικτυακών μαθημάτων.

 1. Udemy: για την κυκλοφορία του πρώτου σας μαθήματος
 2. Skillshare: για τις δημιουργικές δεξιότητες
 3. Teachable: για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού σχολείου με προηγμένο marketing
 4. Podia: για την πώληση ψηφιακών προϊόντων και συνδρομή σε onlineυπηρεσίες
 5. Thinkific: για τη δημιουργία μαθημάτων από το μηδέν
 6. Kajabi: για την προώθηση μαθημάτων σε αυτόματη λειτουργία
 7. LearnWorlds: για τη δημιουργία διαδικτυακού σχολείου
 8. MightyNetwork: για τη δημιουργία μιας αμειβόμενης εκπαιδευτικής κοινότητας
 9. Pathwright: για πρακτικής φύσης μαθήματα
 10. Xperiency: για παιχνιδοποίηση των διαδικτυακών μαθημάτων
 11. Simplero: για τη διοίκηση της επιχείρησης

Οι πλατφόρμες αυτές είναι σχεδιασμένες ειδικά για επιχειρήσεις και ιδιώτες που επιδιώκουν να κερδίσουν από τα διαδικτυακά τους μαθήματα.

Βασικές κατηγορίες διαδικτυακών μαθημάτων

Τα διαδικτυακά μαθήματα χωρίζονται αδρά σε δύο κατηγορίες: στη διαδικτυακή αγορά μαθημάτων και σε λογισμικό σχεδιασμού μαθημάτων.

Στην πρώτη περίπτωση, την αγορά, το μάθημά σας προσφέρεται στο δυνάμει κοινό ως μία επιλογή μίας λίστας μαθημάτων. Ενώ μπορείτε να διαμορφώσετε την αρχική σελίδα προβολής, δεν μπορείτε να παρέμβετε στο περιεχόμενο των μαθημάτων.

Τα περισσότερα sitesπροσφοράς μαθημάτων παρέχουν την επιλογή κυκλοφορίας ενός δωρεάν μαθήματος, παρακρατώντας ένα ποσοστό από τις πωλήσεις. Βασικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα άντλησης από την υπάρχουσα βάση των μαθητών, αυξάνοντας τις πιθανότητες προβολής του μαθήματός σας ακόμη και αν είναι η πρώτη σας παράδοση διαδικτυακού μαθήματος.

Το λογισμικό μαθημάτων, από την άλλη, παρέχει πλήθος επιλογών εξατομίκευσης των μαθημάτων: μπορείτε να διαμορφώσετε τη δική σας προσωπική αρχική σελίδα, να οργανώσετε το περιεχόμενο σε μεγάλη γκάμα από μακέτες και να αξιοποιήσετε αναγκαία εργαλεία για την προώθηση των μαθημάτων σας.

Συνήθως, οι υπηρεσίες του λογισμικού μαθήματος προσφέρονται έναντι μηνιαίας αμοιβής, ενώ ορισμένες πλατφόρμες επιβάλλουν και χρέωση συναλλαγής.

Οι επιλογές σχεδιασμού μαθημάτων είναι ασφαλώς άπειρες. Αν η διδασκαλία είναι το πάθος σας, αν σας συναρπάζουν τα ψηφιακά εργαλεία μάθησης και οι δυνατότητες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ξεκινήστε να σχεδιάζετε το  μάθημά σας.

Η αξιολόγηση κάθε πλατφόρμας βασίζεται στα παρακάτω κριτήρια:

 • μακέτες περιεχομένου και δυνατότητες υποστήριξης οπτικοακουστικού υλικού, αρχείων PDFκαι εικόνων
 • δυνατότητα επεξεργασίας και εξατομίκευσης
 • βιώσιμη υποστήριξή τους από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
 • δυνατότητα αξιολογήσεων: κουίζ, εξετάσεις, πιστοποιήσεις
 • δυνατότητες προώθησης και πληρωμής

Αναλυτικά οι καλύτερες πλατφόρμες του 2022

 1. Udemy (Web, Android, iOS)

Ξεκινώντας ως MOOC (Massive Open Online Course), η Udemy είναι η πλατφόρμα για πάνω από 40 εκατομμύρια εγγεγραμμένους μαθητές και φιλοξενεί πάνω από 65 χιλιάδες εισηγητές.

Απαιτείται premiumεγγραφή. Από τη στιγμή που αυτή εγκριθεί, ο εισηγητής ακολουθεί απλά βήματα για τη δημιουργία του onlineμαθήματός του. Για την οργάνωση της ύλης, όλα τα μαθήματα έχουν διάρκεια 30 λεπτών, μαζί με το οπτικοακουστικό λεξικό. Προτείνεται εμπλουτισμός με κουίζ, εργασίες, ασκήσεις και ερωτήσεις κρίσεως.

