10 χρήσιμες συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου της μέσης!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Οσφυαλγία, πόνος στη μέση, λουμπάγκο… Όπως κι αν το ονομάσουμε ο ενοχλητικός και πολλές φορές ανυπόφορος πόνος είναι κάτι που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Τί μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση;

Σχεδόν όλοι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πόνους στη μέση. Βάσει μελετών αποτελούν τον πιο συχνό πόνο παγκόσμια. Η φυσική φθορά που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου, η καθιστική ζωή, η λανθασμένη στάση του σώματος, οι διατροφικές μας επιλογές που συντελούν στην αύξηση του βάρους και η λανθασμένη στάση σώματος που υιοθετούμε, βοηθούν καθοριστικά στο να επιβαρύνουμε τη μέση μας και να πονάμε. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πράγματα που οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε για να ανατρέψουμε την κατάσταση και να πάψουμε να πονάμε.

  • Μη μένετε στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποφύγετε επίσης τις απότομες κινήσεις.
  • Λυγίζετε τα γόνατα κάθε φορά που σκύβετε για να σηκώσετε κάποιο βάρος.
  • Μάθετε να αποφεύγετε σύνθετες κινήσεις (σκύψιμο-στροφή, τέντωμα-στροφή κλπ) ενώ μετακινείτε ή τοποθετείτε αντικείμενα.
  • Εάν απαιτείται να σκύψετε προς τα εμπρός (παραδείγματος χάριν για να στρώσετε το κρεβάτι σας) ακουμπήστε κάπου με το ένα χέρι ή ακουμπήστε το πόδι σας σε ένα σκαμνί.
  • Μην εκτίθεστε σε ρεύματα αέρα. Ευνοούν την έναρξη μυϊκών συσπάσεων.

  • Ασχοληθείτε με δραστηριότητες, όπως το κολύμπι και η ποδηλασία.
  • Αν έχετε πόνους κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, ξαπλώστε σε κρεβάτι για λίγο και χαλαρώστε.
  • Φροντίστε να έχετε ορθοπεδικό στρώμα. Αυτό θα σας εξασφαλίσει την κατάλληλη στήριξη και την απαραίτητη για όλους ανάπαυση.
  • Εάν ο πόνος είναι ανυπόφορος, εφαρμόστε κάποια τοπική κρέμα ή απευθυνθείτε στον ορθοπεδικό σας. Ο γιατρός θα σας προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση για εσάς κι ίσως σας χορηγήσει και κάποια φαρμακευτική αγωγή.
  • Μην κάνετε αλόγιστη χρήση φαρμάκων και σκευασμάτων . Ίσως σας δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη φορά.

Εάν η οσφυαλγία επιμένει παρ’ όλα αυτά, ίσως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δε γνωρίζετε και συμβάλουν στην εμμονή της. Οι πόνοι στη μέση ενδέχεται να φτάσουν σε σημείο που να αποτελούν πρόβλημα στην εργασία μας, την κοινωνική μας ζωή και ακόμα και τις προσωπικές μας σχέσεις. Να θυμάστε να ασκείστε σε τακτική βάση και να φροντίζετε να έχετε σωστή στάση σώματος. Πράγματα που ίσως δε τους δίνετε σημασία, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό για αυτό που νιώθετε. Φροντίστε τον εαυτό σας και αυτός θα σας το ανταποδώσει. Ζήστε μια όσο το δυνατόν απαλλαγμένη ζωή από πόνους και δυσάρεστα αισθήματα. Είναι στο χέρι σας!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…