10 τρόποι για να γίνετε ένας οικολογικά υπεύθυνος φοιτητής

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

10 τρόποι για να γίνετε ένας οικολογικά υπεύθυνος φοιτητήςΗ ανεξαρτησία που δίνει σε έναν φοιτητή το δικό του σπίτι μπορεί να τον κάνει να παραλείψει σημαντικά πράγματα, όπως η οικολογική του συνείδηση. Σε αυτό παίζουν ρόλο παράγοντες όπως ο φόρτος διαβάσματος, τα έτοιμα φαγητά και τα πολλά σκουπίδια. Σας προτείνουμε 10 τρόπους για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον σας για το περιβάλλον και πως να λαμβάνετε μέτρα για αυτό στη φοιτητική σας ζωή.

Ανακυκλώστε

Στο καινούργιο σας σπίτι μην παραλείψετε να ξεχωρίζετε τα σκουπίδια σας από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Πλήθος φωτοτυπιών και σημειώσεων που μπορεί να σας είναι άχρηστες θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Είναι προτιμότερο όμως να τα ξεχωρίσετε και να τα ρίξετε σε έναν κάδο ανακύκλωσης. Επίσης, πιθανά αντικείμενα που μπορείτε να ανακυκλώσετε είναι γυάλινα μπουκάλια ή κουτάκια από αναψυκτικά. Φροντίστε να τα ξεπλύνετε πριν τα στείλετε στους μπλε κάδους.

Πλένετε τα σκεύη σας

Δεν χρειάζεται να αγοράζεται πλαστικά πιάτα και ποτήρια για τις ανάγκες του σπιτιού σας. Μπορεί να είναι πιο χρηστικά όμως επιβαρύνουν το περιβάλλον και σας αυξάνουν τα έξοδα. Εξ άλλου οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι για κανέναν ντροπή.

Εξοικονόμηση χαρτιού

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και πιο περιττά σκουπίδια ενός φοιτητή. Προτιμήστε για τις σημειώσεις σας ένα μπλοκ (δημοσιογραφικό) που παίρνει ξεχωριστές λευκές σελίδες παρά τετράδιο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε να χρησιμοποιήσετε το τετράδιο μέχρι τη μέση και στη συνέχεια να πάρετε καινούργιο για το επόμενο μάθημα. Μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε πολύ χαρτί χρησιμοποιώντας για πρόχειρο, το πίσω μέρος κακών ή άχρηστων πλέον εκτυπώσεων.

Αγοράστε οικολογικά προϊόντα

Το ανακυκλωμένο χαρτί είναι από τις πιο απλές αγορές που μπορείτε να κάνετε ή ακόμα και στυλό με ανανεώσιμα μελάνια. Ακόμα και στη διατροφή σας, τομέας που πολλοί φοιτητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικά τρόφιμα.

10 τρόποι για να γίνετε ένας οικολογικά υπεύθυνος φοιτητήςΧρησιμοποιήστε μπουκάλια για να αποθηκεύετε νερό

Αν και το εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα στοιχίζει ελάχιστα (από 15 λεπτά στα σούπερ μάρκετ ως 50 λεπτά στα περίπτερα το μισό λίτρο), σε σχέση με άλλες χώρες, η οικολογική συνείδηση επιβάλει την επαναχρησιμοποιήση πλαστικών ή γυάλινων μπουκαλιών για τη μεταφορά νερού. Σημαντικό βέβαια είναι να πετάτε μετά από μια εβδομάδα τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιείτε καθώς η επαναλαμβανόμενη χρήση τους δεν είναι υγιεινή.

Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Η χρήση τέτοιων λαμπτήρων είναι μια οικονομική και ταυτόχρονα οικολογική λύση. Μπορεί να είναι πιο ακριβοί για την αγορά τους, όμως σε βάθος χρόνου συμφέρουν σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες. Εκτός του ότι δεν «καίγονται» τόσο συχνά, εξοικονομούν ενέργεια και κατά συνέπεια ελαττώνουν τους λογαριασμούς του σπιτιού σας.

Οικολογικές σακούλες

Ένα σπίτι όπως είναι φυσικό χρειάζεται ψώνια. Για τα ψώνια σας λοιπόν, μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πλαστικές σακούλες, με οικολογικες. Συγκεκριμένα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάνινες τσάντες, τσάντες από κάνναβη, χαρτοσακούλες και βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες.

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Για τις ηλεκτρικές σας συσκευές η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιείτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αξίζει να επισημάνουμε επίσης, πως οι περισσότεροι φοιτητές χρησιμοποιούν laptop, τα οποία όμως δεν πρέπει να τα ξεχνούν στην πρόζα στη θέση stand-by. Εκτός από περιττή ενέργεια που καταναλώνεται, πρόκειται να χαλάσει και η μπαταρία του υπολογιστή σας αν την έχετε μονίμως εγκατεστημένη.

Χρησιμοποιήστε ποδήλατο και Μέσα

Όσο μακριά και αν είναι η σχολή από το σπίτι σας, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο. Σίγουρα θα υπάρχουν Μέσα που θα σας εξυπηρετούν για τη μετακίνησή σας. Ακόμα όμως και αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καλύψτε την απόσταση με ποδήλατο. Πρόκειται για μέσο που κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς φίλους.

10 τρόποι για να γίνετε ένας οικολογικά υπεύθυνος φοιτητήςΟικολογικά gadgets

Μπορείτε να αγοράσετε πολλές χρήσιμες ηλεκτρονικές συσκευές με τις οποίες μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Οι συγκεκριμένες συσκευές μπορεί ακόμα και να έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά. Τέτοια παραδείγματα είναι οι ηλιακοί φορτιστές κινητών, οικολογικά mouse και πληκτρολόγιο για τον υπολογιστή, μετρητές νερού και άλλα.

Κυνήγι θησαυρού στο flowmagazine

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr