10 συμβουλές για να μιλάτε σε κοινό με αυτοπεποίθηση

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Η τέχνη της δημόσιας ομιλίας (public speaking) μπορεί να καλλιεργηθεί από όλους. Η εμπειρία μίας δημόσιας παρουσίασης είναι στρεσογόνος, είτε παρουσιάζουμε μπροστά σε συμμαθητές, συμφοιτητές ή σε άγνωστο κοινό, αλλά χάρη σε αυτές τις συμβουλές μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη!

Public Speaking: Τι Είναι;

Public speaking είναι μία ομιλία σε κοινό με σκοπό την ενημέρωση, την πληροφόρηση ή την πειθώ. Είναι μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει από εισηγήσεις σε συνέδρια μέχρι προπόσεις σε γάμους φίλων.

Αναγκαίες για την επιτυχία μίας παρουσίασης είναι αποτελεσματικές λεκτικές και μη λεκτικές δεξιότητες επικοινωνίας.

5 Λόγοι για να Κατακτήσουμε την Τέχνη του Public Speaking

Οι δεξιότητες του public speaking βοηθούν στην πρόοδο της προσωπικής μας ζωής και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Αξίζει να τις καλλιεργήσουμε επειδή μας προσφέρουν:

 1. Καλλιέργεια αυτοπεποίθησης:  Υπερβαίνοντας τον φόβο μίας δημόσιας τοποθέτησης ενισχύουμε το ανάστημά μας.
 2. Προώθηση της Επαγγελματικής Ανέλιξης: Οι δεξιότητες της δημόσιας ομιλίας είναι απαραίτητες σε όσους επιδιώκουν διοικητικές θέσεις στην εργασία τους.
 3. Αποτελεσματικότερη Επικοινωνία: Καλλιεργώντας τις δεξιότητες του public speaking, θα αναλογίζεστε και θα αναβαθμίζετε συνολικά τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Θα εγκαταλείψετε τις αντιπαραγωγικές επικοινωνιακές συνήθειες και θα επικοινωνείτε ομαλότερα στην καθημερινότητά σας.
 4. Επέκταση Κοινωνικού και Επαγγελματικού Δικτύου: Όσο καλλιεργείτε εύστοχο και ενδιαφέρων τρόπο επικοινωνίας, θα διαπιστώνετε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα επιδιώκουν την αλληλεπίδραση μαζί σας. Αντίστροφα επίσης, όσο θα βασίζεστε στις καλές επικοινωνιακές σας ικανότητες, θα προσεγγίζετε φίλους και πιθανούς συνεργάτες.
 5. Ενίσχυση της Επιρροής: Το public speaking λειτουργεί ως ένα μοναδικό μέσο πειθούς, είτε συνηγορείτε υπέρ ενός πολιτικού σκοπού είτε λέτε ένα αστείο. Θα διαπιστώσετε ότι η επιρροή σας ενισχύεται.

Διαβάστε επίσης: Ομιλία μπροστά σε κοινό: πώς θα την πραγματοποιήσεις επιτυχώς!


Public Speaking: 10 Συμβουλές

Το public speaking δεν είναι παιχνιδάκι. Ξεκινήστε με μικρά βήματα, αποκτώντας εμπειρία σε μικρό κοινό. Όσο εφαρμόζετε τις αρχές σε ελεγχόμενες καταστάσεις, τόσο θα ενισχύετε την αυτοπεποίθησή σας.

 1. Γνωρίστε το Κοινό σας: Προετοιμασία ίσον αυτοπεποίθηση. Ακόμη και οι έμπειροι ομιλητές προετοιμάζονται. Ο τρόπος παρουσίασης ωστόσο, καθορίζεται από το κοινό. Πριν ακόμη οργανώσετε την ομιλία σας, μελετήστε το κοινό σας.
 2. Φανταστείτε την Επιτυχία: Η ανησυχία και ο φόβος της αποτυχίας είναι αναμενόμενα. Όμως, η αρνητική σκέψη μόνο θα υποθάλψει την επίδοσή σας. Φανταστεί ότι παίρνετε τον λόγο και απογειώνετε την ομιλία σας.

