Τα 10 βήματα προς την αυτοεκτίμηση

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Υπάρχουν φορές που τείνουμε να ξεχνάμε κάποια βασικά πράγματα και, ως απόρροια αυτού, χρειάζεται με κάποιον τρόπο να τα υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας. Για παράδειγμα, είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο κάποιος να εκτιμάει και να φροντίζει τον εαυτό του, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό που θα ήθελε ή θα συμβούλευε άλλους να το κάνουν.

Συνήθως χρειάζεται κάποιο άτομο να μας ξυπνήσει ή να κάνουμε εμείς κάποιες ενέργειες για να αφυπνίσουμε τον εαυτό μας. Παρακάτω περιγράφονται δέκα βασικά βήματα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας.

  1. Μάθε τον εαυτό σου. Κάνε του ερωτήσεις και σημείωσε τις απαντήσεις. Ψάξε καλά μέσα σου, βάλε τον εαυτό σου σε πιθανά σενάρια και δες τι θα έκανες και πως θα αντιδρούσες. Κάνε ανασκόπηση σε όλα αυτά που έχεις κάνει και σκέψου πως σε επηρεάζουν. Μάθε ποιος είσαι, εξερεύνησε τον εαυτό σου. Αν χρειαστεί κάνε μέχρι και διαλογισμό.

  1. Κατάλαβε τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ωραία. Σου αρέσει να βλέπεις τηλεόραση; Μην ντρέπεσαι να το αποδεχτείς. Είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου και σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος που είναι κομμάτι σου. Δοκίμασε πράγματα και βρες ποια είναι αυτά που σε κάνουν να νιώθεις ευχαρίστηση. Οι προτιμήσεις του καθενός είναι διαφορετικές, το ίδιο και οι επιλογές!

  1. Βρες ποια είναι αυτά που σε απογοητεύουν. Αν τα ξέρεις, παραδέξου τα. Ίσως το να μένεις σε μία σχέση που δεν σου προσφέρει τίποτα είναι ένα από αυτά, απλά δεν θέλεις να το αντιμετωπίσεις. Ήρθε η ώρα να αποδεχτείς ότι υπάρχουν και πράγματα που σου φέρνουν άσχημα συναισθήματα και να αποφασίσεις τι θα κάνεις για αυτό.

  1. Μετέτρεψε τις επιθυμίες σου σε στόχους. Βάζε συνέχεια στόχους και προσπάθησε να τους πραγματοποιήσεις. Ακόμα και αν δεν το πετύχεις θα νιώσεις όμορφα για την προσπάθεια που έκανες. Φαντάσου τι θα γίνει αν τα καταφέρεις!

  1. Ανάπτυξε αληθινές σχέσεις με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Σίγουρα θα έχεις καταλάβει ποιοι είναι οι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή σου, αυτοί που σε κάνουν να αισθάνεσαι και να περνάς ωραία. Αν δεν έχεις καταλάβει ακόμα, τότε δοκίμασε να τους τεστάρεις. Και να μείνεις με αυτούς που αξίζουν.

  1. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια αν χρειαστείς. Είτε είναι από ένα κοντινό σου πρόσωπο, είτε από έναν επαγγελματία. Η ζωή δεν έρχεται με οδηγίες χρήσης- μην νιώσεις άσχημα να παραδεχτείς ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται φτιάξιμο. Το παράξενο θα ήταν να το αμελείς ή να κάνεις πως δεν υπάρχει.

  1. Να μάχεσαι για αυτά που πιστεύεις. Μην εγκαταλείψεις τις αξίες και τα πιστεύω σου, μόνο και μόνο επειδή δεν κολλάνε με αυτά κάποιοι άλλου ή άλλων. Είσαι μοναδικός, όπως και όλοι μας. Όμως, για να συνυπάρχουμε χρειαζόμαστε να βλέπουμε τα πράγματα και από άλλες οπτικές και όχι μονόπλευρα.

  1. Βοήθησε κάποιον που έχει ανάγκη. Μπορεί να βρίσκεται και κάποιος άλλος στη θέση που βρίσκεσαι εσύ ή που βρισκόσουν. Σκέψου πόσο χρήσιμη μπορεί να του φανεί η βοήθειά σου.

  1. Ανάλαβε την ευθύνη των πράξεών σου. Ότι κι αν έκανες ή ότι θα κάνεις από εδώ και πέρα ήταν και θα είναι επιλογή σου. Εσύ το διάλεξες, εσύ το έκανες, εσύ χρειάζεται να αναλάβεις και τις ευθύνες αν τυχόν προκύψουν. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον άλλον ή να πεις ότι επηρεάστηκες και ότι έχεις ένα μερίδιο ευθύνης. Οι πράξεις είναι δικές σου, όπως δικά σου είναι και τα αποτελέσματα των πράξεών σου.

  1. Μην ξεχνάς να φροντίζεις εσένα! Το βασικότερο κομμάτι. Θέσε προτεραιότητα εσένα και τις πράξεις που θέλεις να κάνεις για να νιώθεις καλά. Όποιες και αν είναι αυτές, όσο κουτές ή παράλογες φαίνονται σε άλλους. Μην ξεχνάς ότι πρώτα πρέπει να είσαι εσύ καλά. Πώς θα κάνεις κάποιον άλλο καλά αν εσύ μέσα σου δεν νιώθεις έτσι;

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…