10 Μύθοι γύρω από την ενυδάτωση του σώματος

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι ειδικοί προτείνουν πόσιμο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για την ομαλή λειτουργία των καθημερινών λειτουργιών του σώματος.

#1 Εάν είστε διψασμένοι, είστε ήδη αφυδατωμένοι

«Η αφυδάτωση είναι η φυσική απώλεια νερού του σώματος μέσω του ιδρώτα, των δακρύων και της αναπνοής. Τα νεφρά ελέγχουν την ισορροπία του νερού στο σώμα και όταν αισθάνονται την ανάγκη για περισσότερη αντικατάσταση του νερού, στέλνουν ένα μήνυμα στο μυαλό μας για να πιούμε περισσότερο, κάνοντας μας να νιώσουμε διψασμένοι », εξηγεί η ειδικός των νεφρών Dara Huang, ιδρυτής της μαγειρικής ιατρικής της Νέας Υόρκης. Στην πραγματικότητα η αίσθηση της δίψας δεν είναι και το πιο έμπιστο μέτρο για να καταλάβουμε το επίπεδο των υγρών στο σώμα μας.

#2 Πιείτε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατανάλωση αρκετού νερού είναι σημαντική. Αλλά η συμβουλή των οκτώ ποτηριών είναι ένας μύθος, λέει η Dr. Huang , και μπορεί να είναι επικίνδυνος. «Αν η καρδιά ή τα νεφρά σας έχουν κάποια δυσλειτουργία, η κατανάλωση υπερβολικού νερού μπορεί να προκαλέσει κάποια συμφόρηση, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονικό οίδημα ή δηλητηρίαση από το νερό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρόσληψη υγρών πρέπει να είναι περιορισμένη», εξηγεί.

Για να υπολογίσετε τη μαγική δοσολογία νερού που χρειάζεται το σώμα σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες, σύμφωνα με τον διατροφολόγο Roger E. Adams. «Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι πάρα πολύς για μερικούς και πολύ λίγος για κάποιους άλλους. Όσο μεγαλύτερος είσαι, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεσαι για κάθε λειτουργία του σώματος, για να μην αναφέρουμε την αντικατάσταση του ιδρώτα. Ωστόσο, αν είστε μικρότεροι ή δεν ιδρώνετε πολύ, ακόμα και λιγότερα από οκτώ ποτήρια μπορεί να επαρκούν για να διατηρηθεί η ισορροπία του νερού στον οργανισμό», σημειώνει.

10 ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

#3 Πάντα να πίνετε ένα ποτήρι νερό το πρωί

Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση: «Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό». Η Dr. Huang εξηγεί ότι μπορεί να ξυπνήσετε διψασμένοι, οπότε να θέλετε να πιείτε ένα ποτήρι νερό, ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο. «Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν πάνε για ύπνο τα μεσάνυχτα και ξυπνήσουν στις 8 το πρωί, έχουν περάσει τουλάχιστον οκτώ ώρες χωρίς ενυδάτωση, γι ‘αυτό πρέπει να πιουν νερό. Αλλά δεν είναι απαραίτητο και τα ούρα είναι ένας δείκτης. Το ούρα είναι καθαρά επειδή είναι αραιωμένα. Αν τα ούρα σας είναι σκοτεινά, είναι επειδή τα νεφρά σας κάνουν τη δουλειά τους για να διατηρήσουν το νερό και είναι συγκεντρωμένα. Τα πρώτα ούρα της ημέρας είναι συνήθως πιο σκούρα», σημειώνει.

10 ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

#4 Το νερό καρύδας είναι το καλύτερο ποτό ανάκτησης των χαμένων υγρών

Ναι, είναι της μόδας και μπορεί να σας ενυδατώσει μετά από μια νύχτα με αρκετό αλκοόλ ή μια σκληρή προπόνηση. Περιέχει λιγότερες θερμίδες από άλλα πλούσια σε κάλιο υγρά – αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή σας, λέει η Dr Huang. «Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, το πόσιμο καθαρό νερό είναι αρκετό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το νερό καρύδας δεν είναι για όλους. Μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα καλίου σε όσους έχουν νεφρική νόσο και θα πρέπει να αποφεύγεται. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ξεκινήστε με νερό και στη συνέχεια μιλήστε με το γιατρό σας εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε αφυδατωμένοι».

