10 τρόποι για να νιώθετε πάντα καλά!!! (II)

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Το να νιώθουμε καλά εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις της ζωής μας. Καλλιεργώντας μια θετική στάση ζωής είμαστε δυνατοί να ανταπεξέλθουμε ακόμη και σε αρνητικές συγκυρίες. Διαβάστε το δεύτερο μέρος του άρθρου κι ανακαλύψτε το πώς…

6) Να σας κάνετε πλάκα

Μην παίρνετε τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά! Πιθανώς να σας σοκάρει αυτή άποψη, όμως ο εαυτός σας είναι από τα λίγα πράγματα που δεν αξίζει να παίρνετε στα σοβαρά. Κάντε πλάκα μαζί του. Διακωμωδήστε τον και μαζί και τις καταστάσεις που σας ενοχλούν. Οι άνθρωποι που αυτοσαρκάζονται ζουν πιο ξένοιαστη ζωή. Σαν τα μικρά παιδιά που δεν φοβούνται μη γίνουν ρεζίλι και κάνουν αυτό που λαχταράει η ψυχή τους.

Να είστε και δεκτικοί στην πλάκα. Μην παρεξηγήστε για ψύλλου πήδημα. Οι άνθρωποι που δέχονται το χιούμορ, αφενός περνάνε καλύτερα και αφετέρου είναι πιο ευχάριστη παρέα. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να θυμώνει με τη σάτιρα, σας ανάβει λαμπάκι ο οργανισμός σας ότι κάτι δεν πάει καλά. Σημαίνει ότι έχει αλλοιωθεί το φίλτρο της αντίληψής σας και σας κάνει να τα βλέπετε όλα πιο μαύρα και βαριά από ότι πραγματικά είναι. Και αν αφήνετε ακόμα και την πλάκα να σας χαλάει τη διάθεση, τότε δίνετε αξία σε κάτι που δεν αξίζει.

7) Βάλτε το χορό στη ζωή σας

Μην χάνετε ευκαιρία να χορεύετε. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που λένε ότι δεν ξέρουν να χορεύουν, με αποτέλεσμα να μην χορεύουν ποτέ. Δεν έχει σημασία αν ξέρετε τα βήματα ή αν χορεύετε ωραία. Σημασία έχει να μην στερείτε στον εαυτό σας μια τέτοια απόλαυση.

Ο χορός είναι εκτόνωση, χαρίζει ευεξία, γυμνάζει το σώμα και γεμίζει τον εγκέφαλό μας με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Λάτιν ή κρητικά, ποντιακά ή καλαματιανό, αφήστε το χορό να σας μαγέψει. Και αν δεν ξέρετε να χορεύετε, αφεθείτε απλώς στο ρυθμό. Χορέψτε με την ψυχή σας. Χορέψτε γελοία. Διακωμωδήστε το για να σας φύγουν οι ντροπές.

Αντί να παλεύετε να χορέψετε καλά και να φαίνεστε σφιγμένοι, νιώστε το ρυθμό και κάντε βλακείες. Και να γελάνε μαζί σας δεν πειράζει, μισή ντροπή δική τους, μισή δική σας. Στην τελική αυτοί που θα γελάνε, είναι αυτοί που τελικά κάθονται και σας χαζεύουν. Στο κάτω-κάτω δείτε και αυτό θετικά. Χαρίζετε με το ταλέντο σας γέλιο στον κόσμο. Αυτό από μόνο του είναι θετικό. Πάντως μην αφήνετε ευκαιρία για χορό να πάει χαμένη και χορέψτε με ένταση, με ενέργεια.

Οι έντονες στιγμές είναι αυτές που τελικά μένουν και έχουμε κάτι να διηγούμαστε. Αν πάτε Σάββατο βράδυ σε ένα γλέντι γάμου τι θα θέλατε να έχετε να πείτε τη Δευτέρα στους συναδέρφους σας; «Πήγα, χόρευα όλα νύχτα και γλέντησα με την ψυχή μου», ή «Έκατσα στο τραπέζι και έφαγα όλο το μπουφέ!!!»;

8) Να βλέπετε τις καταστάσεις με προοπτική

Να βλέπετε πέρα από τον εαυτό σας τον κόσμο γύρω σας. Ειδικά αν αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις, βοηθάει πάντα να βάζετε προοπτική στη σκέψη σας. Δεν γυρνάει όλος ο κόσμος γύρω από τον εαυτό σας και σίγουρα μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, το πρόβλημά σας φαντάζει ασήμαντο. Η επαφή με τη φύση πάντα βοηθάει στο να διευρύνεται η σκέψη και να αποκτάει προοπτική. Και η προοπτική με τη σειρά της, καλλιεργεί τη φαντασία και μας επιτρέπει να βρίσκουμε δημιουργικές λύσεις. Ο Νεύτωνας ανακάλυψε το νόμο της βαρύτητας, βλέποντας να πέφτει ένα μήλο στο κεφάλι του. Πιστεύετε ότι εκείνη τη στιγμή αυτό έψαχνε να ανακαλύψει ή μήπως σκεφτόταν κάτι άλλο που τον προβλημάτιζε;… Ποιός ξέρει!

9) Να προσφέρετε

Μια άλλη διάσταση προοπτικής είναι να «βλέπετε» και τους ανθρώπους γύρω σας. Σύμφωνα με τον Αίσωπο «υπάρχει πάντα κάποιος σε χειρότερη μοίρα από τη δική σου». Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε έλλειψη ή στενοχώρια, είναι να προσφέρετε. Εθελοντικά και χωρίς προσδοκία για αντάλλαγμα, να προσφέρετε. Χρόνο, χρήμα, υλικά αγαθά, την ενέργειά σας, την αγάπη σας, ό,τι και αν έχετε να διαθέσετε, για κάποιους είναι πολύτιμα. Όσο για εσάς και μόνο η πράξη της προσφοράς θα σας κάνει να νιώσετε «γεμάτοι» και πιο δυνατοί.

10) Να έχετε πίστη

Η πίστη κινεί βουνά. Απ’ όπου και αν αντλείτε δύναμη να θυμάστε ότι η πίστη είναι ανεξάντλητη πηγή δύναμης και ενέργειας. Από περιπτώσεις επιχειρηματιών που ξεκίνησαν από το μηδέν και έχτισαν ομίλους, μέχρι περιπτώσεις ασθενών που νίκησαν τον καρκίνο με τη δύναμη της θέλησής τους… Κοινή συνισταμένη: η θέληση που πηγάζει πάντα από την πίστη.

Κορυφαίο παράδειγμα της αξίας της πίστης, με διαφορά το θετικότερο γεγονός του αιώνα-κυριολεκτικά ένα θαύμα- οι άνθρωποι που βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια του ανθρακωρυχείου της Χιλής, όπου έζησαν θαμμένοι για 68 μέρες!!! Πώς να μην σκέφτεται ένας άνθρωπος θετικά μετά από αυτό;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…