Διαβάστε επίσης: Πώς να ξεπεράσετε το φόβο της δημόσιας ομιλίας


 1. Οπτική Καθοδήγηση: Σε επίσημες ομιλίες, οι εισηγητές χρησιμοποιούν οπτικά βοηθήματα. Το powerpoint είναι ιδανικός τρόπος να καθοδηγείτε το κοινό στα καίρια σημεία της παρουσίασης: διαγράμματα, γραφήματα, φωτογραφίες και βίντεο, εμπλουτίζουν το περιεχόμενο της παρουσίασης.
 2. Προσωπική Εμπειρία: Η αποτελεσματική επικοινωνία προϋποθέτει τη συμμετοχή του κοινού. Σ’ αυτό βοηθά η προσθήκη του προσωπικού στοιχείου στην εισήγηση. Έτσι δείχνετε ότι κατέχετε το αντικείμενο της παρουσίασης.
 3. Οπτική Επαφή: Σ’ ένα μεγάλο κοινό, ο ομιλητής πρέπει να κοιτάζει πάνω από τον ορίζοντα του βλέμματος του κοινού, ώστε να δημιουργεί την αίσθηση της απευθείας βλεμματικής επαφής με κάθε ακροατή και για να μην αγχώνεται κοιτώντας διαρκώς το μέγεθος του κοινού. Σε μικρότερο κοινό, εντοπίστε το άτομο που ανταποκρίνεται στην παρουσίαση και αναπτύξτε την βασιζόμενος στην ανταπόκρισή του. Αποφύγετε τη βλεμματική επαφή με τον τύπο που χαζεύει στο κινητό του.
 4. Καταγράψτε τα κεντρικά Σημεία: Η αυτολεξεί ανάγνωση του κειμένου θα κάνει την παρουσίαση να μοιάζει στημένη και απρόσωπη. Το ίδιο θα είναι το αποτέλεσμα ακόμη και αν έχετε απομνημονεύσει το κείμενο. Αντ’ αυτών, καταγράψτε τα κεντρικά σημεία της ομιλίας για να αναπτύξετε τα ουσιώδη.
 5. Απλότητα: Σκοπός δεν είναι ο εντυπωσιασμός του κοινού με την περιπλοκότητα της σύνταξης. Ο μέγιστος χρόνος συγκέντρωσης του κοινού είναι ούτως ή άλλως περιορισμένος. Προτιμήστε τις απλές και μεστές προτάσεις.
 6. Αναγνωρίστε και Εξαφανίστε Λεκτικά Τικ: «Όπως ξέρετε», «εεεε», «σαν να λέμε». Προσέξτε τα μοτίβα της ομιλίας σας και εξαφανίστε ανεπιθύμητες τάσεις. Μεγάλη σημασία έχει η σωστή, καθαρή άρθρωση.
 7. Ανοιχτή Γλώσσα Σώματος: Η καλή στάση σε συνδυασμό με το χαμόγελο ελκύουν το κοινό. Ζωντανέψτε την ομιλία σας με την κίνηση. Το περπάτημα μαζί με εναρμονισμένες κινήσεις προσδίδουν ενέργεια και αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον του κοινού, πείθοντάς το ότι τούς μιλά ένας παθιασμένος εισηγητής.
 8. Εξάσκηση: Η συχνή εξάσκηση οδηγεί στην κατάκτηση της τέχνης του public speaking. Αξιοποιήστε κάθε ευκαιρία παρουσίασης για να καλλιεργήσετε τις δεξιότητές σας. Ακόμη και η προσωπική εξάσκηση χωρίς κοινό μπορεί να βοηθήσει.

Μετάφραση-επιμέλεια από το πρωτότυπο άρθρο.


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…