10 σημάδια ότι υπερχρεώνετε την πιστωτική κάρτα σας

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

10 σημάδια ότι υπερχρεώνετε την πιστωτική κάρτα σαςΟ σύγχρονος εθισμός φέρει το όνομα «πιστωτικές κάρτες»! Πολλοί έχουν φτάσει μπροστά σε ένα τεράστιο βουνό από χρέη… ένα αδιαπέραστο εμπόδιο εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης τους. Όμως, ο κίνδυνος πάντα κρύβει προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία αν ανακαλυφθούν νωρίς, μπορούν να θεραπεύσουν το άγχος και τα οικονομικά αδιέξοδα. Τα παρακάτω σημάδια αποτελούν χαρακτηριστικές συνήθειες των «θυμάτων» των πιστωτικών καρτών…

Βλέπετε οτι αγοράζετε με αυτές μόνο «ακριβά» αντικείμενα

Η γοητεία της πίστωσης απευθύνεται στο ότι ο άνθρωπος πιστεύει οτι οι οικονομικές του αντοχές είναι μεγαλύτερες, από ό,τι πραγματικά είναι. Λογικό είναι, αν έχετε ένα επιπλέον εισόδημα, να αγοράσετε και πιο ακριβά αντικείμενα, αλλά για να μην κινδυνέψετε πρέπει να διατηρείτε έναν τρόπο ζωής, ανάλογο με τα οικονομικά σας επίπεδα και όχι τα μη ρεαλιστικά όνειρα.

Κινείστε με πιστωτικές κάρτες… από ανάγκη!

Αν πιάσετε τον εαυτό σας, να μην μπορείτε να κινηθείτε μέσα στην αγορά παρα μόνο με πιστωτικές κάρτες… τότε το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται. Μπορεί οι πληρωμές με τις κάρτες να είναι πιο εύκολες, αλλά δεν είναι δύσκολο να φτάσετε στο σημείο που θα τις χρησιμοποιείτε από ανάγκη και όχι από επιλογή!

Μεταφέρετε συχνά το υπόλοιπο των πιστωτικών καρτών

Συχνά, η μεταφορά του υπολοίπου από μια κάρτα στην άλλη… είναι κόκκινη σημαία! Πρόκειται για ένα δείγμα έγκαιρης προειδοποίησης, όσον αφορά τις πληρωμές σας, εκτός και από τις περιπτώσεις που έχουν ως στόχο το χαμηλότερο επιτόκιο. Όταν, όμως, συμβαίνει κάτι τέτοιο, αναρωτηθείτε: «Γιατί δεν μπορώ να πληρώσω το λογαριασμό μου, χωρίς να αφήνω υπόλοιπο;»

10 σημάδια ότι υπερχρεώνετε την πιστωτική κάρτα σαςΒλέπετε μια ανοδική τάση στο χρέος των πιστωτικών καρτών

Προσπαθήστε να δείτε το συνολικό χρέος των πιστωτικών καρτών σας σαν ένα θερμόμετρο. Όσο πιο ψηλά είναι τα χρέη, τόσο πιο επικίνδυνα είναι για τη ζωή σας. Η αύξηση των χρεών δεν οδηγεί σε τίποτα λιγότερο από μια «άρρωστη» οικονομική ζωή. Κάντε ένα διάγραμμα που αναδεικνύει το συνολικό ποσό των εκκρεμών χρεών για τους τελευταίους 12 μήνες και πράξτε αναλόγως!

Χρησιμοποιείτε την πιστωτική σε κάθε περίπτωση

Τα εισόδημα του μήνα πρέπει να χρησιμοποιείται για να αγοράσετε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, τα ρούχα ή το πετρέλαιο της πολυκατοικίας. Αν παρατηρήσετε οτι έχετε φτάσει στο σημείο να καλύπτετε τέτοια είδη αγορών με τις πιστωτικές κάρτες… τότε ίσως βρίσκεστε μπροστά από ένα σημάδι οικονομικού προβλήματος.