ΓιατίUdemy; Για την ποικιλία δημιουργίας και προώθησης των μαθημάτων. Ο εισηγητής μπορεί να ζητήσει αξιολόγηση και ανατροφοδότηση.To Teach Hub της Udemy προσφέρει χρήσιμες συμβουλές. Ανάλογα με το marketing, το μάθημα κοινοποιείται μέσωemailή κοινοποίηση στα αποκλειστικά μέλη. Η Udemy παρακρατά μερίδιο επί των πωλήσεων.

Ένα εργαλείο της Udemyπαρόμοιο με το GoogleAnalyticsδίνει δυνατότητα σύγκρισης: ο εισηγητής βλέπει τα υπάρχοντα μαθήματα της ίδιας θεματικής, τα κέρδη τους και τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές marketing (Udemydiscovery, UdemySearch, εξωτερικοί σύνδεσμοι, πληρωμένες διαφημίσεις).

Για τα premiumμέλη, η Udemyδεν χρεώνει την πώληση του πρώτου μαθήματος, αλλά χρεώνει 3% επί των κερδών για τα τακτικά μέλη της και 63% για τις πωλήσεις όλων των άλλων μαθημάτων.

 1. Skillshare (Web, Android, iOS)

Ιδανικό για επιχειρηματίες, σχεδιαστές, συγγραφείς, φωτογράφους ή bloggers. Το Skillshare είναι η κατάλληλη πλατφόρμα για τη διδασκαλία δεξιοτήτων. Τα μαθήματα απευθύνονται σε ευρύ και σε εξειδικευμένο κοινό. Προσφέρει δυνατότητα συμμετοχής με πρόσβαση στα 35 χιλιάδες premium+ μαθήματά της.

Οι δημιουργοί εγγράφονται δωρεάν και μπορούν να κυκλοφορήσουν ένα μάθημα δωρεάν. Όλα τα μαθήματα μέσω Skillshare αποτελούνται από μία διάλεξη διάρκειας 20-60 λεπτών, μία εργασία που αποσκοπεί στην εμπέδωση και μία συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Είναι δωρεάν για τα premium μέλη, ενώ οι εισηγητές αμείβονται με 10 δολάρια για κάθε αστεράκι που στέλνει καθένα από τα premiumμέλη της.

 1. Teachable (Web, iOs)

Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα προσωπικής δικτύωσης. Προσφέρει δυνατότητες εξατομίκευσης και επεξεργασίας των προτύπων. Ο εισηγητής μοιράζεται φακέλους Dropbox, GoogleDrive, OneDrive.

Υπάρχει ευελιξία και στη δυνατότητα πληρωμής: ανά κύκλο μαθημάτων, ένα μόνο μάθημα, πλάνο ορισμένου αριθμού. Οι εισηγητές απολαμβάνουν ειδικές προσφορές και μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη με διαφημίσεις.

Δυνατότητα ανατροφοδότησης και αξιοποίησης των εργαλείων Google Forms και ερευνών, αυτόματης ενημέρωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Συνδέεται με τις εφαρμογές του χρήστη προσθέτοντας αυτόματα μαθητές στις προωθήσεις.

 1. Podia (Web)

Προσφέρει δυνατότητα δημιουργίας καταστήματος ψηφιακού περιεχομένου: διαδικτυακά μαθήματα, downloads, sites μελών, είναι κομμάτι της ψηφιακής βιτρίνας της Podia

Οι βιτρίνες Podiaέχουν ίδια πρόσοψη, ίδιο σχεδιασμό: σύνοψη του μαθήματος, ένα «Τι περιλαμβάνεται», περιεχόμενο, FAQs (συχνές ερωτήσεις) καιτα βιογραφικά των εισηγητών.

Ο εισηγητής ολοκληρώνει το μάθημα και απλώς το ανεβάζει. Τα συμπληρωματικά των μαθημάτων (φυλλάδια απαντήσεων, οπτικοακουστικό υλικό, κείμενα, λίστες)πωλούνται με το κομμάτι είτε συνολικά είτε ανά ενότητα.

Οι εισηγητές θέλουν μιασταθερή κοινότητα μέσω FBή LinkedIn-αυτό μπορεί να αποδώσει ή και να αποτύχει ανάλογα με τη συμπεριφορά του αλγόριθμου. Το Podiaσυνδέεται με εφαρμογές για την αυτόματη ενημέρωση των επαφών.

Πηγή

Συντάκτης: Αλίκη Μαυράκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.