Η φιλία είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας. Γι’ αυτό, πρέπει να φροντίσουμε για τη δημιουργία γερών βάσεων ήδη από …
10 συμβουλές για να κάνεις νέους φίλους (ά μέρος)
Η δημιουργία νέων φίλων μπορεί να είναι μια τρομακτική και αγχωτική διαδικασία, αλλά δεν παύει να είναι σίγουρα ικανοποιητική. Άλλωστε, οι φίλοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας για τους περισσότερους από εμάς. Είναι αυτοί που πορεύονται μαζί μας στη ζωή, μοιράζονται τα σκαμπανεβάσματά μας, τους πόνους και τις χαρές μας. Χωρίς φίλους, η ζωή δεν θα ήταν καθόλου ίδια, χωρίς εκείνους δεν θα ήμασταν αυτοί που είμαστε.
Αυτές είναι κάποιες από τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τολμήσετε να κάνετε νέους φίλους:
1. Συνειδητοποιήστε ότι ο φόβος είναι στο μυαλό σας
Πολλοί από εμάς θεωρούν τη συνάντηση με νέους ανθρώπους μια αγχωτική διαδικασία. Ανησυχούμε για το τι εντύπωση θα κάνουμε, εάν το άλλο άτομο θα μας αρέσει, πώς θα συνεχιστεί η συζήτηση και ούτω καθεξής. Και όσο περισσότερο το σκεφτόμαστε, τόσο πιο τρομακτικό φαντάζει. Έτσι, αυτή η αρχική ανησυχία εξελίσσεται σε έναν διανοητικό φόβο, ο οποίος εν τέλει θα σε εμποδίσει εν αγνοία σου να κάνεις νέους φίλους. Η ντροπή απέναντι στους άλλους είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα του φόβου.
Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί οι φόβοι βρίσκονται στο μυαλό μας. Εάν το καλοσκεφτείτε, η πλειονότητα των ανθρώπων απασχολείται με τα ίδια ζητήματα. Ενώ ανησυχείτε δηλαδή, για την εντύπωση που θα κάνετε, σίγουρα και οι άλλοι ανησυχούν για την εντύπωση που θα κάνουν σε εσάς. Και ακόμα κι αν υπάρχουν άτομα που εν τέλει σας κρίνουν βάσει αυτών που λέτε, κάνετε, είναι αυτά τα άτομα αυτά με τα οποία θέλετε να κάνετε παρέα; Μάλλον, όχι.
2. Ξεκινήστε με μικρά βήματα με άτομα που γνωρίζετε
Αν δεν έχετε κοινωνικοποιηθεί πολύ, η συνάντηση με νέους ανθρώπους μπορεί να φαίνεται τρομακτική. Εάν όμως ξεκινήστε σιγά σιγά με γνωστά άτομα με τα οποία είστε εξοικειωμένοι, θα μειώσετε τη δυσκολία. Έχετε φίλους από προηγούμενα χρόνια; Ή φίλους με τους οποίους χάσατε την επαφή με την πάροδο του χρόνου; Αφήστε ένα φιλικό SMS και πείτε ένα γεια. Ζητήστε συνάντηση όταν είναι ελεύθεροι. Δείτε αν υπάρχουν ευκαιρίες για επανασύνδεση.
Επίσης, δείτε αν υπάρχουν παρέες που ίσως σας ταιριάζουν. Η ιδέα δεν είναι να μπείτε στην παρέα, αλλά να εξασκηθείτε στο να βρίσκεστε κοντά σε νέους φίλους. Στις κλειστές παρέες τα υπάρχοντα μέλη πιθανότατα θα έχουν το προβάδισμα στις συνομιλίες, οπότε μπορείτε απλά να αναλάβετε το ρόλο του παρατηρητηρίου και να παρακολουθήσετε τη δυναμική μεταξύ άλλων.
Γνωρίστε τους φίλους των φίλων σας. Μπορείτε να συμμετάσχετε μαζί τους σε εκδρομές ή απλά να ζητήσετε από τον φίλο σας να σας συστήσει. Εάν είστε άνετοι με τους φίλους σας, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είστε άνετοι και με τους φίλους τους.