Αγνοείτε τα χρέη των πιστωτικών καρτών

Δεν είναι δύσκολο να βγεί το χρέος των πιστωτικών καρτών εκτός ελέγχου!Αν το μόνο που επιθυμείτε είναι βρίσκεστε μακριά από τους λογαριασμούς, χωρίς να δίνετε μια λύση, τότε σίγουρα κινδυνεύετε οικονομικά. Σίγουρα, η πληρωμή των χρεών πιστοποιεί το γεγονός οτι δεν θα αυξάνεται ο όγκος τους.

10 σημάδια ότι υπερχρεώνετε την πιστωτική κάρτα σαςΧρεώνεστε περισσότερα από όσα πληρώνετε

Είναι λογικό, οτι αν τα χρέη σας γίνουν μεγαλύτερα από όσα είστε σε θέση να πληρώνετε… θα βρεθείτε μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Τα χρήματα που πρέπει να πληρώσετε για να είστε εντάξει με την τράπεζα θα αρχίζουν να γίνονται πολύ «βαριά» πάνω στην πλάτη σας και θα οδηγήσετε προς την χρεωκοπία. Για αυτό να αγοράζετε έξυπνα!

Δεν έχετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Αν δεν έχετε στην άκρη ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, θα αναγκάζεστε διαρκώς να χρησιμοποιείτε την πιστωτική σας κάρτα, όταν βρίσκεστε μπροστά σε μια απρόσμενη κατάσταση. Δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσετε ένα τεράστιο χρέος μέσα από εντελώς απρόβλεπτα έξοδα. Αποτέλεσμα δεν θα είναι άλλο από το να «τεντωθεί» το σχοινί του προϋπολογισμού.

Δεν έχετε ένα σχέδιο για να πληρώσετε το χρέος

Η αλήθεια είναι οτι παίρνοντας μια πιστωτική κάρτα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο στο μυαλό σας για το πως θα πληρώνετε τους λογαρισαμούς σας και για το αν είστε σε θέση να υποστηρίξετε έναν τέτοιο τρόπο ζωής. Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει και το μακροπρόθεσμο κομμάτι, ώστε να μην πληρώνετε χρέη για τα επόμενα 20 χρόνια.

Αγχώνεστε καθημερινώς για τα οικονομικά σας

Πολλοί αισθάνονται υποσυνείδητα ένα άγχος για τα οικονομικά τους, κυρίως όταν ακολουθούνται από χρέη πιστωτικών καρτών. Μπορούν ακόμα και οι αγορές από το μπακάλικο να σας βάλουν σε σκέψεις; Αν οι πιστωτικές σας κάρτες έχουν εισβάλλει δυσάρεστα στη ζωή σας, θα καταφέρουν στο τέλος να σας οδηγήσουν προς την οικονομική «παράλυση».

10 σημάδια ότι υπερχρεώνετε την πιστωτική κάρτα σαςΔιατηρήστε την κάρτα σας… σε βιώσιμα πιστωτικά επίπεδα!

  • Παρακολουθήστε τις δαπάνες σας: Δείτε τη χρήση της κάρτας σας και επανεξετάστε τις μηνιαίες δηλώσεις σας, όσον αφορά τις πρόσθετες χρεώσεις ή τις αυξήσεις των επιτοκίων.
  • Οργανώστε τον προϋπολογισμό σας: Τουλάχιστον το 10% του μηνιαίου εισοδήματός σας θα πρέπει να καλύπτει τους λογαριασμούς πιστωτικών καρτών σας.
  • Μην υπερβαίνετε το πιστωτικό σας όριο: Ποτέ μην αφήνετε το χρέος να βρεθεί πάνω από το 20% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός σας.
  • Πληρώστε την πιστωτική στην ώρα της: Κάθε μήνα πρέπει να καλύπτετε το μεγαλύτερο μέρος ή ολόκληρο το υπόλοιπο υων καρτών σας. Δημιουργήστε μιας αυτόματης online πληρωμής, ώστε να εξασφαλίσετε την έγκαιρη πληρωμή.

Μείνετε σε επαφή με τους πιστωτές σας: Επικοινωνήστε με τους δανειστές σας, εάν έχετε μείνει πίσω στις πληρωμές σας. ‘Ετσι, θα βρείτε εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.