10 πράγματα που δεν ξέρατε για τα λαχανάκια Βρυξελλών

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

10 πράγματα που δεν ξέρατε για τα λαχανάκια Βρυξελλών Ένα λαχανικό με αρκετά οφέλη, που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών. Την εμφάνιση τους έκαναν πριν περίπου 500 χρόνια στην πρωτεύουσα του Βελγίου από όπου και διαδόθηκαν, σχετικά γρήγορα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μετέπειτα στην Αμερική. Συνήθως τα βλέπουμε συνοδευτικά σε πιάτα με κόκκινο κρέας, ιδίως την περίοδο των Χριστουγέννων. Ας δούμε όμως ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Καταγωγή

Πολλοί πιστεύουν ότι το όνομα προέρχεται επειδή έχουν «καταγωγή» από τις Βρυξέλλες. Αντίθετα, έγινε αρκετά δημοφιλές εκεί τον 16ο αιώνα. Η προέλευση του λαχανικού, σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι από το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Γιατροσόφια

Πριν περίπου 5.000 χρόνια τα λαχανάκια χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία από κινέζους για εντερικά προβλήματα. Οι φυσιοδίφες της εποχής τα έβραζαν και τα έδιναν στους άρρωστους να τα πιουν.

Ποικιλία

Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν έχουν συγκεκριμένο μέγεθος. Βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Εκτός των άλλων, υπάρχουν 50 ποικιλίες για να επιλέξετε.

Οφέλη υγείας

Είναι πλούσια φολικό οξύ και διαθέτουν αντι-καρκινικές ιδιότητες. Επίσης, όσον αφορά στην αντιοξειδωτική δράση, τα λαχανάκια Βρυξελλών φαίνεται να υπερέχουν κυρίως λόγω των μη-βιταμινούχων αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Κατά συνέπεια υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τρώτε λάχανα.

Χριστουγεννιάτικο λαχανικό

Λογίζεται ως χριστουγεννιάτικο λαχανικό γιατί τα λαχανάκια αναπτύσσονται σε ψυχρές θερμοκρασίες. Ωστόσο είναι διαθέσιμα όλη τη χρονιά καθώς πλέον υπάρχουν εξελιγμένες τεχνικές κηπουρικής και καλλιεργειών.

10 πράγματα που δεν ξέρατε για τα λαχανάκια Βρυξελλών Πολλές επιλογές

Πρόκειται για λαχανικό που μπορείτε να μαγειρέψετε µε πολλούς τρόπους. Τα λαχανάκια σερβίρονται ωμά, βραστά, στον ατµό, σοταρισμένα ή ψηµένα στον φούρνο. Δημοφιλή είναι ακόμα και σε τουρσί.

Έντονη ζήτηση

Την περίοδο των Χριστουγέννων, οι παραδοσιακοί καλλιεργητές, μαζεύουν τα δεκαπλάσια και εργάζονται πολύ πιο σκληρά για τη συλλογή περισσότερων λάχανων πολλές φορές κι από το βράδυ έως το πρωί.

Μη βιολογικά

Η καλλιέργεια χωρίς παρασιτοκτόνα φαντάζει αδύνατη. Τα λαχανάκια Βρυξελλών, απειλούνται από 46 διαφορετικά παράσιτα και ασθένειες. Για το λόγο αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολο λαχανικό για καλλιέργεια.

Μυρωδιά

Το μαγείρεμά τους πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Εάν τα βράσετε παραπάνω θα αρχίσουν να μυρίζουν σαν χαλασμένα αυγά. Ο κατάλληλος χρόνος για τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι 4-6 λεπτά.

Ουσίες στο μαγείρεμα

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν ουσίες που αλληλεπιδρούν με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μπορεί να προκαλέσουν βρογχοκήλη. Η λύση που προτείνεται είναι το καλό βράσιμο-μαγείρεμα των λαχανικών, το οποίο εξουδετερώνει τα χημικά που βλάπτουν το θυρεοειδή.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr