10 μύθοι για τις γάτες

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ίσως από τα πιο παρεξηγημένα κατοικίδια, φέρουν γύρω από το όνομά τους πολλούς μύθους που μόνο αλήθεια δεν είναι. Εσύ πόσο καλά ξέρεις αυτό το μαγευτικό αιλουροειδές;

  1. Φοβούνται το νερό

Οι πιο πολλές γάτες φοβούνται το νερό, όχι όμως όλες. Αντιθέτως υπάρχουν γάτες που τους αρέσει η κολύμβηση, όπως η γάτα Βαν. Ακόμα και εκείνες που δεν τους αρέσει ιδιαίτερα να πλατσουρίζουν στο νερό, μπορεί να το δουν σαν διασκεδαστικό παιχνίδι.

  1. Έχουν ανάγκη το γάλα

Πολλές φορές οι γάτες δύσκολα αντιστέκονται μπροστά σε ένα μπολ γάλα. Ότι τους αρέσει, όμως, δεν σημαίνει ότι τους κάνει και καλό. Πολλές γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και μπορεί να τους πειράξει αρκετά αν πιούν γάλα ή φάνε τυρί. Σαν αποτέλεσμα, θα έχουν στομαχικές και εντερικές διαταραχές.

10 μύθοι για τις γάτες

  1. Δεν είναι συναισθηματικά ζώα

Όπως ο άνθρωπος, έτσι και οι γάτες έχουν την ανάγκη να έρθουν σε επαφή με τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειάς τους, αλλά και με τα άλλα ζώα του σπιτιού. Αναζητούν τη φυσική επαφή και την αγάπη. Μας εκφράζουν την αγάπη τους κάθε μέρα με πολλούς τρόπους.

  1. Όταν γουργουρίζουν σημαίνει πως είναι χαρούμενες

Ένας άλλος μύθος που πρέπει να καταρριφθεί. Είναι αλήθεια ότι όταν γουργουρίζουν οι γάτες σημαίνει πως είναι ευτυχισμένες και ήρεμες, αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Πολλές φορές το κάνουν και όταν δεν νιώθουν καλά. Πρόκειται για μια τεχνική αυτοθεραπείας.

  1. Έχουν εφτά ζωές

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτός ο μύθος μάλλον προέρχεται από το γεγονός ότι οι γάτες είναι πολύ εύστοχες και επιδέξιες στην αποφυγή κινδύνων και ατυχημάτων. Στην πραγματικότητα έχουν μόνο μια ζωή και γι’ αυτό πρέπει να τους δείχνουμε κάθε μέρα πόσο τις αγαπάμε.

  1. Οι μαύρες γάτες φέρνουν κακοτυχία

Στην Ευρώπη και σε ένα μεγάλο μέρος της Αμερικής πιστεύουν πως αν μια μαύρη γάτα διασχίσει τον δρόμο είναι σημάδι κακοτυχίας. Εννοείται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτός ο μύθος έχει τις ρίζες του στον μεσαίωνα, τότε που πίστευαν πως οι μαύρες γάτες ήταν τα κατοικίδια των μαγισσών. Δυστυχώς αυτός ο μύθος καλά κρατεί και οι μαύρες γάτες φαίνεται να μην υιοθετούνται τόσο εύκολα.

10 μύθοι για τις γάτες

  1. Κόντρα μεταξύ σκύλου και γάτας

Η έχθρα ανάμεσα στον σκύλο και τη γάτα είναι κι αυτή μια κινηματογραφική εφεύρεση και όχι κάτι το δεδομένο. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του κάθε ζώου. Στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα videoμε σκυλάκια και γατάκια που ζουν σε αρμονία.

  1. Βλέπουν ασπρόμαυρα

Οι γάτες δεν βλέπουν ασπρόμαυρα. Μελέτες έχουν δείξει πως ξεχωρίζουν καλά το πράσινο, το κίτρινο αλλά και τα κρύα χρώματα όπως το μπλε και το γκρι. Δυσκολεύονται πιο πολύ με το πορτοκαλί και το καφέ.

  1. Οι γάτες είναι μοναχικά ζώα

Έχει αποδειχθεί πως οι γάτες που ζουν σε καταφύγια δημιουργούν μεταξύ τους φιλικές σχέσεις. Όπως εμείς, έτσι και αυτές έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και προσωπικότητα. Κάποιες θα είναι λίγο πιο μοναχικές, κάποιες άλλες λιγότερο. Η πεποίθηση πως είναι μοναχικά ζώα είναι λανθασμένη.

  1. Προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους

Είναι αλήθεια ότι η γάτα έχει την ικανότητα να γυρίζει στον αέρα όταν πέφτει από ψηλά. Όλα όμως εξαρτώνται από το ύψος που θα πέσει. Μια κοντινή απόσταση δεν δίνει τον χρόνο στη γάτα να γυρίσει στον αέρα ώστε να προσγειωθεί στα πόδια της. Μην θεωρείτε δεδομένο πως αν πέσει η γάτα σας δεν θα πάθει τίποτα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.