10 σημάδια ότι το περιβάλλον που εργάζεστε είναι ευχάριστο

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη

Influence:

10 σημάδια ότι το περιβάλλον που εργάζεστε είναι ευχάριστοΤο περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε είναι πολύ σημαντικό να είναι ευχάριστο ώστε η απόδοσή μας να είναι μεγαλύτερη και σαφώς καλύτερη. Συγκλονιστικές πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι το 63% των εργαζομένων που εργάζονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι περισσότερο αποδοτικοί και ένα επιπλέον 24% των εργαζομένων στην πραγματικότητα εμπλέκεται ενεργά στην εργασία του.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί ευχάριστοι χώροι εργασίας όπου οι εργαζόμενοι έχει εκτιμηθεί ότι ενθαρρύνονται πολύ περισσότερο να προχωρούν την εργασία τους και τις φιλοδοξίες τους μέσα από διάφορες ευκαιρίες προς τα εμπρός. Παρακάτω παραθέτουμε τους 10 σημαντικούς παράγοντες που μας κάνουν ευτυχισμένους στον χώρο εργασίας μας.

Η ανακοίνωση έχει σημασία για όλη την ομάδα

Σε έναν χαρούμενο εργασιακό χώρο η επικοινωνία είναι ισχυρή από τους απλούς εργαζόμενους μέχρι τους ηγέτες. Όλοι μπορούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά, ενώ τα αφεντικά είναι στην ευχάριστη θέση να ζητήσουν από τους εργαζόμενούς τους λύσεις για διάφορα ζητήματα και συμβουλές.

Ο στόχος της εταιρείας έχει σημασία

Από τους ηγέτες της ομάδας και όχι μόνο, σε έναν ευχάριστο χώρο εργασίας, θα δείτε ανθρώπους να συζητούν τους στόχους της εταιρείας συλλογικά και όχι ατομικά. Οι άνθρωποι αισθάνονται ενθουσιασμένοι για την ομάδα η οποία κινείται προς την επιτυχία, ενώ πάντα σκέφτονται τρόπους για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας.

Αναπόσπαστο μέρος της ομάδας

Θα πρέπει να υπάρχει μια αίσθηση στον χώρο εργασίας ότι ο καθένας έχει σημασία εκεί και ότι δεν είναι απλά ρομπότ που πρέπει να ανταποκριθεί σε έναν μακρύ κατάλογο των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί. Θα πρέπει να αισθάνεστε ότι είστε ένα σημαντικό μέρος της ομάδας με χρήσιμες δεξιότητες και ταλέντα που σας κάνουν να είστε εξαιρετικοί στη δουλειά σας.

Το κουτσομπολιό δεν είναι αποδεκτό στον χώρο εργασίας

10 σημάδια ότι το περιβάλλον που εργάζεστε είναι ευχάριστοΑν και μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει εντελώς κάποιος τα κουτσομπολιά, σε έναν χώρο εργασίας απλά μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή. Οι ηγέτες της ομάδας προσπαθούν να βάλουν τέλος το κουτσομπολιό με τους συναδέλφους διακριτικά, αλλά τους παροτρύνουν να επιλύουν τα θέματα που προκύπτουν ανοιχτά χωρίς να δημιουργούνται κλίκες και να διαιρείται η ομάδα.

Όλοι οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί σε αλλαγές

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ενός ευχάριστου επαγγελματικού χώρου είναι η ικανότητα του καθενός να υποδέχεται μια αλλαγή με σχετική ευκολία. Η ομάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ηγέτες τους μπορούν να διαχειρίζονται τις αλλαγές και ο καθένας θα πρέπει να είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και έννοιες.

Η ανάπτυξη ενθαρρύνεται

Σε έναν ε χώρο εργασίας, οι ηγέτες της ομάδας και τα αφεντικά δίνουν σε όλους τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να προχωρήσουν και να αναπτυχθούν. Οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ότι έχουν κολλήσει σε έναν αδιέξοδο ρόλο, αλλά βλέπουν τις θέσεις εργασίας τους ως ευκαιρίες. Από διάφορα προγράμματα κατάρτισης η εταιρεία προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό της την ευκαιρία να μάθουν νέες δεξιότητες.

Η διάθεση στον χώρο εργασίας είναι θετική

Η διάθεση που έχουν οι εργαζόμενοι σε μια εταιρεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς από εκεί επηρεάζεται και η απόδοσή της. Αν και ο καθένας οφείλει να επικεντρώνεται στην εργασία του και να επικρατεί κάποια σιωπή για κάποιες ώρες, δεν σημαίνει πως δεν επιτρέπεται η συνομιλία σε ανεκτά επίπεδα.

Ο κύκλος εργασιών πρέπει να είναι χαμηλός

Ο υψηλός κύκλος εργασιών είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός αρνητικού χώρου εργασίας, όπως συχνά δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει για διάφορους λόγους συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών αμοιβών, τις πολλές ώρες εργασίας, την έλλειψη παροχών ή μια δυστυχισμένη ατμόσφαιρα στο περιβάλλον της εργασίας.

Οι χώροι εργασίας με χαμηλό κύκλο εργασιών υποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι, έχουν εξαιρετικά οφέλη και υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθούν στο εσωτερικό της εταιρείας.

Κανείς δεν αισθάνεται φόβο στον χώρο εργασίας

10 σημάδια ότι το περιβάλλον που εργάζεστε είναι ευχάριστοΣε ένα καλό εργασιακό περιβάλλον κανένας εργαζόμενος δεν ανησυχεί για την εργασία του λέγοντας λάθος πράγματα ώστε να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Οι εργαζόμενοι δεν φοβούνται να εκφράζουν οποιεσδήποτε ανησυχίες στα αφεντικά τους, αλλά και τη γνώμη τους πάνω σε ένα θέμα.

Οι εργαζόμενοι αλληλοϋποστηρίζονται

Ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον προτρέπει τους εργαζόμενούς του να αναπτύσσονται και να προοδεύουν. Είναι σημαντικό να αλληλοϋποστηρίζονται τόσο ως ομάδα όσο και ως άτομα ο καθένας ξεχωριστά. Αν δηλαδή κάποιος κάνει αίτηση για προαγωγή, τόσο η ομάδα όσο και ο επικεφαλής της ομάδας είναι υποστηρικτικοί απέναντι στον συνάδελφό τους και την εν λόγω απόφαση.

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.