10 μύθοι γύρω από τη γυμναστική και το fitness

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

10 μύθοι γύρω από τη γυμναστική και το fitnessΜύθοι γύρω από την άσκηση και το fitness μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και παραπλανούν, ειδικά τους πρωτάρηδες στο γυμναστήριο. Πολλοί ακολουθούν λάθος δρόμο και… είτε κινδυνεύουν να βλάψουν τους μύες τους, είτε απλά χάνουν τον καιρό τους με λάθος συμβουλές. Παρακάτω θα καταρριφθούν 10 μύθοι γύρω από τη γυμναστική, καθώς η επιστήμη και οι έρευνες έχουν φέρει την αλήθεια προς το φως…

Μύθος № 1: Η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού… βοηθά στο αδυνάτισμα!

Αλήθεια: «Όχι» η κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα δεν βοηθά στο αδυνάτισμα! Σύμφωνα με τον Σπύρο Τσίντο, υφηγητή του πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης, μια γυναίκα χρειάζεται το 24ωρο κατά όρο 2,8 λίτρα υγρών και ένας άνδρας 3,4 λίτρα. Ωστόσο, τα υγρά αυτά υπάρχουν και στα λαχανικά, τους χυμούς και το τσάι. Με άλλα λόγια, εάν πίνετε νερό, όταν δεν το έχετε ανάγκη, μπορεί να βλάψετε τη νεφρική λειτουργία ή την πνευματική συγκέντρωση σας.

Μύθος № 2: Μην κάνετε γυμναστική με άδειο στομάχι

Αλήθεια: Το σώμα καίει περισσότερο λίπος, ιδίως από την περιοχή της κοιλιάς, άμα πείτε «ναι» στη γυμναστική πριν το πρωινό. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν νέες μελέτες από τη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, οι οποίες συμβουλεύουν να κάνετε σκληρή γυμναστική με άδειο στομάχι. Να θυμάστε ότι ο οργανισμός διαθέτει το πρωί επαρκή αποθέματα ενέργειας, ώστε να αντέξει έως 2 ώρες άσκηση…

Μύθος № 3: Είστε σε θέση να κάψετε λίπος μόνο από την κοιλιά ή τους γοφούς

Αλήθεια: Η πλειοψηφία των ανθρώπων νομίζει ότι μπορεί να χάσει λίπος και θερμίδες από μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, εάν επιλέξει ειδικές ασκήσεις. Λάθος! Οι ασκήσεις π.χ. για τους κοιλιακούς ενισχύουν τους μύες, αλλά δεν σας βοηθούν να χάσετε λίπος από την κοιλιά. Αυτό συμβαίνει, γιατί η γυμναστική μειώνει το συνολικό λίπος, με το σώμα να έχει ήδη προκαθορίσει τις αποθήκες λίπους που θα χρησιμοποιήσει…

Μύθος № 4: Η παχυσαρκία είναι κληρονομική

Αλήθεια: Τα γονίδια παίζουν μικρό ρόλο στην παχυσαρκία, αφού το DNA δεν ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τα περιττά κιλά σας! Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η ανυπαρξία άσκησης είναι αυτές που οδηγούν στα υπερβολικά κιλά. Για αυτό, μην «κατηγορείτε» τους γονείς σας, εάν είναι υπέρβαροι, αλλά λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να αλλάξετε το σώμα σας.

Μύθος № 5: Το ζεστό μπάνιο αποτρέπει τους πόνους των μυών

Αλήθεια: Μόνο το κρύο νερό είναι ικανό να μειώσει τους πόνους μετά τη γυμναστική. Όταν ασκείστε, τα αιμοφόρα αγγεία «ανοίγουν» και παραμένουν σε αυτή την κατάσταση για περίπου μια ώρα μετά τη γυμναστική. Ο πόνος εμφανίζεται όταν το γαλακτικό οξύ τοποθετείται στους μύες σας μέσω της διαστολής των αγγείων. Ωστόσο, το κρύο νερό μπορεί να οδηγήσει στη συστολή τους και να σταματήσει τον πόνο…

Μύθος № 6: Θα κάψετε περισσότερο λίπος, εάν ασκείστε περισσότερο… και σε χαμηλότερη ένταση!

Αλήθεια: Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο του βάρους είναι οι συνολικές θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Όσο πιο γρήγορα τρέχετε, κολυμπάτε ή κάνετε ποδήλατο, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε ανά λεπτό. Οπότε, είναι καλύτερο να ασκήστε έντονα για λιγότερο χρόνο, παρά πιο ήρεμα για μια ώρα παραπάνω.

Μύθος № 7: Όταν οι γυναίκες σηκώνουν βάρη, αυξάνεται ο όγκος τους

Αλήθεια: Όταν σηκώνουν βάρη οι γυναίκες, δεν αυξάνεται το μέγεθος των μυών τους. Αυτή η «δουλειά» αποτελεί κομμάτι της τεστοστερόνης. Γενικά, οι άντρες έχουν 20 έως 30 φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τις γυναίκες… για αυτό κερδίζουν περισσότερο όγκο με τα βάρη. Βέβαια, για να φτάσετε στις αναλογίες του Schwarzenegger χρειάζονται στεροειδή και άλλες ορμόνες που κάνουν «κακό» στην υγεία.

Μύθος № 8: Εάν δεν πονέσετε, δεν χάνετε λίπος

Αλήθεια: Η άσκηση δεν πρέπει να είναι επώδυνη. Μπορεί η εφίδρωση να χρειάζεται κόπο και να ακολουθείται από έναν μικρό πόνο, αλλά εάν αισθάνεστε μεγάλο πόνο, καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Να γνωρίζετε ότι υπάρχει τεράστια διάκριση μεταξύ μυϊκής κόπωσης και δυσάρεστου πόνου κατά τη γυμναστική.

Μύθος № 9: Όταν ιδρώνετε υπερβολικά, δεν είστε σε φόρμα

Αλήθεια: Ακούγεται αντιφατικό, αλλά όταν είστε σε φόρμα, το σώμα σας αρχίζει να ιδρώνει πιο νωρίς και περισσότερο από τους υπόλοιπους. Με άλλα λόγια, τα άτομα που βρίσκονται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, παράγουν περισσότερο ιδρώτα από όσους κάνουν περιστασιακά γυμναστική. Έτσι, όσο πιο πολύ προπονήστε, τόσο πιο πολύ ιδρώτας θα προκαλείται από το σώμα σας.

Μύθος № 10: Το τρέξιμο στο διάδρομο είναι εξίσου αποτελεσματικό με το τρέξιμο στη φύση

Αλήθεια: Το τρέξιμο στη φύση είναι πιο αποτελεσματικό από το διάδρομο στο γυμναστήριο, καθώς ο άνεμος ή τα «σκαμπανεβάσματα» στο έδαφος, ασκούν περισσότερο τους μύες σας. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο, από το να απαιτείται περισσότερη ενέργεια και ο οργανισμός να «καίει» περίπου 10% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το τρέξιμο στο γυμναστήριο.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.