10 ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

#5 Δε μπορείτε να υπερενυδατωθείτε

Η υπερβολική χρήση ενός καλού είναι κακό, λένε. Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να πιουν πολύ νερό και όμως γίνεται και μάλιστα μπορεί να είναι και θανατηφόρο. Μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία, είναι αποτέλεσμα της κατάποσης υπερβολικής ποσότητας νερού, προκαλώντας έτσι μειωμένη συγκέντρωση νατρίου στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, σπασμούς, ακόμα και στο θάνατο.

10 ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

#6 Το νερό είναι το μόνο που χρειάζεστε

Ο ανθρώπινος οργανισμός λένε ότι αντέχει περισσότερο χωρίς φαγητό, αλλά όχι χωρίς νερό. Ωστόσο, επιστήμονες σημειώνουν ότι μόνο το νερό δεν είναι αρκετό για να δώσει στο ανθρώπινο σύστημα ό,τι χρειάζεται. Το νερό είναι το κύριο υποκατάστατο υγρών για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά δεν είναι ο τέλειος τρόπος να ξανακερδίσουμε την ισορροπία νερού για όλους και σε κάθε περίπτωση.

10 ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

#7 Τα ποτά με ενισχυμένο ηλεκτρολύτη είναι τα καλύτερα

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι μπορεί να περιέχουν όλα αυτά τα αθλητικά και ενεργειακά ποτά και από πού μπορεί να προέρχονται; Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι απαραίτητη η κατανάλωσή τους μετά από κάποια δραστηριότητα, καθώς κάποια από τα συστατικά τους είναι υπό αμφισβήτηση.

#8 Η καφεΐνη προκαλεί αφυδάτωση

Η άποψη που έχει επικρατήσει και λέει ότι ο καφές προκαλεί αφυδάτωση είναι απλά λάθος. Αν και οι μεγάλες δόσεις καφεΐνης από μόνες τους μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, οι ειδικοί τονίζουν ότι το νερό στον καφέ ή το τσάι έρχονται περισσότερο να αντισταθμίσουν τα επίπεδα αφυδάτωσης στο σώμα.

10 ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

#9 Πίνετε παραπάνω κατά τη διάρκεια της άσκησης

Αν νομίζετε ότι ένα αναψυκτικό ή ένα τσάι είναι αρκετό για να σας κρατήσει ενυδατωμένους επειδή δεν ασκείστε συχνά, κάνετε λάθος. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι χρειάζονται περισσότερο νερό μόνο όταν γυμνάζονται, αλλά αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντ ‘αυτού, οι ειδικοί προτείνουν πόσιμο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για την ομαλή λειτουργία των καθημερινών λειτουργιών του σώματος.

10 ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

#10 Το χρώμα των ούρων είναι ο καλύτερος δείκτης ενυδάτωσης του σώματος

Το χρώμα των ούρων σας μπορεί να είναι ένας δείκτης που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Επιπλέον, εάν λαμβάνετε πολυβιταμίνες ή είστε σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το χρώμα μπορεί να είναι σκούρο για διαφορετικούς λόγους και όχι λόγω αφυδάτωσης. Αντί να κοιτάζετε μόνο το χρώμα, κοιτάξτε την συχνότητα. Όσο περισσότερο βάζετε στο σώμα σας, τόσο περισσότερο πρέπει να βγάζετε. Αν πηγαίνετε σπάνια στην τουαλέτα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πιθανόν δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά. Από την άλλη πλευρά, αν τρέχετε στην τουαλέτα κάθε 15 λεπτά, μπορεί να καταναλώνετε υπερβολικά υγρά.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…