Στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO που πραγματοποιείται στην Κρήτη, τέθηκε το ζήτημα της ένταξης …
10 Ναοί της Θεσσαλονίκης μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco
Η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας είναι γνωστή για τις ομορφιές της, αλλά και για την ιστορία της. Μπορεί όλοι να γνωρίζουν την ιστορική σημασία του Λευκού Πύργου, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη σημεία άξια αναφοράς. Η Unesco, μάλιστα, έχει ορίσει, ήδη από το 1988, 15 στολίδια της Θεσσαλονίκης ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και τα περισσότερα απ’ αυτά ίσως να μην τα γνωρίζετε καν.
Τα Τείχη της Θεσσαλονίκης, οι μονές, το βυζαντινό λουτρό και άλλα, που περιλαμβάνονται στη λίστα της UNESCO, αποτελούν δημιουργίες μοναδικής αρχιτεκτονικής και Θρησκευτικής τέχνης, με τεράστια πολιτιστική αξία για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τα μνημεία αυτά είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής τέχνης και αποτελούν πραγματικό κόσμημα για την Θεσσαλονίκη.
Μονή Βλαταδών
Πρόκειται για το μοναδικό μοναστήρι Βυζαντινής περιόδου που λειτουργεί ακόμη και βρίσκεται κοντά στα τείχη του Επταπυργίου. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τους αδελφούς Δωρόθεο και Μάρκο Βλάττη, μαθητές του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Γρηγορίου Παλαμά, ενώ κτητόρισσα φέρεται η Άννα Παλαιολογίνα. Ωστόσο, εκτός από το θρησκευτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει μία επίσκεψη στην Μονή Βλαταδών θα σας ανταμείψει και με μία εκπληκτική θέα της Θεσσαλονίκης, λόγω της τοποθεσίας της.
Ναός Αγίου Νικολάου του Ορφανού
Στην Βορειοανατολική πλευρά των τειχών της πόλης, βρίσκεται κρυμμένος ένας ναός που αποτελεί διαμάντι για τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα και αποτελεί Καθολικό παλαιότερης Βυζαντινής Μονής. Σήμερα παραμένει μετόχι της ιστορικής Μονής Βλατάδων και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το εσωτερικό του ναού είναι καλυμμένο με τοιχογραφίες οι οποίες είναι μοναδικής τεχνοτροπίας και μπορούν, χωρίς υπερβολή, να χαρακτηριστούν ως αριστούργημα. Πρόκειται για ένα μνημείο που προκαλεί πραγματική εντύπωση και μεταφέρει τους επισκέπτες του αιώνες πίσω.
Ναός Αγίου Παντελεήμονα
Άλλος ένας Ναός που χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, και όχι άδικα. Τον συγκεκριμένο Ναό ακολουθεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο ναός χρονολογείται στα τέλη 13ου – αρχές 14ου αιώνα, οπότε και εντάσσονται και οι τοιχογραφίες, και σύμφωνα με μια εκδοχή ταυτίζεται με τη Μονή της Θεοτόκου Περιβλέπτου. Μετά τα μέσα του 16ου αιώνα ο ναός μετατρέπεται σε τζαμί, με την επωνυμία ”Ισαακιέ Τζαμί” (=το τζαμί του Ισαάκ). Στις αρχές του 20ου αιώνα το κτίσμα επισκευάστηκε από τους Οθωμανούς με καθαίρεση της στοάς, αλλά διατήρηση των παρεκκλησίων. Ο ζωγραφικός διάκοσμος του νάρθηκα ανήκει σε αυτή τη φάση. Μετά από τους σεισμούς του 1978, που προκάλεσαν φθορές, έγινε αποκατάσταση και επισκευή. Μπορείτε να τον εντοπίσετε σε πολύ κοντινή απόσταση από την Ροτόντα.
Ναός Αγίων Αποστόλων
Άλλο ένα θρησκευτικό στολίδι για τη Θεσσαλονίκη. Αρχιτεκτονικά και μορφολογικά αποτελεί το σημαντικότερο δείγμα της τέχνης της εποχής των Παλαιολόγων της πόλης. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός καλυπτόταν με δώδεκα θόλους, που συμβόλιζαν τους Αποστόλους, εξού και η ονομασία που του αποδόθηκε. Και αυτός ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί, περίπου εκατό χρόνια μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (1430), από τον πασά Cerezi Kasim. Τον ναό κοσμούσαν εντυπωσιακά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, τα οποία όμως υπέστησαν αρκετές φθορές. Μπορείτε να τον βρείτε στο δυτικό τμήμα της πόλης, στην αρχή της σημερινής οδού Ολύμπου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