Αποδεχτείτε προσκλήσεις για έξοδο. Όλοι έχουμε φίλους που σπάνια βγαίνουν και όταν ερωτηθούν, αρνούνται συνήθως την πρόσκληση, επειδή προτιμούν να μένουν στο σπίτι. Ως αποτέλεσμα, οι κοινωνικοί κύκλοι να είναι περιορισμένοι. Αν θέλετε να έχετε περισσότερους φίλους, πρέπει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να βγαίνετε πιο συχνά. Δεν μπορείτε να κάνετε περισσότερους φίλους στην πραγματική ζωή εάν μένετε σπίτι.
3. Ξεβολέψου
Μόλις επανασυνδεθείτε με τον κύκλο φίλων σας, το επόμενο βήμα είναι να συναντήσετε άτομα που δεν γνωρίζετε.
Παρακολούθησε εργαστήρια και μαθήματα. Αυτά είναι πολύ χρήσιμα για τη συγκέντρωση ομοϊδεατών, από τις οποίες μπορεί να προκύψουν φιλίες. Δοκίμασε τον εθελοντισμό, καθώς είναι ένας υπέροχος τρόπος, ώστε να προσφέρετε, αλλά και να συναντήσετε συμπονετικούς και ευαισθητοποιημένους ανθρώπους.
Πήγαινε σε πάρτι, όπως πάρτι γενεθλίων, πάρτι για το νέο έτος, συναρτήσεις, εκδηλώσεις κ.λπ. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να συναντήσετε περισσότερους ανθρώπους.
Επισκέψου μπαρ και κλαμπ, για να γνωρίσεις περισσότερους ανθρώπους, αν και δεν και ο ιδανικότερος τρόπος. Ωστόσο, είναι καλό να τα επισκέπτεστε μερικές φορές και να δείτε πώς είναι για τον εαυτό σας προτού αποφασίσετε.
Τέλος, οι διαδικτυακές κοινότητες, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Επειδή είναι δυσκολότερη η συνάντηση, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε να είστε με κάποιον/α σπουδαίοι/ες φίλοι/ες. Σήμερα, τα διαδικτυακά φόρουμ είναι ένα από τα κεντρικά μέρη όπου συγκεντρώνονται κοινότητες. Ρίξτε μια ματιά σε διαδικτυακά φόρουμ για τα ενδιαφέροντά σας. Συμμετέχετε εποικοδομητικά και προσθέστε αξία στις συζητήσεις. Σύντομα, θα γνωρίσετε καλύτερα τους ανθρώπους εκεί.
4. Κάντε το πρώτο βήμα
Μόλις ξεβολευτείτε λοιπόν, με άτομα γύρω σας, κάποιος πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση. Εάν η άλλη μεριά δεν ξεκινήσει μια συζήτηση, κάντε το πρώτο βήμα και πείτε ένα γεια. Γνωρίστε ο ένας τον άλλον λίγο καλύτερα. Μοιραστείτε κάτι για τον εαυτό σας και, στη συνέχεια, δώστε στο άλλο μέρος την ευκαιρία να μοιραστεί κάτι για αυτόν/ην. Κάτι εύκολο για εκκίνηση συζήτησης είναι να ρωτήσεις, πώς είναι η μέρα ή τι έκανε ο άλλος σήμερα/την περασμένη εβδομάδα. Μόλις σπάσει ο πάγος, θα είναι πιο εύκολο να συνδεθείτε.
5. Να είστε ανοιχτοί
Να είστε ανοιχτόμυαλοι και να μην κρίνετε. Οκ, μερικές φορές μπορεί να έχετε μια προκαθορισμένη ιδέα για το είδος του φίλου που θέλετε. Ίσως κάποιον που να καταλαβαίνει, να ακούει, να έχει τα ίδια χόμπι, να έχει παρόμοιο μορφωτικό υπόβαθρο κ.λπ. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος. Δώστε στη φιλία την ευκαιρία να ανθίσει και στον εαυτό σας μια ευκαιρία η φιλία αυτή να σας εκπλήξει.
Επιπλέον, ανοίξτε την καρδιά σας στο άλλο άτομο. Αυτή η σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και το άλλο μέρος μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν η καρδιά σας είναι ανοιχτή. Αυτό σημαίνει να εμπιστεύεστε, να έχετε πίστη και να πιστεύετε στην καλοσύνη των άλλων. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέα σύνδεση εάν δεν εμπιστεύεστε άλλους ή φοβάστε ότι τα πράγματα δεν θα λειτουργήσουν. Δεν θα καλλιεργήσετε γνήσιες σχέσεις που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη, την αγάπη και την πίστη.