Δέκα ταινίες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Συντάκτης: Ναταλία Αμιράλη

Σε παλιότερες εποχές δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά ήρθε η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν συγκεκριµένες ελευθερίες.

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι μια διακήρυξη που προέκυψε απο τις φρικαλεότητες του Β΄Παγκοσμίου πολέμου και υιοθετήθηκε από την απόφαση 217 A της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948 περιγράφοντας την άποψή τους για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελεί τη βάση για έναν κόσμο που βασίζεται στην ελευθερία, στην ισότητα στη δικαιοσύνη στην ειρήνη, στη διαφορετικότητα ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, εμφάνισης.

Σας παραθέτω παρακάτω 10 ταινίες που προβάλλουν τα δικαιώματα αυτά και μας αφήνουν έντονα μηνύματα.

1. Erin Brockovich

H ηρωίδα (Julia Roberts), σε ένα ρόλο που της χάρισε το χρυσό αγαλματίδιο, χωρισμένη και με 3 παιδιά, προσλαμβάνεται σε Δικηγορικό γραφείο. Χωρίς νομικές γνώσεις, αλλά ικανότητα και εξυπνάδα, ξεκινά να ερευνά μια υπόθεση με μολυσμένο νερό πεπεισμένη ότι τα γεγονότα κάτι κρύβουν και πείθει τον Δικηγόρο που την προσέλαβε στο γραφείο του να της επιτρέψει να ασχοληθεί περισσότερο με την έρευνά της. Μετά από πολύ ψάξιμο, ανακαλύπτει μια συγκάλυψη βιομηχανικής δηλητηρίασης στο νερό της πόλης που απειλεί την υγεία όλων των κατοίκων και αποφασίζει να φέρει την υπόθεση στα δικαστήρια Τα στοιχεία εξετάστηκαν από δικαστή χωρίς ενόρκους και η εταιρεία αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και να πληρώσει.

2. Boy don’t cry

Tαινία που επίσης χάρισε το Oscar Α΄γυναικείου ρόλου στην πρωταγωνίστρια Hillary Swank. H ηρωίδα αρνείται τη γυναικεία της φύση περνώντας όλη της τη ζωή ως άνδρας, ώσπου δυο φίλοι της που δεν γνωρίζουν το πραγματικό της φύλο, την αναγκάζουν να κατεβάσει το παντελόνι της. Η ταινία μιλάει για την κρίση της σεξουαλικής ταυτότητας της ηρωίδας και απο την άλλη μεριά δείχνει την υποκρισία και τον πουριτανισμό της δήθεν φυσιολογικής ζωής των υπολοίπων πρωταγωνιστών. Η ταινία κλείνει τελικά με ξύλο, βιασμό και τέλος τη δολοφονία της ηρωίδας.

3. Η άλλη όχθη

Ενα μικρό προσφυγόπουλο ψάχνει να εντοπίσει τον πατέρα του που πήγε στον πόλεμο Η ταινία καταδεικνύει τις εμπόλεμες σχέσεις μεταξύ των Κρατών αλλά και μεταξύ των ανθρώπων και την ανάγκη τους για συμφιλίωση και αποδοχή των άλλων.

4. Το διαζύγιο

Μια γυναίκα απφασίζει μετά απο 30 χρόνια γάμου να πάρει διαζύγιο απο τον σύζυγό της. Στο Ισραήλ όμως, όπου τοποθετείται η ταινία, δεν αναγνωρίζεται ούτε ο πολιτικός γάμος αλλά ούτε και το διαζύγιο παρά μόνο με τη συναίνεση του συζύγου. Η ταινία στηλιτεύει την εξουσία που πηγάζει απο το Κράτος και κατ’επέκταση τον σύζυγο που έχει την εξουσία επάνω στη γυναίκα του.

5. Δώδεκα χρόνια Σκλάβος

Η ταινία τοποθετείται στην περίοδο πριν τον εμφύλιο της Αμερικής. Ο πρωταγωνιστής του έργου είναι ένας ελεύθερος μορφωμένος μουσικός οικογενειάρχης. Το γεγονός ότι είναι μαύρος θα του στοιχίσει, καθώς τον πουλάνε σαν σκλάβο και αντιμετωπίζει τη βία και την απειλη ενός σκληρού σωματέμπορα. Πριν χαθούν για πάντα ομως τα ίχνη του πρόλαβε να πει την ιστορία του και την ιστορία και άλλων σκλάβων στις φυτείες της Αμερικής.

6. Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέηκ

Ο ήρωας της ταινίας, ένας 59χρονος ξυλουργός, σταματάει προσωρινά να δουλεύει μετά απο ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Νιουκαστλ απαγορεύουν το επίδομα ασθενείας, αλλά θεωρούν ότι ότι του αναλογεί το επίδομα ανεργίας. Μέσα σε όλο αυτό ο δρόμος του διασταυρώνετια με μια ανύπαντρη μητέρα και τα 2 παιδιά της. Ολοι μαζί καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής σαν ομάδα

7. Pride

Μία ταινία βασισμένη στον αγώνα των ανθρακωρύχων και τις απάνθρωπες συνθήκες της δουλειάς τους. Διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσα απο μια ομάδα ομοφυλόφιλων. Έντονα πολιτικοποιημένη ταινία.

8. Μία σχέση στοργής (The blind side)

Η ιστορία ενός άστεγου παιδιού και τραυματισμένου ψυχολογικά που γίνεται πρώτης γραμμής παίκτης του μπέιζμπολ με τη βοήθεια μιας δυναμικής και συνάμα ευαίσθητης και στοργικής γυναίκας. Η ταινία έδωσε το Οσκαρ Α΄γυναικείου ρόλου στην Σάντρα Μπούλοκ.

9. Η Οψη της Σιωπής

Μια οικογένεια που επιβιώνει απο τη γενοκτονία στην Ινδονησία 1965-66 και αντιμετωπίζει τους άνδρες που σκότωσαν έναν απο τους αδελφούς τους. Η ταινία έλαβε βραβείο FIPRESCI και το βραβείο στη κατηγορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

10. Το λιβάδι που δακρύζει του Θεόδωρου Αγγελόπουλου

Η περιπλάνηση σε έναν βαλτότοπο δυο νέων Ελλήνων προσφύγων απο την Οδησσό, υπο την προστασία μιας ομάδας μουσικών μετατρέπεται σε τραγωδία. Η προσφυγιά και η εξορία ως επίκεντρο στην ιστορία του 20ου αιώνα στο πρώτο μέρος της τριλογίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Συντάκτης: Ναταλία Αμιράλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.