10 συμβουλές για να κάνεις νέους φίλους (β΄ μέρος)

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Η δημιουργία νέων φίλων μπορεί να είναι μια τρομακτική και αγχωτική διαδικασία, αλλά δεν παύει να είναι σίγουρα ικανοποιητική. Άλλωστε, οι φίλοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας για τους περισσότερους από εμάς. Είναι αυτοί που πορεύονται μαζί μας στη ζωή, μοιράζονται τα σκαμπανεβάσματα μας, τους πόνους και τις χαρές μας. Χωρίς φίλους, η ζωή δεν θα ήταν καθόλου ίδια. Δεν θα είμασταν αυτοί που είμαστε, αν όχι για αυτούς.

Αυτές είναι κάποιες από τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τολμήσετε να κάνετε νέους φίλους:

10 συμβουλές για να κάνεις νέους φίλους (β ́ μέρος)

 6) Γνωρίστε το άτομο

Μια φιλία αφορά τόσο εσάς όσο και το άλλο άτομο. Γνωρίστε το άτομο ως άτομο, σε βάθος. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Τι κάνει αυτός/ αυτή; Με το ασχολείται;

Ποια είναι τα χόμπι του/της;

Τι έχει κάνει πρόσφατα;

Ποιες είναι οι επικείμενες προτεραιότητες / στόχοι του / της;

Τι εκτιμά περισσότερο;

Ποιες είναι οι αξίες του;

Τι τον/την παρακινεί /οδηγεί;

Ποια είναι τα πάθη του στη ζωή; Όνειρα;

 7) Συνδεθείτε με ειλικρίνεια

Συχνά, είμαστε πολύ απασχολημένοι με τις δικές μας ανησυχίες, όπως τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς, τι πρέπει να πούμε στη συνέχεια, ποια είναι η επόμενη δράση μας, που χάνουμε ολόκληρο το νόημα μιας φιλίας. Μπορείτε να επεξεργαστείτε πτυχές του πώς φαίνεστε, τι λέτε και πώς λέτε πράγματα, αλλά μην έχετε εμμονή για αυτά. Αυτές οι ενέργειες δεν ορίζουν (πραγματικά) τη φιλία. Αυτό που καθορίζει τη φιλία είναι η σύνδεση μεταξύ εσάς και του φίλου σας.

10 συμβουλές για να κάνεις νέους φίλους (β ́ μέρος)

Δείξτε λοιπόν ζεστασιά, αγάπη και σεβασμό σε όλους όσους συναντάτε. Κάντε πράγματα επειδή θέλετε να τα κάνετε, και όχι επειδή πρέπει να το κάνετε. Φροντίστε για αυτούς, όπως κάνετε για εσάς. Εάν πλησιάζετε άλλους με γνησιότητα, θα προσελκύσετε άτομα που θέλουν να συνδεθούν πραγματικά. Μεταξύ αυτών θα είναι οι μελλοντικοί αληθινοί φίλοι σας.

 8) Να είσαι ο εαυτός σου

Μην αλλάξετε τον εαυτό σας για να κάνετε νέους φίλους. Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Γιατί το λέω αυτό;

Ας υποθέσουμε ότι κάνετε πολλούς νέους φίλους ως εξωστρεφής και φιλόδοξος. Ωστόσο, ο πραγματικός σας εαυτός είναι ήσυχος και εσωστρεφής. Τι συμβαίνει τότε; Μπορεί να είναι υπέροχο αρχικά να αποκτήσετε αυτούς τους νέους φίλους, αλλά η φιλία δημιουργήθηκε με το να είστε εξωστρεφής. Αυτό σημαίνει είτε συνεχίζετε να είστε το εξωστρεφές πρόσωπο, που οι νέοι σας φίλοι σας γνωρίζουν, όπου μακροπρόθεσμα, θα κουραστείτε να διατηρείτε αυτήν την εικόνα. Είτε, θα δείξετε την εσωστρέφεια σας, με τίμημα οι φίλοι σας να αισθανθούν εξαπατημένοι επειδή δεν είναι το άτομο με το οποίο έκαναν πραγματική σύνδεση. Θα αλλάξουν επίσης, σταδιακά εάν οι προσωπικότητές σας δεν ταιριάζουν.

Γίνε λοιπόν, ο εαυτός σου. Με αυτόν τον τρόπο, πιθανοί νέοι φίλοι θα σας γνωρίσουν ως εσάς και θα το χρησιμοποιήσουν για να αποφασίσουν εάν θέλουν να πάνε τη φιλία ένα βήμα παραπέρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να είμαστε επιφανειακοί. Οι πιο αληθινές φιλίες δημιουργούνται με τα δύο μέρη να δέχονται το ένα το άλλο για το ποιοι είναι.

 9) Να είστε εκεί για αυτούς

Η φιλία είναι μια υποστηρικτική ένωση μεταξύ δύο ανθρώπων. Να είστε εκεί για τους φίλους σας, όπου και όπως μπορείτε. Χρειάζεται κάποιος από τους φίλους σας βοήθεια αυτήν τη στιγμή; Υπάρχει κάτι που μπορείτε να τους βοηθήσετε; Πώς μπορείτε να τους υποστηρίξετε καλύτερα;

10 συμβουλές για να κάνεις νέους φίλους (β ́ μέρος)

Όταν βοηθάτε τους φίλους σας, μην το κάνετε με την προσδοκία να σας βοηθήσουν την επόμενη φορά. Αντίθετα, βοηθήστε άνευ όρων. Αντιμετωπίστε τα με συναισθηματική γενναιοδωρία. Δώστε γιατί θέλετε, όχι επειδή αισθάνεστε υποχρεωμένοι. Θεωρώ ότι η ικανοποίηση που παίρνω από τη βοήθεια άλλων και το να γνωρίζω ότι είναι καλύτερα είναι μια ανταμοιβή μεγαλύτερη από οτιδήποτε μπορώ να πάρω σε αντάλλαγμα.

 10) Προσπαθήστε να μένετε σε επαφή

Στο τέλος της ημέρας, απαιτείται συνεχής προσπάθεια για τη διατήρηση της φιλίας. Η προθυμία να κάνουμε την προσπάθεια είναι αυτό που διαφοροποιεί τους μεγάλους φίλους από τους περαστικούς φίλους. Ρωτήστε τους φίλους σας κάθε φορά πως  είναι. Ανάλογα με την ένταση της φιλίας, δεν χρειάζεται να συναντιέσαι κάθε λίγες μέρες ή μία φορά την εβδομάδα. Μπορεί να αρκεί η κάλυψη μιας φορά το μήνα ή μία φορά κάθε λίγους μήνες. Η ισχύς της σχέσης σας δεν μετριέται από το πόσο συχνά συναντιέστε. Για μερικούς από τους καλύτερους/ες φίλους/ες μου, συναντιόμαστε μόνο μία φορά κάθε λίγους μήνες. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαστε στενά συνδεδεμένοι και θα είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον όταν χρειαστεί.

Εάν και οι δύο έχετε το δικό σας σύνολο δεσμεύσεων, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο μαζί. Διοργανώστε μια απλή συνάντηση, κανονίστε το μεσημεριανό, το τσάι ή το δείπνο μαζί. Εναλλακτικά, μπορείτε πάντα να έρχεστε σε επαφή με μια διαδικτυακή συνομιλία ή τηλεφωνικές κλήσεις. Η τεχνολογία έχει κάνει την επικοινωνία τόσο εύκολη που είναι δύσκολο να μην μείνετε σε επαφή.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.