10 συμβουλές για ασφαλή γυμναστική
Η σωματική άσκηση θεωρείται από την αρχαία κιόλας εποχή μια απαραίτητη δραστηριότητα για την υγεία του ανθρώπου. Σημαντική, όχι όμως και ακίνδυνη, για κάποιον που δεν γνωρίζει τον τρόπο και της συνθήκες των σωματικών ασκήσεων. Τραυματισμοί, κόπωση και κίνδυνοι υγείας είναι ορισμένα από αυτά που μπορούν να προκληθούν αν δεν πάρουμε τα σωστά μέτρα. Κρατήστε τον εαυτό σας ασφαλή και προλάβετε κάθε πιθανό κίνδυνο για το σώμα σας…
Πριν ξεκινήσετε: Προφυλάξεις Ασφαλείας
- Ενημερώστε τον εκπαιδευτή σας αν διαθέτετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, καθώς θα μπορούσε να επιδεινωθεί με την άσκηση. Έχετε υποστεί οποιαδήποτε καρδιακή πάθηση; Παίρνετε φάρμακα; Οποιοδήποτε μικρό για εσάς πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το σώμα σας αν δεν υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην άσκησή σας.
- Να φοράτε παπούτσια που είναι άνετα στα πόδια. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σωστό είδος παπουτσιού, το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει τον τύπο του σώματός σας και κάθε δραστηριότητά σας ξεχωριστά.
- Ντυθείτε με ρούχα που προορίζονται για γυμναστική. Προτιμήστε υφάσματα που απορροφούν τον ιδρώτα από το δέρμα σας ενώ ιδανικά αποτελούν τα φαρδιά και τα ελαφριά βαμβακερά ρούχα. Οποιοδήποτε πλαστικό αξεσουάρ πρέπει να απομακρυνθεί αφού επηρεάζει τη σωστή κατανομή της θερμοκρασίας στο σώμα σας.
- Χρησιμοποιήστε προστατευτικό εξοπλισμό όπως κράνη, επιγονατίδες, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό και καπέλο ανάλογα με το είδος της άσκησής σας.
- Αποφύγετε τα βάρη στους αστραγάλους και στους καρπούς. Είναι ικανά να αλλάξουν το συνηθισμένη εξέλιξη του βήματός σας, δημιουργώντας κάποιο τραυματισμό. Ένα σταθμισμένο γιλέκο με βάρη βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους και ελευθερώνει τα άκρα σας.
- Βεβαιωθείτε ότι οι εκπαιδευτές ή οι προσωπικοί σας γυμναστές έχουν εγκριθεί από έναν αξιόπιστο οργανισμό πιστοποίησης. Θα πρέπει να μπορούν να ορίσουν το ιδανικό πρόγραμμα για το σώμα σας και να αναλάβουν δράση σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της γυμναστικής
Ο πόνος ή άλλα άσχημα αποτελέσματα στο σώμα σας μπορεί να αποτελέσουν προειδοποιητικά σημάδια για κίνδυνο της υγείας σας. Αν αισθανθείτε ζάλη, μυϊκές κράμπες, πόνο στα κόκαλα, υπερβολική αύξηση των ρυθμών της καρδιάς και πίεση στο στήθος, τότε σταδιακά χαμηλώστε τους παλμούς σας. Ωστόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις ξαφνικού πόνου, σταματήστε αμέσως και ζητείστε βοήθεια.
Να θυμάστε πάντα τον «χρυσό» κανόνα μια ασφαλής άσκησης: Αρχίσετε σιγά-σιγά, και αυξήστε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησής σας βαθμιαία.
Αν δεν καταλαβαίνετε τον τρόπο που πραγματοποιείται μια άσκηση, ρωτήστε. Η ακατάλληλη τεχνική ή η λάθος θέση του σώματος είναι μια σημαντική αιτία της ζημίας.
Εξερευνήστε τα όρια και τις ανάγκες του σώματός σας κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Για να γυμναστείτε σωστά πρέπει η άσκηση να είναι αρκετά τακτική, ειδικά στην αρχή, ενώ ταυτόχρονα «δυναμώστε» τον εαυτό σας με τη σωστή ανάπαυση και διατροφή.