10 πράγματα που δεν ανακυκλώνονται

Συντάκτης: Flowmagazine

H ανακύκλωση, είναι μια δράση που την τελευταία δεκαετία έχει ευαισθητοποιήσει εκατομμύρια κόσμου ανά τον πλανήτη, με σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην προστασία αυτού.

Δεν είναι μία εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αποτελεί κοινωνική και περιβαλλοντική υποχρέωση κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του και που θέλει με ενεργό τρόπο και δράση να βελτιώσει την ζωή του και το μέλλον του.

Όμως, υπάρχουν κάποια πολύ συχνά λάθη που κάνουμε, εν αγνοία μας συνήθως, και τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από ό,τι λύνουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πιστεύουμε ότι ανακυκλώνονται, αλλά κάνουμε λάθος, με αποτέλεσμα όχι απλά να μην είναι αποτελεσματική η ενέργειά μας, αλλά να επιφέρει πολλές φορές και αρνητικές συνέπειες στα ανακυκλώσιμα προϊόντα του ίδιου κάδου.

Οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης συσκευασιών, συχνά φορτωμένοι με κάθε είδους σκουπίδι, δίνουν μια εικόνα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ακόμα η ανακύκλωση στη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι αρκετοί πολίτες ρίχνουν στους κάδους της ανακύκλωσης υλικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακατάλληλα υλικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα της ανακύκλωσης.

Παρακάτω ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα υλικά που ενώ μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι είναι ανακυκλώσιμα, τελικά δεν είναι.

 1. Λερωμένα κουτιά από τρόφιμα

17 πράγματα που δεν ανακυκλώνονται

Το ότι είναι φτιαγμένα από πλαστικό και χαρτί, δεν σημαίνει ότι μπορούν και να ανακυκλωθούν. Τα λίπη και τα υπολείμματα τροφών τα καθιστούν μη ανακυκλώσιμα και δυσχαιρένουν κατά πολύ το έργο των ατόμων που καλούνται να κάνουν την διαλογή.

 2. Σακούλες βιοδιασπώμενες

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τις βιοδιασπώμενες  σακούλες, όπως αυτές που δίνουν πολλά σούπερ μάρκετ. Οι σακούλες αυτές μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες αποσυντίθενται και δεν ανακυκλώνονται.

 3. Κρεμάστρες

17 πράγματα που δεν ανακυκλώνονται

Οι πλαστικές, σιδερένιες και ξύλινες κρεμάστρες  και όμως, δεν είναι ανακυκλώσιμες και δεν πρέπει να τοποθετούνται στους μπλε κάδους.

 5. Μπαταρίες

Οι μπαταρίες μίας χρήσης μπορούν να ανακυκλωθούν σε διάφορα σημεία, που έχουν μπει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών και τις συναντάμε σε πολλές επώνυμες αλυσίδες καταστημάτων αλλά και σε σούπερ μάρκετ. Δεν τις πετάμε σε κάδους ανακύκλωσης.

 6. Τα κεραμικά είδη, όπως π.χ. σκεύη ή κούπες καφέ δεν ανακυκλώνονται.

 7. Αφρολέξ και φελιζόλ

17 πράγματα που δεν ανακυκλώνονται

Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα και μπορεί να αναφλεγούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ανακύκλωσης, για αυτό οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

 8. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί

Δεν πρέπει να ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα και μη χρησιμοποιημένο στους κάδους ανακύκλωσης. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται.

 9. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια

17 πράγματα που δεν ανακυκλώνονται

Παρόλο που τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο. Επίσης, πάλι, υπάρχουν πολλά μέρη με ξεχωριστούς κάδους ανακύκλωσης για τα συγκεκριμένα καπάκια.

10. Σπασμένα γυαλιά

Μακριά από τους κάδους της ανακύκλωσης πρέπει να κρατηθεί κάθε σπασμένο γυάλινο είδος, καθώς είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…