Το 11ο Earth Festival, όπως το ζήσαμε

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Λίγοι θα περίμεναν τόσο πολύ κόσμο τον Ιούλιο στη Βλάστη Κοζάνης. Οι Γιορτές της Γης που διοργανώθηκαν το τετραήμερο από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου προσέλκυσαν πλήθος επισκεπτών και το flowmagazine.gr ήταν εκεί. Το ορεινό χωριό για μία ακόμη χρονιά έγινε σημείο συγκέντρωσης πολλών ντόπιων κατοίκων αλλά και νέων, οι περισσότεροι από τους οποίους συνδύασαν τις Γιορτές με εναλλακτικές διακοπές στο ελεύθερο κάμπινγκ του χωριού, στο λόφο του Προφήτη Ηλία.

Τα πρωινά οι επισκέπτες αναλόγως με το που διέμεναν είτε ακολουθούσαν τις διάφορες δραστηριότητες στο καμπινγκ, είτε έκαναν τις βόλτες τους στο γραφικό χωριό της Βλάστης. Η πλατεία του χωριού συγκέντρωνε πλήθος κόσμου τα πρωινά, προσφέροντας σκιά για να απολάυσει κανείς τον καφέ του. Ο χώρος της έκθεσης συγκέντρωνε το ενδιαφέρον του κόσμου τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες. Εκεί είχαν στηθεί αρκετά περίπτερα με ποικιλία προϊόντων με τους πωλητές να είναι πρόθυμοι και ευγενικοί για να σε εξυπηρετήσουν. Τα βιολογικά είχαν κυρίαρχο ρόλο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βαρύτητα να δίνονται στα βιολογικά καλλυντικά. Εκτός αυτών θέση στην έκθεση είχαν πολλά χειροποίητα προϊόντα όπως κοσμήματα, διακοσμητικά, μουσικά όργανα (κρουστά και πνευστά) αλλά και μεταχειρισμένα βιβλία. Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να έχουν το δικό τους «Μεζεδοπωλείο», στο οποίο ετοιμάζονταν και πωλούνταν εδέσματα από βιολογικά ή προϊόντα δίκαιου εμπορίου, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Τη βοήθεια για την προετοιμασία στην κουζίνα, αλλά και για άλλες δραστηριότητες (εισιτήρια, παιδότοπος), προσέφεραν οι εθελοντές της διοργάνωσης. Δίπλα στο χώρο της έκθεσης βρισκόταν το Παρθεναγωγείο, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις καθώς και η φωτογραφική έκθεση για την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό της Βλάστης».

Ο συναυλιακός χώρος βρισκόταν στο πίσω μέρος της έκθεσης με συνέπεια πολλοί επισκέπτες μετά τις πρώτες νότες των συγκροτημάτων να οδηγούνται από την έκθεση στις συναυλίες. Για μια ακόμη χρονιά οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, ξεσήκωσαν το κοινό με τη μουσική τους. Ο κόσμος παρότι υπήρχαν θέσεις στο χώρο προτιμούσε να παραμένει όρθιος για να παρακολουθεί τους καλλιτέχνες και να χορεύει. Τόσο τα ελληνικά συγκροτήματα (Μακεδονική Φανφάρα, Χειμερινοί Κολυμβητές, Χαΐνηδες, VodkaRag), όσο και τα ξένα (Romengo, Kottarshky live band, Kal, Opa Cupa) κατάφεραν να μαγέψουν το κοινό κάνοντας τους να χορεύουν ασταμάτητα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και τις τέσσερις ημέρες του φεστιβάλ. Ο χώρος δεν άδειαζε αν δεν τέλειωνε η συναυλία, ακόμα και όταν έφευγε και το τελευταίο βανάκι που μετέφερε τον κόσμο στο κάμπινγκ.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον κύριο Σταύρο Υφαντή, υπεύθυνο της διοργάνωσης μας ενημέρωσε πως το φετινό Earth Festival πραγματοποιήθηκε επιτυχώς παρά τα όποια προβλήματα. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 5.000 άτομα, αν και το φεστιβάλ οργανώθηκε σχετικά αργά σε σχέση με άλλες χρονιές (τέλη Μαρτίου). Επεσήμανε πως το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά με περισσότερη έμφαση στη σωστή οργάνωση και τον εθελοντισμό αλλά και με τις μουσικές επιλογές που πάντα κερδίζουν το κοινό.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr